Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, dün düzenlediği basın toplantısında, Şubat ayı toplantıları hakkında bilgi verdi. Saat 11.30 sıralarında başlayan toplantıda; İl Genel Meclisi’nin Cumhuriyet Halk Partili Üyeleri Mehmet Ali Yetim ve Erdinç Can da yer aldı. Toplantıda konuşan Çıkıkçı, İl Genel Meclisi toplantılarının Edirne’de yapıldığını ve bu nedenle toplantıların Keşan’dan yeterli düzeyde takip edilemediğini söyleyerek Toplantılarının 1 Şubat’ta başladığını belirtti.

ZAMAN ZAMAN TARTIŞMALI KONULAR OLDU

Toplantıda 6 gündem maddesi olduğunu kaydeden Çıkıkçı, “5 tane de valilik makamından gelen ilave gündem maddesi ile toplamda 11 tane gündem maddesini görüştük. Şubat ayında 10 adet komisyon raporu mevcut. Bu ay içerisinde oldukça yoğun zaman zaman tartışmalı konular oldu. Bu tartışmaları çok fazlada büyütmemek lazım. Bazen canı sıkılan arkadaşlarımız bilinçli olarak tartışma yaratabiliyor.” dedi.

31 KİŞİNİN KADROSU İPTAL EDİLDİ

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, gündem maddeleri ilgili şu bilgileri verdi:

“Gündemin 1. maddesi açılış ve yoklama, 2. maddesi 2016 yılı ocak ayı toplantısının 5. Birleşimine ait tutanak özetinin okunması, 3. Edirne Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nün 12.01.2016 tarih ve 288 sayılı yazıları ile İl Genel Meclis Başkanlığına tekrar görüşülmek üzere geri gönderilen 11 numaralı meclis kararının tekrar görüşülmesi. Bu madde Gökçetepe köyündeki içkili yer bölgesi ile ilgili. Tekrar meclis bu konuda valilik makamının istediği şekilde değil de kendi uygun gördüğü şekilde tekrar bir karar aldı. Umarız tekrar geriye gelmez. Meclisteki arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmaya göre oranın içkili yer bölgesi olması konusunda bir sıkıntı yok. Ama eğer bizim gözden kaçırdığımız bir durum varsa gereği yapılır. 4. madde insan kaynakları ve eğitim müdürlüğünün 14.01.2016 tarihli ve 512 sayılı boşalan kadroların iptali konulu teklifin görüşülmesi. Zaman zaman emeklilik veya vefat yolu ile boşalan kadrolarımız oluyor. Bu kadrolar meclis yolu ile düşürülüyor. Böylece 31 kişinin kadrosu iptal edildi. 5. Maddemizde imar ve kentsel iyileştirme müdürlüğünün 26.01.2016 tarihli ve 1058 sayılı imar planı değişikliği konulu teklifin görüşülmesi. Bu da Enez Hisarlı’daki rüzgar enerji santrali ile alakalı bir konu. Diğerleri de ihtisas komisyonu raporlarının görüşülmesi şeklinde devam etti. Valilik makamından gelip yazılar önümüzdeki ay görüşülecek. İlgili komisyonlara havalesi yapıldı. Bu ay içerisinde çalışmalar yapılarak önümüzdeki ay yapılacak olan il genel meclisi toplantısının konusu olacak.”

KEŞAN OSB İLE ALAKALI BİR ÖNERGE MECLİSİMİZE GELDİ

Meclis toplantılarının 1. gününde Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun meclisi ziyaret ederek gündeme dair önemli açıklamalarda bulunduğunu belirten Çıkıkçı salı günü ise CHP İl başkanı Fevzi Pekcanlı’nın genel meclisi ziyaret ederek meclis çalışmalarına renk kattığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:  “Meclis Edirne Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Edirne’deki yaratıcı zihinler okulunu ziyaret ederek, toplantı salonu dışında da önemli aktiviteler yaptı. Mart ayı toplantılarının önemli görüşmelerinden bir tanesi Keşan Gıda OSB olacak. Keşan OSB ile alakalı bir önerge meclisimize geldi. Biz de bunu ilgili komisyona havale ettik. Bu ay Keşan organize sanayi bölgesi ile alakalı tüm gelişme ve aksaklıkları iyisi ile kötüsü ile ne varsa araştırılacak. OSB’nin kurulacağı bölge ile ilgili bir takım sıkıntılar var. Sıkıntılardan bir tanesi de 3,5 milyon TL ot bedeli talep edilmesi. Yasa gereği 20 yıllık ot bedeli talep edildiği ve bu bedelin düşürülmesinin biraz zor gözüktüğü de söyleniyor. Eğer yasal olarak bu bedelin düşürülmesinde bir sıkıntı yoksa zaten düşülür. Yeni Valimiz de geldiğinde konuya mutlaka vakıf olacaktır. Konu ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlar başta Belediyemiz, Ticaret sanayi odası, borsamız olmak üzere Keşan Kaymakamının önderliğinde ciddi girişimler olacaktır. Biz de meclis olarak bu çalışmalara destek olarak üzerimize düşeni yapacağız. Çünkü organize sanayi bölgelerinde özel idareler büyük ortak olma durumunda. Talep edilen miktarın büyük bölümünü özel idare karşılamış olacak. Bu konuyla ilgili görev düştüğünde meclisimiz itiraz etmeyecektir. Keşan Yaratıcı Zihinler Bilim Atölyeleri projesi konusunda komisyon çalışmaları yapıldı. Edirne’de bu konunun bir örneği var. Bu örnek bizi çok etkiledi. Sadece Keşan’da değil Uzunköprü’de de bu tip atölyeler açılmalı. Bu konuda Keşan, Enez ve İpsala’ya da hitap edecektir.”

ENGELLİLERE SUNULAN İMKÂNLARI RAPOR HALİNE GETİRDİK

Açıklamasının devamında engelli vatandaşları koruma komisyonun bu ay olan çalışmalarına hakkında konuşan Çıkıkçı şunları ifade etti: “Engelli vatandaşları koruma komisyonunun bu ayki çalışma alanı; devlet ve belediyeler tarafından sağlanan imkânlara yönelikti. Hepimiz bir engelli adayıyız cümlesinden hareketle engelli vatandaşlarımıza sunulan imkânların yeterli olup olmadığı şeklindeki soruların cevaplarını arkadaşlarımız rapor haline getirdi. 2015 yılında ithal edilen hayvanlar konusunda elimizde rapor var. Hangi ülkeden ne kadar hayvan getirildiğine dair bir çalışma yapıldı. Özel İdare’de 16 odadan oluşan sosyal tesislerimiz bulunuyor. Ücretlerinde değişiklik yapıldı. Sosyal tesislerde; kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar konaklamaları halinde sabah kahvaltısı dâhil 30 TL, diğer misafirler ise kahvaltı dâhil 40 TL’ye konaklayacaklar. Çevre ve Sağlık Komisyonu Keşan’daki hava kirliliğine dair rapor oluşturdu. Keşan’da yetirince tartışılan bir konu. Son gelişmelerin ne olduğu hususunda bir değerlendirme yapmış olduk.”

BU PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN TÜM MECLİS OLARAK ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ

Daha sonra söz alan Erdinç Can, Keşan’a kurulması düşünülen Yaratıcı Zihinler Atölyesi hakkında şu bilgileri verdi: “Yaratıcı Zihinler Atölyesi idaremize 2016 yılı Ocak ayı toplantılarında havale edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildikten sonra okulun eğitim malzemeleri ve toplam maliyeti şu şekilde: Malzeme ve Bilim Atölyesi 200 bin TL, robotik ve teknoloji atölyesi 175 bin TL, 3D tasarım ve yazıcı atölyesi 144 bin TL, kodlama atölyesi 86 bin TL, bina onarımı 175 bin TL, atölyelerin kurulması 235 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 15 bin TL. Ancak milli eğitime havale ettiğimiz ödenek buna yetmiyor. Gelen ek bütçeler ile bu projeyi hayata geçirmek için tüm meclis olarak çalışmalara devam ediyoruz.” Konuyla ilgili olarak konuşan Çıkıkçı, Keşan’da yaratıcı zihinler atölyesi kurulmasına kimsenin karşı çıkmadığının altını çizerek, “Keşan’da ve diğer ilçelere böyle bir okulun açılmasına hiçbir arkadaşımız karşı çıkmaz. Ama bu tip büyük yatırımların yapılabilmesi için Kasım ayında planlama yapılması ya da ek programlarla yapılması gerekiyor.”dedi.

GERGİNLİĞİN YAŞANMASININ SEBEBİ BİR YANLIŞ ANLAŞILMA

Basın mensuplarının sorusu üzerine meclis toplantılarında yaşanan gerginlik ile ilgili değerlendirmede bulunan Abdülaziz Çıkıkçı şunları aktardı: “Bu konu bizim önümüze geçen ay geldi. Biz de 3 komisyona birden havale yaptık. Konunun evveliyatından bilgi sahibi değiliz. Sayın Valimiz Keşan’ı ziyaret ettiği esnada böyle bir okulun Keşan’a yapılması sözünü verdiğini duyduk. Eğer bu doğruysa Valimizin söylediği sözü geride bırakmayız. Zaten gelecek valimiz de her halde bu okula karşı çıkmayacaktır. Devlette hizmet devamlılığı var ise gelecek valimiz de karşı çıkmayacaktır. Kaynak oluşumu için elimizden geleni yapacağız. Burada gerginliğin yaşanmasının sebebi bir yanlış anlaşılma. 1 milyon TL’lik bir yatırımı yapabilecek durumunuz bütçenizde yok ise nasıl gerçekleştireceksiniz? Planlanması gerekiyordu. Bunu planlayamadık. Kasım ayında bir takım kurum ve kuruluşlara bu proje ne aktaracağımızı, ne kadar aktarabileceğimizi değerlendireceğiz. Baktığımızda projedeki rakamın yarısını okula çekebilecek imkânımız var. Ancak diğer yarısını nereden bulacağız? Gelebilecek mali kaynakları ilave yaparak okulun yapılmasını sağlarız. Bu yatırımın Keşan’a gelmesi için diğer arkadaşlarımızla birlikle ne gelirse elimizden geleni yaparız. Devletin gerekli kurumlarını ikna ettikten sonra bu okul Keşan’a kazandırılacaktır. Gerginlik boşuna ve şüphe üzerine ortaya çıkmıştır.”