Keşan MMDB (Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Senem Bağcıoğlu Özbek, dün yaptığı açıklama ile 6111 Sayılı Kanun kapsamında vergi yapılandırması bulunanlar için öne çıkan tarihlere dikkat çekti. Özbek, 31 Mart Pazartesi gününün 18. taksit ödemesi için son gün olduğunu hatırlattı.

6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle bazı alacakların yeniden yapılandırıldığını belirten Senem Bağcıoğlu Özbek, şu bilgileri verdi:

KANUN HÜKMÜNDEN YARARLANMA HAKKI KAYBEDİLEBİLİR

“Kanunun 19. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde , “Bu kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksidi izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı kanunun 51. Maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu kanun hükümlerinden yararlanırlar. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksidin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydı ile bu kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.

Bu hüküm her bir madde ve alacaklı idareler açısından taksitlendirilen alacalar için ayrı ayrı uygulanır ” şeklinde ifade edilmiştir.

31 MART PAZARTESİ SON GÜN

Bu küçük hatırlatmalardan sonra 6111 sayılı kanun bazında vergi taksitlendirmesi bulunan kişiler ellerinde bulunan 6111 sayılı kanuna göre hazırlanan ödeme tablolarından 31.03.2014 vade tarihli taksitlerinin son (18.) taksit olduğunu göreceklerdir. 31.03.2014 tarihi mesai bitiminde mevcut taksitlendirmeleri son bulmuş olacaktır. Bundan sonra yapılacak olan mevcut taksitlendirmelerinde bir takvim yılında 1 veya 2 (en fazla 2) taksidin süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen ya da eksik ödenen taksit tutarlarının son taksidi izleyen ayın sonuna kadar (30.04.2014), gecikilen her ay ve kesri için hesaplanan geç ödeme zamları ile birlikte ödemeleri mümkün olacaktır. Aksi takdirde kanun hükmünden yararlanma haklarını kaybetmiş olacaklardır.”