Keşan’da 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi bahçesine dün, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından deprem ivme ölçer istasyonu yeri hazırlatıldı.

Başbakanlık AFAD’da görevli jeofizik mühendisi Erkan Ateş’in gözetiminde hazırlanan deprem ivme ölçer istasyonuna yerleştirilecek cihazla, deprem sonrası oluşabilecek bina kuvveti ölçülecek.

Trakya’da 9, Türkiye genelinde toplam 80 ilde toplam 480 adet cihazın bulunduğunu ve bu yıl kurulacak cihazlarla bu sayının 530’a ulaşılacağını belirten Ateş, “Deprem riski az olan Rize ve Giresun illeri dışında tüm il ve büyük ilçelerde kuruldu. Keşan’da kurulması da geçen yıl programa alındı. İvme ölçer cihazımız şu anda Verem Savaş Dispanseri’nin bodrum katında çalışıyor. O cihazımızı şu anda hazırladığımız bağımsız bir kabin içine alacağız. Yer seçimi ile ilgili Keşan Kaymakamlığı ile görüştük ve zemin açısı da dikkate alınarak en uygun yer olarak burayı belirledik. Keşan Kaymakamlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne de yer tahsisi için ayrıca teşekkür ediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin %95’inin deprem riski taşıdığını ifade eden Erkan Ateş, “Bu cihaz, deprem sonrası oluşacak binaya gelen deprem kuvvetini ölçecek. Son depremde en yüksek ivme Çanakkale, Gökçeada ve Enez’de hissedildi. Keşan kayalık bölgede olduğu için daha az ivme hissedildi.” şeklinde konuştu.

Ateş, cihazın deprem sonrası oluşabilecek bina kuvvetini ölçmesinin yanısıra, daha sonra yapılacak binalar hakkında inşaat mühendislerine deprem parametrelerini vermesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Depremden korunmak için doğru zemine doğru binanın yapılması önemli olan. Her bina bir deprem ivmesine göre tasarlanır. Buna uyduğumuz sürece herhangi bir sorun yaşanmaz.” dedi.