AK Parti Keşan Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Çevre Mühendisi Beyhan Nanta ve AK Parti Keşan Yerel Yönetimler Başkanı Savaş Pekdemir, dün yaptıkları ortak basın açıklamayla, Keşan’da yapılan kömür denetimlerini eleştirdi.

Türkiye'nin havası en kirli şehrinin bu kış da Keşan olacağını söyleyerek açıklamalarına başlayan Nanta ve Pekdemir, “Bilindiği gibi Keşan’da kükürt dioksit (SO2)  2746 ug/m3 ve Türkiye hava kalitesi yönetmeliğine göre 1101’den sonra sağlık alarmı verilmesi gerekiyor. İlçemizde doğalgaz kullanımına geçilmesi hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik büyük bir adım olmakla beraber çalışmaların tamamlanması ve hava kalitesi üzerinde etkisinin hissedilmesi zaman alacaktır. İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince Keşan’a 5800 kalori yakıt değerinin altında kömür girişi yasaklanmış, gerekli duyurular yapılmış ve toptancı halinde 1 adet denetim noktası oluşturulmuştur.  Ancak bu denetim noktasında yeterli personel ve gerekli teçhizat bulunmadığından denetim mekanizmasının işlemediği tespit edilmiştir. Denetimlerin Belediye kontrolünden alınarak Kaymakamlık kontrolüne verilmesi daha etkin olacaktır. İlçemizdeki apartmanlara gece yarısı saat 04.00‘te bile kömür getirildiği ve boşaltıldığı görülmüştür, tabi bu saatte bu kömürlerin kimin tarafından denetlendiği belli değil. Belediye kontrollerine ilişkin denetleme raporlarını apartman yönetimlerine vermeli ve apartmanlarda bu raporların varlığı kontrol edilerek kurallara uygun olmayan apartmanlar da kömür tedarikinin sağlandığı kömür işletmelerine cezai işlemler uygulanmalıdır.” dedi.

ÇALIŞMALAR İVEDİLİKLE UYGULANMALIDIR

Hava kirliliğinin önlenmesinde, kontrol ve denetimlerin etkin şekilde uygulanmasının yanında ticari erbabın ahlaki yaklaşımının da çok önemli olduğunu söyleyen Nanta ve Pekdemir, “Keşan’da üst solunum yolu enfeksiyonu, astım hastalıklarının çok yüksek seviyede olması, ilaçların ve nebulizatör cihazlarının satışında patlama yaşanması, Keşan halkının özellikle çocuklarımızın ne kadar ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğunun göstergesidir. Keşan’da hava kirliliğinin başlıca nedeni olan kalitesiz kömür kullanımı ve kazan yakıcıların kurallara uymaması sorunun giderilmesi amacıyla gerekli etkin çalışmalar ivedilikle uygulanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Nanta ve Pekdemir, son olarak, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık öncülüğünde Keşan’da hava kirliliğinin önlenmesi konusunda gerekli girişimlerin yapıldığını söyleyerek, Keşan adına, yerel yönetimin iktidardan isteyeceği her türlü destek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti.