Geçtiğimiz dönemin tüm üreticilere bol bereketli hasatlar getirmesini dileyen Açar, “Genel gidişata baktığımız zaman bitkisel üretim açısından olumlu bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ayçiçeği ve hububat tarım kıraç sahalarda yapılıyor. Mısır ekimi genellikle sulu ortamlarda yapılıyor. Mısır tarımı bölgemizde yaygın olarak yapılıyor. Silaj ve tane mısırların hasadına başlandı. Bu hasat da bu şekilde tamamlanacak. Ayçiçeği hasadının sonrasında çeltikler de biçilince bölgemiz hasat sezonu bitmiş olacak. Baktığımız zaman hasat, bir yıllık emeğin karşılığı olarak karşımıza çıkıyor. Çiftçilerimiz sezon boyunca hesabını kitabını iyi yapmalıdır. ‘Yer nasıl hazırlanır, nasıl ekilir, ne harcanır, girdiler nedir’ çiftçilerimiz bunları iyi bilmelidir.  Fiyattan ziyade üretim girdilerini düzgün kullanarak oluşturulacak ürün artışı çiftçiler için daha önemlidir.”  diye konuştu.

ÜRETİCİLERİMİZ İYİ ARAŞTIRMA YAPMALIDIRLAR

Her hasat döneminin ardından çiftçiler için yeni bir tarımsal sezonun başladığını söyleyen Açar, “Üreticilerimiz yeni dönem planlamasını yaparken bir önceki yılı baz alıp nerelerde eksik yaptığını görmesi gereklidir. Çiftçilerimiz bunları iyi analiz etmelidir. Bilgi kirliliğinin hat safhada olduğu bir dönemde üreticilerimiz iyi araştırma yapmalıdırlar. Doğru bilgilere ulaşmak her zaman onların menfaatinedir. Bilginin doğru kullanılması ürün artışını da beraberinde getirecektir. Özellikle hububat açısında olumlu bir yıl geçirdik. Hububat verimlerine baktığımız zaman dönüm başına 300-350 kilogram alanı da gördük 700-800 kilogram alanı da gördük. Bazı işletmeler dönüm başına ortalama 600-700 kilogram ürün aldı. Bu üreticilerimiz bu kadar çok ürün alırken diğer üreticimiz neden az aldı konusu önemlidir. ‘Marjinal faydayı nasıl yakalarız’ bunun üzerinde durmalıyız. Planlamalar bu şekilde yapılmalıdır. Girdiler gerçekten çok pahalı. O yüzden sezon boyunca iyi planlama yapmalıyız.” dedi.

Açar, açıklamasının sonunda, çeltik tarımında geçen yıl ki fiyat sıkıntılarının yaşanmamasını dileyerek tüm üreticilere iyi bir sezon geçirmelerini diledi.