SONGÜL KONAR

Açar, “Bu dönem genelde nitrat formundaki azot uygulamasının yapıldığı bir dönem. Her fırsatta söylediğimiz gibi bitkisel üretimde ekim öncesi hazırlık, ekim esnasında uygulamalar ve ekim sonrası uygulamaları önemli.” dedi.

Son günlerde yağan yağışların, ekim sonrası uygulamalara çok önemli katkı sağladığını dile getiren Lütfü Açar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle havaların ısınmaya başladığı ve buğdayların kardeşlenmeyi takip ettiği bu dönemlerde mantari hastalıklardan korunmak için kök boğazı ilaçlamaları yapıldı. Kök boğazına ve pas hastalıklarına karşı ilaçlamalar devam ediyor. Çiftçilerimiz uygulamaları doğru bir şekilde uygularsa mevsiminde gidişatına da dikkat edildiğinde iyi bir verim alınabilir. Aynı dönem itibariyle güzden ekilen kanola da çiçek açtı. Geçmiş günlerde son azot uygulamaları yapılmıştı. Bunun yanında haşere zararlıları varsa ilaçlamalarının bu dönemde yapılmasında fayda var. Erken dönemde haşerelere karşı ilaçlamalar yapılmakta, bu yanlış. İlaçlamalar bu dönemde yapılmalı.”

“ÜRETİCİMİZE BOL KAZANÇLAR TEMENNİ EDİYORUM”

Buğday sineğine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Açar, sözlerini şöyle tamamladı: Kış dönemleri ılık geçerse buğday sineği kendini gösteriyor. Bu dönemlerde çok fazla etkili olabileceğini düşünmüyorum. Ama hububat ekilişlerinde zaman zaman sararmaların olduğu gözlenirse takip edilmeli, yer yer doğru bir şekilde tespiti yapılmalı. O anda alınması gereken tedbirler varsa alınmalı. Sararmaların gerçek nedenleri ortaya konularak gelecek dönem için tedbirler alınmalı. İyi gözlenmesinde fayda var.

Ayçiçek üretimi içinde ekim öncesi hazırlık dönemindeyiz. Önümüzdeki günlerde tohum yatağı hazırlığıyla beraber ayçiçeği ekilişi de yapılacak. Aynı zamanda çeltik ekilişleri içinde yer hazırlıkları başladı. Bu dönemde doğru uygulamalarla, yeni bir sezonun başlayacağı bu günlerde üreticimize bol kazançlar temenni ediyorum.”