AYGÜL KONAR

Açar, ekilen çeltiğe ilaçlamanın uygulama şekli ve gün içerisindeki zamanlamanın önemli olduğunu belirtti.

“ÇELTİK TARIMI İLİMİZ VE DE BÖLGEMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR TARIMSAL FAALİYETTİR”

Çeltik tarımının bölge açısından önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu her fırsatta dile getiren Açar, “Ülke çeltik tarımının; üretim alanlarının ve de üretiminin yarısına yakını ilimizde yapılmaktadır. İlimizin çeltik tarımının yarısından fazlasını da İpsala, Keşan ve Enez üçgenindeki üretim alanları oluşturmaktadır.  Bu itibar iledir ki çeltik tarımı ilimiz ve de bölgemiz açısından önemli bir tarımsal faaliyettir. Bu nedenledir ki; üretim devreleri itibari ile yapılacak her doğru uygulama, üreticisi açısından olduğu gibi, bölge ekonomisi açısından da önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu bu anlamda da hatırlatmak isteriz.” dedi.

“ÇELTİĞİN EKİMİNDEN TAKRİBEN 40-45 GÜN SONRA İLK İLAÇLAMA YAPILMALIDIR”

Bitkisel üretiminde mantarı hastalıklar ile zamanında ve etkin bir şekilde yapılacak mücadelenin üretime katkısının olacağını vurgulayan Açar, şöyle devam etti: “Bölgemizde çeltik tarımında gelinen zaman itibari ile mantarı hastalıklar ile mücadele dönemi ile birlikte ihtiyaç duyulması durumunda son devre azot uygulanması devresi içerinde olunduğunu hatırlatmada fayda görüyoruz. Özellikle bu devrede mantarı hastalıklar ile mücadele önemlidir. Bitkisel üretiminde mantarı hastalıklar ile zamanında ve de etkin bir şekilde yapılacak mücadele kesinlikle üretime katkısının fazla olacağı bilinmelidir. Gerçi bölge üreticisinin bu konuda hassas olduğu bilinmekle birlikte yine de dikkatli olunmalıdır. Özellikle bitkisel üretimde mantarı hastalıklar ile mücadelede temel hususu; hastalık görülmeden veya hastalığın görülmesine müteakip ilk ilaçlamanın yapılmasıdır. Genel bir kaide olarak çeltiğin ekiminden takriben 40-45 gün sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır. Gerek görüldüğünde takriben 20 -25 günlük periyotlar ile ikinci ve de hastalığın seyretmesi durumunda çok nadiren de olsa üçüncü ilaçlamalar gerekebilir.”

“ÇOK GÜBRE ATMAK ÇOK ÜRÜN ALINACAK ANLAMINA GELMİYOR”

İlaçlamanın uygulanma şekli ve de gün içerisindeki zamanlamasının önemli olduğunu belirten Açar, “Önemli olan diğer bir konuda mantarı ilaçlar içerisine konulan diğer kimyasalların terkibi ve de özellikleri önem taşımaktadır. İlaçlama şekli tabiidir ki önemlidir. Bu itibar iledir ki doğru bilgilere ulaşılarak uygulama yapılması üretici kendisi menfaatine olacağını bilmelidir. Tespitlerimiz doğrultusunda çeltik başak dönemine geldiği görülmektedir. Bu itibar iledir ki ekimle başlayan gübreleme uygulamalarının da son devre azot uygulanması devresi içerisinde olunduğunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ancak bu güne kadar uygulanan gübrelerin çeşit ve de terkiplerine göre hareket edilmelidir. Çok gübre atmak çok ürün alınacak anlamına gelinmediğini bu vesile ile de hatırlatmakta fayda görüyoruz.” şeklinde konuştu.