SONGÜL KONAR

Açar, son günlerde düşen yağışlarla birlikte güzlük ekilişlerin çıkışlarını tamamladığını söyledi.

“KURAKLIK BİTKİSEL ÜRETİMİ DE ETKİLİYOR”

Yaşanan kuraklığın aslında iki yıldır devam ettiğini belirten Lütfü Açar, konuşmasında, “Şu anda gerek ülke gündeminde gerek bölgesel olarak baktığımızda kuraklığın devam ettiğini görüyoruz. Son yüz yılın en kurak geçen yılı yaşıyoruz. Aslında bu kuraklık iki yıldır devam ediyor. Geçen yılın kışına baktığımızda da kurak geçmişti. Zaman zaman mevsimsel yağışlar düşüyor özellikle yıllık üretim yapan bitkiler için yeterli olabilir ama esas amaç çok fazla yağış düşmemesi. Bu kuraklık bitkisel üretimi de etkiliyor” ifadelerine yer verdi.

“ÖZLENEN KAR YAĞIŞINI GÖREMİYORUZ”  

Güzlük ekilen bitkilerin gelişmesi anlamında bu yağışların yeterli olduğunu ama önümüzdeki günlerin neyi getireceğini bilemediklerini ifade eden Açar, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizde güzlük dönemi ekilen üretimlerle ilgili yeterli yağışlar olmadı. O anda düşen yağışları çiftçimiz fırsat bilerek ekimini yaptı. Ondan sonra kuraklık periyodu yaşadık. Son günlerde düşen yağışlarla bitkiler çıkışlarını tamamladı. Şu anda güzlük ekilen bitkilerin gelişmesi anlamında bu yağışlar yeterli ama önümüzdeki günler neyi getirecek şu anda bilemiyoruz. Meteorolojik verilere devamlı bakıyoruz, arzu edilen ve özlenen kar yağışını göremiyoruz.”

“BU DÖNEMDE ARZU EDİLMEYEN HAŞERELERİN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Bu dönemlerde haşerelere rastlandığı, haşereler için kullanılacak girdilere dikkat edilmesi gerektiğini gerekirse danışmanlardan bilgi alınması gerektiğini ifade eden Açar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bitkisel üretimde farklı bir tehlike daha var. Kuraklık ile beraber hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerinde gidiyor. Bugün baktığımızda hava sıcaklığı 15 derece olduğunu görüyoruz. Bitkilerde de hayat devam ediyor. Bu dönemde arzu edilmeyen haşerelerin olduğunu görüyoruz. İleriki günlerde ne olacağını kestiremiyoruz. Üreticimiz kullanacağı her girdiye dikkat etmeli, bu konuda bilgisi olmalı. İlgili teknik kadro ve kuruluşlardan bilgi almalı. Bu seneyi değerlendirirken ben de zorlanıyorum. Temennimiz önümüzdeki günlerde havaların soğuması. Ektiğimiz ürünler de üşümeye ihtiyaç duyuyor. Haşerenin hububata verdiği zararın önlenmesi için havaların serin gitmesi, donlu gitmesi temennimiz. İnşallah önümüzdeki günlerde bol yağış gelir ve çiftçimizin emeği karşılanmış olur.”