Hüseyin Ünsal Yücel

AK Parti Keşan İlçe Başkan Yardımcısı ve Çevre Mühendisi Beyhan Nanta, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dün beraberinde AK Parti Kadın Kolları Başkanı Esra Aksal ve Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Nazlı Karagöz’le birlikte Radyolink Yolu üzerinde bulunan ve atıklar nedeniyle adeta çöplüğü andıran alanda incelemede bulunarak, şehirdeki genel çevre sorunlarına dair açıklama yaptı.

Çevre kirliliğinin insanlığın en büyük meselesi olduğuna dikkat çeken Nanta, “Dünyada çevre kirliliğinin oluşmaya başlamasıyla insanlık küresel ısınma, iklim değişikliği, doğal kaynakların azalması, kirlilik ve türlerin yok olması gibi sorunlarla karşılaşmaya başlamıştır. Çevre sorunları, teknolojik gelişim, sanayileşme ve plansız yapılaşma nedeniyle her geçen gün etkisini artırmaktadır. Küresel ısınmayı önlemek ve Paris Anlaşması gereği sıcaklık artışını 2 derece altında tutmak için herkesin çalışması gerekiyor. Üretirken ve tüketirken yapılan tasarruf ile iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayabiliriz. Bu amaçla enerji verimliliği konusuna hassasiyet göstermeliyiz. Buzullar erirken susuzluk yaşıyorsak, üretemediğimiz enerjiyi boşa harcıyorsak artık alışkanlıklarımızı değiştirme zamanı gelmiştir.” dedi.

EN ÖNEMLİ KONU BİR ÇÖPLÜĞÜN KAPATILIP, YENİ BİR ÇÖPLÜĞÜN OLUŞMASI

Beyhan Nanta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Keşan Belediyesine Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kazandırılmasında hibe ve kredi desteği sağladığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Buna rağmen Keşan’da skandal niteliğinde olumsuz çevre uygulamaları devam etmektedir. Özellikle Eski Taş Ocakları Mevkii’nde belediyenin, ‘Çöp Dökmek Yasaktır’ yazılı tabelasının da bulunduğu alana bizzat Belediye araçları ile çöp döküldüğü tespit edilmiştir. Keşan Belediyesi, gerek ulusal gerekse yerel basında ve reklam billboardlarında, Keşan çöplüğünü rehabilite ettiğini ve bu çöplüğü temizlediğini defalarca dile getirmiş ve bununla övünmüştür Ama burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise bir çöplüğün kapatılıp, yeni bir çöplüğün oluşmasıdır. Keşan’ın gelişim noktası, toplu konut alanının hemen yanında bulunan ve Keşan’ın nefes aldığı ormanlık alanda doğa katliamı yaşanmaktadır. Çevreci bir belediye olduğunu söyleyen Keşan Belediyesi, çevreyi katletmektedir. Buna bir an önce çözüm bulunmalı, Keşan Belediyesi’nin bu doğa ve çevre katliamına bir an önce son verilmelidir.”

UYGUN DÖKÜM ALANLARI OLUŞTURULMALI

Bel-Koop ve ATAKENT sitelerinin karşısındaki ormanlık alana inşaat molozu, kül ve her türlü evsel atığın dökülmesinin rahatsızlık verdiğini ifade eden Nanta, “Daha öncede defalarca ifade ettiğimiz gibi Keşan Belediyesince etkin bir katı atık yönetimi uygulanmalıdır. Evsel atıklar, cam, metal, plastik ve ambalaj atıkları vb. atıkların doğrudan çöp atma aşamasından itibaren atık ayrıştırması sağlanarak toplanabilmesi ve geri dönüşüme kolaylıkla gönderilebilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca hafriyat, inşaat yıkıntı atıklarının da uygun şekilde alınması ve uygun döküm alanlarının oluşturulması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ HER HAFTA KÖMÜR NUMUNESİ ALACAK

Beyhan Nanta, hava kirliliği konusuna da değinerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hava izleme raporuna göre Türkiye'nin havası en kirli şehri Keşan’dır. Keşan’da hava kirliliğinin başlıca nedenleri; kalitesiz kömür kullanımı, kazan yakıcıların kurallara uymaması ve çarpık şehirleşmedir. Keşan’da kükürt dioksit (SO2)  2746 ug/m3! Bu inanılmaz yüksek bir rakam. ABD’de alarm sınırı 300! Türkiye hava kalitesi yönetmeliğine göre 1101’den sonra sağlık alarmı verilmesi gereklidir. Keşan Belediyesi bir an önce ilçemizde kalitesiz kömür kullanımına ilişkin denetimlerini artırmalı, ayrıca uygun şartlarda olmayan kazan kullanımına izin vermemeli ve ateşleyici personel denetimlerini sıklaştırmalıdır. Keşan Belediyesi’nin dışında AK Parti İlçe Başkanımız Hüseyin Boyalık’ın özel çabaları ve çalışmaları doğrultusunda, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimizi, her hafta Keşan’a gelerek, çeşitli noktalardan kömür numunesi alacaktır. Bu ilçemizde doğalgaz kullanımına geçilmesi de hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik büyük bir adım olacaktır.” şeklinde konuştu.

KEŞAN BELEDİYESİ, ÇAĞI YAKALAMALIDIR

Keşan’da Kipa Alışveriş Merkezi arkasından başlayan derenin ıslahının da çok yakın zamanda DSİ (Devlet Su İşleri) tarafından yapılacağını kaydeden Nanta, açıklamasını şöyle tamamladı:“Ayrıca Keşan Atıksu Arıtma Tesisi yine DSİ tarafından hükümetimizin çabalarıyla yaptırılmıştır.  Keşan Atıksu Arıtma Tesisi çok yakın bir zamanda hizmete alınarak Keşan Belediyesine devredilecektir. Atıksu Arıtma Tesisinin tüm ödeneği DSİ tarafından karşılanmış ve Keşan Belediyesi 25 yılda DSİ’ye ödemesini yapacaktır. Keşan da altyapı tesislerinin (içme ve kullanma suyu, yağmursuyu ve atıksu şebekelerinin)  ihtiyaçları karşılayabilir seviyeye getirilmesi gereklidir. Her yağmurda taşan rögarlar, dere gibi akan caddeler ve oluşan çamur yazın yaşanan toz Keşan’da önemli çevresel sorunlardandır. Gürültü yönetimi ve denetimi, tehlikeli atıkların toplanması-depolanması, bitkisel ve madeni atık yağlarının yönetimi gibi alanlar halen çevresel açıdan iyileştirmelerin yapılması ve ciddi çalışmaların yapılması gereken diğer çevresel boyutlardır. Coğrafi bilgi sistemi çalışmasının Keşan’da bir an önce hayata geçirilmesi, çevre-boyut etki analizlerinin yapılması etkin bir çevre yönetim planının oluşturulması acilen sağlanmalıdır. Keşan Belediyesi, Keşan halkının hak ettiği daha modern ve verimli atık ve çevre yönetim hizmeti sağlamayı amaçlamalı ve çağı yakalamadır.”