7-14 OCAK BEYAZ BASTON KÖRLER HAFTASI

 

 

     Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası ( 7-14 Ocak ) Beyaz Baston- Körler Haftası olarak anılmaktadır. Bütün çağlar boyunca beyaz baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır.Beyaz Baston 20.yy başlarında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark edebilmesi amacıyla bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olduğu düşünüldüğünden Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simgeleştirilmiştir. Ülkemizde de, halkımız tarafından benimsenen beyaz bastonlar, gerektiği durumlarda görme engelliyi tanıma, yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda da gereken desteği vermede kolaylık sağlamaktadır.

 

             Görme engelli vatandaşların, diğer vatandaşlar gibi eksiksiz yaşam hakkını kullanabilmeleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çeşitli hizmet modelleri sunularak engelli bireylerin kendine yeterli ve üretken birey olarak toplumla bütünleşmesi, kendisi, ailesi ve ülkesine yararlı bireyler olarak yetişmesi sağlanmaktadır.

 

            Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Keşan Sosyal Hizmet Merkezi’nde görme engellilere yönelik çeşitli hizmet modelleri sunulmaktadır:

 

 

 

1-EVDE BAKIM HİZMETİ MODELİ:

            Evde Bakım Hizmeti Modelinde engelli bireyin sağlık kurulu raporuyla ağır engelli olduğunu belgelendirmesi gerekir.İki tür evde bakım hizmeti modeli bulunmaktadır.Bakacak kimsesi olan bakıma muhtaç engellinin, aynı evde yaşadığı kişilerin gelirinin kişi sayısına bölündüğünde bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden az olması gerekir. Bu koşulları sağlayan engelli bireylerin bakımının sağlanması için evde bakım ücreti bağlanmaktadır.Diğer hizmet modelinde ise; engellinin bakacak kimsesi yoksa birey bakım merkezine yerleştirilir ve tüm ihtiyaçları karşılanır.

 

 

 

2-ENGELLİ KİMLİK KARTI HİZMET MODELİ:

Engelli bireylere yönelik uygulana diğer bir hizmet modeli Engelli Kimlik Kartı teminidir.Bu kimlik kartları sağlık raporunda %40 ve üzeri engelli olduğu belirtilen bireylere çıkartılır. Engelli Kimlik Kartı sayesinde ulaşım başta olmak üzere birçok alanda ücretsiz ya da indirimli hizmetten faydalanılmaktadır. Sağlık raporunda “Ağır Özürlü: Evet” ibaresi yer alan bireylerin ise refakatçileri de engelli kişiyle birlikte aynı haklardan yararlanmaktadır.

 

3-GÖREN GÖZ CİHAZI:

 

Gören Göz cihazı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ve/veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla donanım ve yazılımdan oluşan ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir cihazdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen ve görme engellinin bilgi çağının getirmiş olduğu yeniliklerden faydalanması amacıyla hazırlanan Gören Göz cihazları sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır. Bu cihazların dağıtımı ilk olarak 19 ilde gerçekleştirilmiştir.

 

Merkezimizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verdiği yetkiler doğrultusunda, toplumdaki görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalar yürütülmektedir.

Görme Engelli vatandaşlarımızın fark edilmesi, karşılaştıkları sorunlara dikkat çekilmesi ve hayatlarına daha güvenli bir şekilde devam edebilmeleri amacıyla belirlenmiş olan “Beyaz Baston Körler Haftası”nı kutlarız.

 

 

 

                                                           KEŞAN SOSYAL HİZMET MERKEZİ