Keşan TSO verilerine göre,

açılan firmalarda %21’lik artış,

kapanan firmalarda ise %20’lik azalma yaşandı 

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (Keşan TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Selahaddin Uyulgan, bölgede açılan ve kapanan firma sayıları ile ilgili bilgi verdi.

Bölgede açılan ve kapanan firma sayıları ile ilgili 2012 ve 2013 yılı verilerini değerlendiren Uyulgan, bölgede açılan firmalarda artış olduğunu dile getirirken, kapanan firmalarda ise azalış yaşandığını belirtti.

AÇILAN FİRMALARDA %21’LİK ARTIŞ

Selahaddin Uyulgan konu ile ilgili şunları kaydetti: “Odamızın hizmet alanı içinde yer alan Keşan, İpsala, Enez ve Saros Körfezi’nde açılan ve kapanan firma verilerimize baktığımızda, bölgemize yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. 2012 yılı verilerimize göre bölgede açılan firma sayısı 167 iken geçtiğimiz yıl bu sayı 202’ye çıkmıştır. Bu da 2013 yılında açılan firmalarda 2012 yılına göre %21’lik bir artış olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz iki yılda da açılan firmaların çoğunluğunu gerçek kişi işletmeleri oluştururken bunu limited şirketler ve kooperatifler takip ediyor.

KAPANAN FİRMALARDA %20’LİK AZALIŞ

Kapanan firmalara baktığımızda ise 2012 yılına göre %20’lik bir azalış olduğu göze çarpıyor. Verilerimize göre, hizmet alanımız içerisinde 2012 yılında odamıza kayıtlı 120 firmamız, çeşitli nedenlerle kapanırken, bu sayı 2013 yılında 100 olarak gerçekleşiyor.  Kapanan firma oranlarında da geçtiğimiz iki yılı değerlendirecek olursak kapanan firmaların çoğunluğunu yine gerçek kişi işletmeleri oluştururken bunu kooperatifler ve limited şirketler takip ediyor.”

Açıklamasının devamında açılan yerli firma sayısında düşüş yaşanmazken, bölgemiz dışından gelen yatırımcı sayısında da artış olduğunu dile getiren Selahaddin Uyulgan, Keşan TSO verilerine göre geçtiğimiz son beş yılın da değerlendirmesini yaparak şöyle devam etti:

EN ÇOK FİRMA AÇILAN YIL 2013, EN ÇOK FİRMA KAPANAN YIL 2011

“Geçtiğimiz son 5 yıla baktığımızda en çok firmanın açıldığı yıl, 202 firma ile 2013 yılı olarak göze çarpıyor. Bunu 2009 (185 firma) ve 2012 (167 firma) yılı takip ediyor. Kapanan firma sayılarında ise 2011 yılı 129 firma ile başı çekerken, bunu 2012 (120 firma) ve 2009 (113 firma) yılları takip ediyor.”

İŞLETMENİZE FAYDA SAĞLAYACAK TÜM ORGANİZASYONLARA KATILIN

İşletme kuranlara ve kurmayı düşünenlere de uyarılarda bulunan Uyulgan, “Biz de bölgemiz yatırımcılarının dikkatini çekmek istiyoruz. Lütfen işletmenizi yenileyin, markalaşmaya önem verin, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı’nın verdiği desteklerle işletmenizi geliştirecek projeler hazırlayın, tarım, ticaret ve turizm alanında teşvike açık konuları öğrenip uygulamaya koymamız gerekiyor, eğitim, seminer, paneller, fuarlar ve kısacası işletmemize fayda sağlayacak bütün toplantılara ve organizasyonlara katılmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.