Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik, dün yaptığı açıklama ile Edirne İl Genel Meclisi’nin 2013 yılı bütçesi ve köylerdeki çöp sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KÖYE DÖNÜŞEN BELDELERİMİZ VAR

Konuşmasına Edirne İl Genel Meclisi’nin, 2013 yılı bütçesini hazırladığını belirterek başlayan Abdullah Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütçe hazırlanırken İl Genel Meclisi üyeleriyle köylerde yaşanan noksanlıklar hakkında istişare yaptık. Fakat belediyelerin köye dönüşmesiyle ilgili yasayı Cumhurbaşkanının onaylaması ve Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte Keşan’daki köy sayısı 47’ye ulaştı.

KEŞAN’IN BÜTÇEDEN ALDIĞI PAY ARTTI MI?

Bütçe yapılırken, bu durum dikkate alındı mı? Mecidiye’nin altyapısı yok. Paşayiğit ve Çamlıca’nın durumu burada önem kazanmaktadır. Keşan’ın alacağı pay ne kadar? Keşan’da sahil bölgelerinde bulunan 2 beldenin köye dönüştürülmesiyle birlikte bütçenin diğer yıllara göre daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Keşan’a ayrılan pay geçen yıllarda olduğu gibi olursa, köylere yine hiçbir çivi çakılamayacağını düşünüyoruz. Keşan’ın bütçeden alacağı pay arttırılmalı.”

ALT YAPISI OLMAYAN BELDELERİMİZ VAR

Köye dönüştürülen beldelerin 5 yıl boyunca İller Bankası’ndan aynı payı almaya devam edeceklerini aktaran Abdullah Kemik, sözlerine şöyle devam etti: “İller Bankası artık bu beldelere gerekli yatırımları da yapmayacak. Buradan gelen pay, belde belediyeleri bünyesindeki çalışanların maaşlarını ödeyecek kadardı. Pay gelecek olsa dahi noksanlıklar yaşanacaktır. Altyapısı olmayan beldelerimiz var ve artık İller Bankası’nın, bu sorunların çözümü noktasında bir para çıkarma durumunun olacağını da düşünmüyorum.”

3 YILDIR BÜTÇEDEN KEŞAN’ A İSTENİLEN PAY ALINAMADI

22 milyon 500 bin liralık bütçenin ne kadarının Keşan’a ayrılacağını soran Kemik, “Bizim için önemli olan bu bütçeden Keşan’a ne kadar pay ayrıldığı önemlidir. Biz, 3 yıldan bu yana bütçeden istediğimiz payı alamadık. İpsala’nın aldığı payın yarısını ancak alabildik. İl Genel Meclisi üyelerimize sesleniyorum: İnşaallah, Keşan için bu yıl daha farklı bir bütçe oluşturulur.” şeklinde konuştu.
KÖY YOLLARIMIZIN DURUMU KIŞTAN SONRA ORTAYA ÇIKACAK
Köy yollarının durumuyla ilgili de bilgi veren Abdullah Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhtarlarımızdan aldığımız bilgiye göre; köy yollarımız çok kötü durumda değil. Ama kötü olan köy yollarımız da bulunmaktadır. Köy yollarının durumu kış mevsiminden çıktıktan sonra net bir şekilde ortaya çıkacaktır.”

BU İŞİN ALTINA ELİMİZİ KOYMALIYIZ

Keşan’ın köylerinin çöplerinin toplanması işiyle ilgili Keşan Kaymakamlığı tarafından hazırlanan “Her Köyümüz Temiz Projesi”nin iptal edilmediğini de hatırlatan Kemik, “Kamuoyunda, <çıkan kredi geri döndü> yönünde gösteriliyor. Ama, Haziran 2013 yılına kadar böyle bir durum söz konusu değil. Bu durumdan son derece mutlu olduk. Biz muhtarlar olarak, artık bu işin altına elimizi koymamız lazım. Halkımız bize muhtarlık görevini verdiyse, bunu gereğinin yapılması lazım.” dedi.

KÖYLERDE HANE BAŞINA 3 LİRA ÖDENECEK

Köylerde çöp sorununun çok önemli olduğuna işaret eden Abdullah Kemik, sözlerini şöyle tamamladı: “Köylerdeki çöpler derelere gidiyor. Buradan denize, gölete ya da hayvanların yaşadığı bir yere gidiyor. Bu durum da çeşitli hastalıklara neden oluyor. Bundan dolayı da köylerde, hane başına 3 lira ödeyemeyecek kimse yok gibi bir şey. Eğer ödeyemezse de, köylerde olan muhtarlarımız kendi cebinden çıkartıp vereceğine inanıyorum.”
Maltepe Muhtarı Arif Kuşkonmaz da yaptığı konuşmada, “Her Köyümüz Temiz Projesi”nin 44 köyü kapsadığını ancak daha sonra 28 köye düşürüldüğünü belirtti. Kuşkonmaz, “Ben bu duruma bir anlam veremiyorum. Eski Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu döneminde proje 44 köyü kapsıyordu ancak 28 köye düşürüldü. Bunu 28 köye düşüren kim ve neden düşürüldü? Yetkililerden bunun gerekli açıklamasını yapmasını bekliyoruz.” dedi.