AYŞİN SEÇİL GEZER

Hayriye nine, yaptığı mekik oyalarıyla İkumi Nonaka’yı kendine hayran bıraktı.

Hayriye Yaşa, Türkiye’ye kazandırdığı turistler ile bilinen  “İğne oyası” kitabı yazarı ve Türk kültürü araştırmacısı Nonaka’yı adeta büyülerken, el marifeti hünerlerini sundu.

10 yaşından beri mekik oyası yaptığını söyleyen HayriyeYaşa, Japon misafiri ağırlamaktan ötürü çok memnun olduğunu söyledi.

Yaşa, mekik oyaları ile yaşının ilerlemesine rağmen gençlere adeta taş çıkartıyor.

Hayriye Yaşa, “Hamdolsun sağlık açısından bir şikayetim yok. Gözlerim de çok iyi görüyor. Gözlük kullanmıyorum. İnşallah son nefesime kadar da kullanmam. 10 yaşından beri mekik oyası yapıyorum. Çok ördüm.” dedi.

YAPTIĞIM İŞLERİ SATIYORUM

Bir süre önce Sebahattin ismindeki oğlunu kaybettiğini ifade eden Yaşa, şunları söyledi:“Ondan sonra bu işe kendimi verdim. 80 tane mekik dokuması yaptım. Hediye ettiklerim de ayrı. Helal olsun. Ne verirsem elimle gidecek benimle. Yaptığım işleri satıyorum. Tanesi 10 TL. Keşan’da, köyde, İpsala’da alanlar var. Sattım, bereket versin. Çok yaptım, Allah’a çok şükür elimde kalmadı. 1 tane oyayı 4 günde örüyorum. Geceleri örmüyorum, örsem sayı daha da artacak. 10 yaşından bu yana hep yaptım. Ömrüm varsa daha da yapacağım. Çocuğum öldükten sonra üzüldüm biraz. Ağladım, ağlamadık günüm geçmedi. Ama ölümsüz yer yok. Çok üzüldüm.”

YAPTIĞIM MEKİK OYALARINI GÖRDÜLER, BAYILDILAR

Kendisi ziyaret eden İkumi Nonaka ve beraberindekileri çok sevdiğini ifade eden Hayriye Yaşa, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptığım mekik oyalarını gördüler, bayıldılar. Kendilerine oyalardan vermek istedim, almadılar ancak hediye ettiğimi söyledim. Bunun üzerine çok sevindiler. Sadece kahve içtiler, yemek ikram edemedik diye üzüldüm. Mekik oyalarını kendim yapıyorum. Gelsinler yine hediye ederim. Allah kısmet ederse yaz mevsiminde yine bekliyorum. Kendilerini yeniden görmek istiyorum.”