AYGÜL KONAR

Açar, bölge tarımında önemli bir yere sahip olan yağlık ayçiçeği, çeltik tarımı, mısır tarımının yanı sıra, bu üretimler ile birlikte diğer "yazlık" olarak tabir edilen üretimlerin ekimlerinde hazırlıkların başlandığını belirtti.

Yağlık ayçiçeğinin, tarımsal faaliyet olarak hububat üretiminden sonra bölgede ikinci sırada yer aldığını ifade eden Lütfü Açar, "Bu anlamda bölgemizde önemli bir tarımsal faaliyettir. Ülke çeltik üretiminin yarısı ilimiz genelinde yapıldığı gerçeği ile çeltik tarımı özellikle sulu şartların önemli bir tarımsal faaliyetidir. Her ne kadar geçmişinde geniş üretim alanlarını oluşturan dane mısır üretimi değişik nedenlerden dolayı düşmüş ise üretiminde son yıllarda bir artış gözlenmekle birlikte henüz istenilen seviyelerde üretimi yapıldığı söylenemez. Hayvan beslenmesinde önemli bir yeri olan silaj mısır üretiminin üreticilerle tanıştırıldığı takriben 25 yıl öncesinden günümüze takriben 10 bin dekarlık üretim alanı ile üretimde yerini alabilmiştir. Tarımsal faaliyetin bir planlama olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Gün geçtikçe üretim girdilerinin maliyetlerinin artığı gerçeği göz önünde tutularak üretim planlamasının öneminin bu anlamda değerlendirilmesi önemlidir" dedi.

TOHUM TERCİHLERİ DOĞRU YAPILMALIDIR

Planlamada, üretim yapılacak toprağın verim kabiliyetinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Lütfü Açar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu doğrultuda üretimde önemli bir maliyet oluşturan ticari gübrelerin içeriği ve de fiyatları göz önünde tutularak ticari gübre temin edilmelidir. Tohum, tabiidir ki üretimde olmaz olmazların başında gelmektedir. Üretim maliyetinde önemli bir maliyeti vardır. Bu anlamda tohum tercihleri doğru yapılmalıdır. İlaç üretim maliyetleri içerisinde her ne kadar yüzde payı düşük gibi görülse de doğru kullanılmadığı takdirde maliyetlerin artmasına ciddi etken olmaktadır. Toprak işleme, tohum yatağı hazırlama ve de ekim şekli üretimin önemli faaliyetidir. İşte bir anlamda tecrübe burada ön plana çıkmaktadır. Ancak bu esnada yapılan en önemli eksiklilerin başında özellikle tohum - gübre ilişkisinin doğru yapılmadığıdır. Özellikle sıraya ekimi yapılan üretimlerde tohum gübre kullanımlarından kaynaklanan yanışlıklar üretimi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini hatırlatmak isteriz. Tabiidir ki bölgemizde tarımsal faaliyetler kıraç ve sulu şartlarda yapılmaktadır. Gün geçtikçe sulu tarım alanlarının artığı göz önünde tutulduğunda tarımsal faaliyetler bu doğrultuda da planlanmalıdır.”