SONGÜL KONAR

“BU HAK NE YAZIK Kİ BELEDİYENİN ELİNDEN BİR NEVİ ALINMIŞ OLDU”

Gergin, Keşan Belediye Meclisi'nin, mücavir alanı içerisindeki Erikli, Yayla ve Danişment sahillerindeki 5 adet, mücavir sınırları dışındaki 2 adet sahildeki bazı bölümlerin kiralanmasıyla ilgili olağanüstü toplantısında, söz konusu maddeyle ilgili AK Parti Grup Sözcüsü olarak kendisinin ve Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun bilgilendirmede bulunduğunu söyledi. Ancak kiralamanın, "Manipülatif" bir yaklaşım ile reddedildiğini ifade eden Nehir Gergin, "Açıkçası burada kaygıların, daha ziyade siyasi olduğunu ve belediye meclis üyelerinin kendi partileri adına düşündüklerini savundum. Halkın gerçekten çıkarına, bölgenin gerçekten yararına olacak türden bir karar alınmadığını, önümüzdeki dönemde Erikli, Yayla ve Danişment'te yapılacak olan işlerde belediyenin kontrol edebilme noktasında zorlanacağını, kaldı ki SİT alanlarında belediye mücavir alanı olmadığını belirtmek isterim. Ayrıca kimlerin burada kiracı olacağı konusunda belediyenin iyi-kötü bir inisiyatifi olacaktı. Kiralarken şartnameyi belediye oluşturacağı için bölge halkı ve oradaki insanların rahatsız olmayacağı, herkesin rahat ve eşit bir şekilde hizmet alacağı tarzda dizayn etme imkânımız olacaktı. Bu hak ne yazık ki belediyenin elinden bir nevi alınmış oldu. Oysaki bu hak belediyenin eline gelsin diye çok uğraşılmıştı. Muhammen bedeli üzerinden kiralayalım ihaleye çıkılması noktasında Milletvekilimizin, Belediye Başkanımızın, İlçe Başkanımızın çabaları olmuştu. Bu çabalar karşılığında konu buralara kadar geldi. Ancak Meclisimizden reddedildi, karara saygı duyuyoruz. Kafamızın arkasında herhangi bir şey yok. Bu alanlarda oluşturulacak olan hizmetlerin yerlerinde beton olmayacak. Bunun üzerine bir yapı inşa etmek söz konusu değil. Belediye Meclisi üyelerinin, belediye üzerinden kiralama yapması mümkün değil. Bir süredir bunu izliyoruz; ne yazık ki medyanın çeşitli organlarında konu farklı yerlere çekildi. Erikli’de, Yayla’da, İtalyan Koyu’nda belli noktalarda Danişment’te İl Özel İdare'ye geçmiş olan kampın önündeki kumda düzgün hizmet alınan noktalar oluşacaktı. Türkiye’nin farklı yerlerinde defalarca uygulanmış olan bu kiralama yöntemi Keşan Belediye Meclisinden reddedildi. Kiraladığımız alanların bir kısmını halk plajı olarak ayırma hakkı bizde olacak. Şu an böyle bir imkân yok. SİT alanıdır ve belediyenin kontrol edebilme imkânı yoktur. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün kiraya verdiği yeri belediye nasıl kontrol edecek? Yani sizin olan evi kiraya veriyorsunuz ama evi komşunuz kontrol ediyor. Bu mümkün değil. Ev sahibi burada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'dür, Keşan Belediyesi değil. Vatandaşa doğru bilgi verilmesi gerekiyor. Erikli ve Yayla’da önümüzdeki dönemde çok fazla aksaklık yaşanacağını ne yazık ki vatandaşın korunduğu adı altında, bu kararın vatandaşı doğrudan üzeceğini ve rahatsız edeceğini düşünüyoruz. Ne yazık ki bunun önüne geçemedik, vatandaşımızdan bu konuda özür dileriz." dedi.

“KUMSALLARIN ÜZERİNDE YAŞANAN AKSAKLIKLARDAN TAMAMINDAN KENDİLERİ SORUMLUDUR”

Gelinen noktanın, "Sabote edilmiş" bir durum olduğunun da altını çizen Nehir Gergin, şunları söyledi; "Önümüzdeki süreçte iyi, değişen, gelişen, gerçekten turistik bir yapı, değer kazanan ‘Erikli, Yayla’dan ne yazık ki değişmesin, gelişmesin, böyle aksak kalsın, yine fosseptik koksun, yine arıtması çalışmasın, çeşmelerinden yine tuzlu su aksın, 5 yıl sonra Belediye Başkanı ve meclisi bu işi yaptı Erikli ve Yayla’yı gerçekten güzelleştirdi, birçok sorunumuzu çözdü, bakın Erikli’ye 50 bin kişi geliyordu, 150 bin kişi geldi, evlerimiz, dükkânlarımız değerlendirdi’ demesinler diye biz buradan insanlardan olumlu bir dönüş alırız kaygısıyla bunu reddettiler. Kumsalların üzerinde yaşanan aksaklıklardan tamamından kendileri sorumludur, vebali altındadırlar. Halkla mutlaka yüzleşeceklerdir. Çok olumsuz dönüşleri olacağını düşünüyorum. Dava açma konusunda hukuk yönü açıktır, dava açılsın biz de imza atarız sorun yok. Oraya yatırım yapmış olan vatandaşın, davanın sonucunda yürütme durdurulmuş olursa yaptığı yatırımın karşılığı ne olacak? Elimizde bir fırsat vardı, fırsatı ne yazık ki kaçırdık. İyi niyet olduğunu ve kesinlikle sağduyuyla, aklıselimle verilmiş bir karar olduğunu düşünmüyorum."

“İLÇE TEŞKİLATLARINDA KONUŞMAYI TERCİH EDİYORSANIZ KEŞAN BELEDİYE MECLİSİNDE NE İŞİNİZ VAR?”

Açıklamasının son bölümünde, CHP ve İYİ Parti İlçe Başkanlarının yaptığı ortak açıklamada kendisiyle ilgili söylenen sözlere de değinen Gergin, Keşan Belediye Meclisi'nde sorduğu sorulara ve yaptığı itirazlara cevap verme yerinin ilçe başkanlıkları değil, Keşan Belediye Meclisi toplantısı olduğunu vurgulayarak, "Eğer Meclis’te değil de ilçe teşkilatlarında konuşmayı tercih ediyorsanız Keşan Belediye Meclisinde ne işiniz var? Meclis’te cevap veremeyenler masaya oturup 'ne cevap vereceğiz' diye dakikalarca düşünüp yazıp, kağıtlardan okuyorlar. Kendinizi halka anlatmakta zorlandığınızı fark ediyoruz. Şu birkaç saatte bile aldığınız tepki sizi zaten pişman etti. Kiralamalar hukuki değil diyerek reddeden Sayın Meclis üyelerine halkımız sorsun; geçmiş dönemlerde yaptıkları her şey, aldıkları her karar hukuki miydi? Bunu herkes sormalıdır. Kaldı ki burası mahkeme değil, siz bunun hukuki olmadığına karar veremezsiniz. Biz Keşan Belediyesi'ne bu alanları kiralayıp sonra gidip dava açabilirdik. Hatta böyle olursa ben de altına imza atarım dedim. Toplumun beyni uyuşmuş demenize de yine yorum yapmayacağım. Buna toplum yorum yapacaktır. Keşan halkı bunu da görecektir. Biz bu beyni uyuşma sözünü de üstümüze almıyoruz. Söz sahibine aittir. Bizim beynimiz de vicdanımız da diri ve sağlıklı. Kısa zamanda unuttuğunuz bir şey var, Keşan halkı artık laf salatası yemiyor. Takke düştü kel göründü. Aldığınız bu vebalin 5 yıl boyunca doğuracağı sonuçları takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

“NERESİNDEN TUTSAK ÇELİŞKİLİ VE TUTARSIZ BİR KARAR”

Sahillerin kiraya verilmesine, "Sahiller halkın malıdır" gerekçesiyle reddeden CHP ve İYİ Parti grubuna, parkomat firmasına kiraya verilen cadde ve sokakları gösteren Nehir Gergin, sözlerini şöyle tamamladı; "Ayrıca sahiller halkın olduğu kadar caddeler, sokaklar, yollar da halkındır. Buraların kiraya verilmesi de hukuksuzdur. Eğer kumsallar konusunda dayanağınız hukuksuzluksa, buna da olur verilmemeliydi. Neresinden tutsak çelişkili ve tutarsız bir karar."