GİZEM GÖRÜR

EKİM AYI İÇERİSİNDE LAVANTA EKİMLERİMİZ BAŞLAYACAK

Bölgede, lavanta ekim alanlarının oluşturulduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Karaca, “Bölgede yaklaşık 300 dönüm bir lavanta ekim talebi var. Sezonla ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Eylül sonu ya da Ekim ayı içerisinde lavanta ekimlerimiz başlayacak. Trakya Kalkınma Ajansıyla yürüttüğümüz istişare toplantılarında, lavantanın Trakya’da özellikle verimsiz olan topraklarda alternatif bir ürün olarak, karşımıza çıkıyor. Çiftçilerimiz, bu bitkiyi çok fazla tanımıyor ama bizler elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Kooperatif olarak, entegre tesis kurmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, Trakya Kalkınma Ajansı’nın hibe destek projelerinden yararlanacağız. Önümüzdeki yıllarda, Keşan’da belirlenecek bir yerde bu tesisi kuracağız.” dedi.

KOOPERATİF OLARAK, ÇİFTÇİLERİMİZLE SÖZLEŞMELİ TARIM YAPACAĞIZ

Ahmet Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni ekilecek olan lavantaların değerlendirilmesinde hiçbir sıkıntımız yoktur. Kooperatif olarak, çiftçilerimizle sözleşmeli tarım yapacağız. Çiftçimizin ürünlerini değerlendireceğiz. Üretim aşamasından önce, çiftçimiz bir defa masraf yapacak. Bitkinin ömrü 25-35 yıl arasında değişmektedir. Çiftçimizin buğday ve ayçiçeği sevdasından vazgeçeceğini düşünüyorum. Çünkü kazancı diğer ürünlere göre daha yüksek seviyededir. Çiftçi, alternatif ürünlere yönelmek zorundadır. Lavanta ürünü konusunda, çiftçilerimiz araştırma yapıyor ama ekonomik katkısı anlamında bilgisi yok. Çiftçimiz, örnek olmadan bu işe girmez. Ama bazı çiftçilerin elde ettikleri kazançları görünce de, bu işin yaygınlaşacağına inanıyorum.”

ÇİFTÇİ ÖLDÜ AMA AĞLAYANI YOK

Hükümetin uyguladığı tarım politikalarının çiftçiyi olumsuz etkilediğine kayıt düşen Karaca,  sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçinin ekonomik anlamda durumu, her geçen gün kötüye gidiyor. Çiftçi öldü ama ağlayanı yok.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ