“Edirne’ye 248 milyon TL’ lik dev destek”

HABER MERKEZİ

Edirne AK Parti Milletvekili Rafet Sezen, 2016 yılında tarım ve hayvancılık alında Edirne’ye 248 Milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını söyledi.

Sezen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarımın geliştirilmesi amacı ile üreticilere her yıl çeşitli destekleme ödemeleri yapmaya devam ettiğini, Türkiye’de tarımın geliştirilmesi açısından büyük öneme sahip olan desteklemelerden Edirne’de payını aldığını ve 2016 yılında Edirne’ye 248 Milyon destek verildiğini kaydetti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sezen, Edirne’de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için önem taşıyan destekleme ödemelerinden üreticilerin en üst seviyede yararlanabilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını söyledi.

En fazla ödemenin hububat, baklagil ve yağlı tohumlar tarımına verildiğinin altını çizen Sezen, 2016 yılında bitkisel üretime yönelik desteklemelerden Hububat, Baklagil ve Yağlı Tohumlar Alan Bazlı desteklemeleri için 34 bin 962 üreticimize 101,8 MilyonTL destekleme ödemesi yapıldı. Aynı zamanda yıl içerisinde mazot ve kimyevi gübre desteklemesi için başvuruda bulunan 28 bin 845 üreticimize 37 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. İyi tarım ve organik tarım yapan üreticilerimize 2016 yılında 112 bin TL destekleme ödemesi verildi. İlimize toplam verilen destekleme tutarı ise 200 Milyon TL dir.” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın başlattığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında Edirneli birçok üreticiye destekleme yapıldığını ifade eden Sezen “Bakanlığımız tarafından 2016 yılında başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Edirne’de 151 çiftçimize tamamı hibe olacak şekilde kişi başına 30 bin TL destekleme ödemesi yapıldı. 7 Genç çiftçimiz bitkisel üretime yönelik sundukları projeler için toplam 140 bin TL’lik hibe desteğinden yararlandı. Ayrıca 19 çiftçimize ekonomik yatırımlar adı altında 11 milyon 300 bin TL  % 50 hibe desteği ödemesi yapıldı. Böylece genç çiftçiler için verilen destek tutarının tamamı 16 Milyon TL olarak gerçekleşti.”

Tarım alanında yapılan desteklemelerin yanı sıra hayvancılık alnında da önemli gelişmelerin yaşandığını aktaran Sezen, “2016 yılında hayvancılığa verilen destek sadece genç çiftçi projeleri ile sınırlı kalmayıp bunun dışında önemli destekleme ödemeleri yapıldığı ifade etti. Bu kapsamda anaç sığır desteklemesi yönünde 11 Milyon TL, anaç koyun, keçi desteklemesinden 5 Milyon TL, besilik erkek sığır desteklemesine 1 Milyon TL ve süt desteklemesine 9,7 Milyon TL ödeme Bakanlığımız tarafından yapılmıştır. 2016 yılında hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize toplam 29 Milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi.

Tarım ve hayvancılık dışında danışmanlık ve depolama gibi alanlarda destekleme yapıldığını vurgulayan Sezen şunları kaydetti: “2016 yılında ayrıca tarımsal yayın ve danışmalık hizmetleri kapsamında danışmanlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlara 275 bin TL, mera ıslah çalışmaları, su ürünleri, çiftlik muhasebe veri ağı ve ürün çeşitlendirmeye yönelik değişik kalemlerden üreticilerimize ise yaklaşık 1 Milyon 275 bin TL destekleme ödemesi yapıldı.”

Açıklamalarına 2017 yılındaki beklentiler üzerine devam eden Rafet SEZEN, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimize desteklemelerin artarak devam edeceğini kaydederek tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl dilerim.” şeklinde konuştu.