Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Açık, yaptığı açıklamada, Danişment Sahili’nde Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait Özel İdare Tesisleri’nin sözleşmesinin bittiğini ve İl Özel İdaresi’nce de tekrar kiralanmasının düşünülmediğinden, boşaltılmasına başlanıldığını kaydetti.

Açıklamasına, “İI Genel Meclisinin Mart ayı toplantılarında komisyona havale edilen Danişment Sahili’nde Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait Özel İdare Tesisleri sözleşme tarihinin dolduğuna dair bilgiler alınmaktadır.” diyerek başlayan Açık, şunları söyledi: “Turizm sezonunun yaklaşmakta olduğundan, işletme sözleşmesinin yenilenip yenilenmediği ve ne şekilde işletileceğine dair komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; ilimize bağlı Keşan İlçesi, Danişment Köyü sınırları içerisinde bulunan ve tapunun 412 parsel numarasında kayıtlı 47.773 m2 yüzölçümlü olarak, Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmaz, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 15.07.1986 tarih ve 26210 yazısına istinaden düzenlenen ve 09.04.2007 tarihinde imzalanan protokolle 10 (on) yıllığına Edime II Özel İdaremize kiraya verilmiş olup, kira süresi 08.04.2017 tarihinde sona erecektir. Bahse konu taşınmaz üzerine İçişleri Bakanlığı İI Özel İdareleri fonundan destek alınarak, idaremizce 1986 yılında İl Özel İdaresi personeli ile İçişleri Bakanlığı personeli için eğitim ve dinlenme tesisi yapımına başlandı. Ve tesis 1994 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Tesis yapımının İçişleri Bakanlığı İl Özel İdareleri fonundan desteklenerek yapılması nedeniyle, % 40 kullanım hakkı İçişleri Bakanlığı adına tahsis edilmiş ve bu konuda tapuya da şerh verilmiştir. Özetle mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olup, 08.04.2017 tarihine kadar Edirne il Özel İdaresi’ne kiraya verilen taşınmaz üzerinde yapılı bulunan eğitim ve dinlenme tesisinin % 60 kullanım hakkı idaremize % 40 kullanım hakkı İçişleri Bakanlığına aittir. İlimiz Keşan İlçesine bağlı Danişment Köyünde bulunan eğitim ve dinlenme tesisleri için Edirne Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’nün 5 Ocak 2017 tarih ve 121 sayılı yazısında ‘sosyal tesislerin Acil Eylem Planı çerçevesinde satılarak ekonomiye kazandırılacak olması nedeniyle tesisin tahsis edilme imkânının bulunmadığı’ bildirilmiştir. Öte yandan tesisin % 40 kullanma hakkı İçişleri Bakanlığı’nda olduğundan konu İçişleri Bakanlığı’na iletilerek tesisin Maliye Bakanlığı’na iade edilip edilmeyeceği ile ilgili görüşleri sorulmuş gelen cevabi yazıda, İçişleri Bakanlığı tesisin kiralanmasının düşünülmediğini bildirmiştir.”

Erol Açık, açıklamasını şöyle tamamladı: “Yaklaşık 25 yıl önce yapılan eğitim ve dinlenme tesisinin ciddi anlamda bakım ve onarıma ihtiyaç duyması ve bu bakım onarım işlemi içinde önemli bir kaynak gerektirmesi nedeniyle, İl Özel İdaresi’nce de tekrar kiralanmasının düşünülmediğinden boşaltılmasına başlanılmıştır. Tesiste bulunan taşınırların oluşturulan bir komisyon marifeti ile sayım-döküm ve nakil işlemleri devam etmekte olup, akabinde ilgili taşınmaz Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne iade edilecektir.”