ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) Keşan Şubesi’nde dün gerçekleştirilen basın toplantısında, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası” etkinlikleri kapsamında, Atatürk’ün Selanik’teki evine yapılan ziyareti konusunda bilgi verildi.

ADD Keşan Şubesi’nde yapılan ve saat 15.00 sıralarında başlayan toplantıya, ADD Keşan Şubesi Başkanı Rami Uluz, ADD Uzunköprü Şubesi Başkanı Oktay Yenice ile Selanik gezisine giden kişilerden bazıları katıldı. Bu yıl Selanik’e ADD Keşan, İpsala ve Uzunköprü şubeleriyle birlikte ortaklaşa düzenlenen organizasyonla gidildiğini belirten Uluz, “Selanik’e bu yıl, üç şubenin katımlıyla daha coşkulu ve istekli gittik.” dedi.

DERSİMİZİ ALIP GELDİK

Bu yıl dernek olarak Selanik’te bulunan konsoloslukla ilişkide bulunarak, 9 Kasım gecesi saat 24.00 sıralarında Keşan’dan ayrıldıklarını ve 10 Kasım sabahı saat 08.00’de Atatürk’ün evinin önünde hazır bulunduklarını dile getiren Rami Uluz, kalabalıktan dolayı bazı sıkıntılar yaşandığını ancak, tören anında Atatürk’ün evinde bulunduklarını ve çelek sunduklarını söyledi.

Daha sonra ADD Keşan Şubesi’nin kardeş köyü olan Gümülcine’ye bağlı (Megapistol) Büyükmüsellim adındaki köye gittiklerini ve burada Atatürk’ü anma etkinliklerine katıldıklarını aktaran Uluz, “Bize orada Atatürk dersi verdiler. Oradaki etkinlikte Atatürk dersimizi aldıktan sonra hepimiz daha dirildik. Çok iyi hazırlanmışlar. Şiirler okundu, şarkılar söylendi. Çok güzel bir etkinlik oldu. Acaba kendi ülkemizde bir köye gitseydik Atatürkçülük dersini bu şekilde alabilir miydik diye düşünmek lazım.” dedi. Selanik’teki Atatürk’ün evine son iki yıldır gittiği dile getiren Rami Uluz, evin içerisindeki bazı malzemelerin kaybolduğunu ve eskiye nazaran eşyaların boşaltılmış olarak gördüğünü vurguladı.

YENİCE: SELANİK’TEN YENİLENEREK DÖNDÜK

Daha sonra söz alan ADD Uzunköprü Şube Başkanı Oktay Yenice de şunları söyledi: “Atamızın doğduğu evinde bulunmak bizleri mutlu etti. Ancak orada yaşadıklarımızla birlikte Atatürk içimizde yeniden doğmuş gibi oldu. Kalabalık ve coşkulu bir ortam vardı. Büyükmüsellim Köyü’nde de adeta Atatürkçülüğü yaşayarak adeta doruğa ulaştık. O köyümüzde minik kelebekler adlı 37 öğrenci bulunuyor. O çocuklar bizlere öyle bir an yaşadık ki Atatürk’ü yeniden anladık. Buradaki öğretmenler Türkiye’den Atatürk’ü anlatan kitaplar istemişler ve bir sonuca varamamışlar. Bizler bu konuda bir şeyler yapmak istiyoruz. Organizasyon nedeniyle ADD Keşan Şubesi’ne teşekkür ediyoruz.”

Selanik’ten yenilerek geri geldiklerinin altını çizen Yenice, “Atatürkçü düşüncenin Türkiye’de baltalanmaya çalışıldığı, ulus devletin param parça edilmeye çalışıldığı bir dönemde oradan aldığımız bu feyz bizleri burada daha iyi şeyleri yapmaya güç kazandırdı.” şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra Selanik ziyaretine katılan 80 yaşındaki Nedim Sakallı ile 9 yaşındaki Sema Öztaş da düşüncelerini anlattı.

Atatürk’ün evinin içerisinde bulunan balmumu heykeline bakarak, Atatürk ile konuştuğunu ve Atatürk’ün, kendisine ülkenin durumunu sorduğunda, bıraktığı gibi koruyamadıklarını anlattığını işaret eden Sakallı, burada yaşadığı duygulu anları anlattı.

Daha sonra Sema Öztaş da ilk kez Atatürk’ün evine gittiğini ve har zaman yeniden gitmek istediğini söyledi.