Keşan Tüm Sivil Emekliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Yalçın Akay, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada emekli aylığı dışında başka geliri olmayan emeklilerin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutlarda sıfır oranlı bina vergisi imkânından yararlanabileceğini belirtti. Kanunla kurulmuş, Emekli sandığı, SSK ve Bağ- Kur gibi kurumlardan emekli olmuş ve başka geliri olmayan emeklilerin sıfır oranlı bina vergisi imkânından faydalanabileceğinin altını çizen Akay, şöyle devam etti: “Emekli maaşına ilave yeni gelir elde edenler emlak vergisi ödemek zorundadır. Fakat faiz ve repo gibi gelirler için durum farklıdır. Repo, faiz ve menkul sermaye iradı gibi gelirleri toplam bir yıl içinde 29.000 TL’yi geçmezse emlak vergisi ödemezler. Emeklinin iki ayrı konutu varsa, her iki konut içinde emlak vergisi ödenecektir. İki konutun toplam metrekare alanları 200 metrekarenin altında veya üstünde de olsa vergi ödenmek zorundadır. Bu evlerin birisinin her zaman oturulan ev diğerinin yazlık ev olması da durumu değiştirmiyor.”

ALMANYA’DAN EMEKLİ MAAŞI ALANLAR İNDİRİMDEN FAYDALANAMAZLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan emekli maaşının yanı sıra eşinin ölümünden dolayı aylık alınması durumunda ise indirimli (sıfır) bina vergisi avantajından yararlanılabileceğini ifade eden Akay şunları söyledi: “Almanya’dan emekli maaşı alanlar, indirimli (sıfır) bina vergisi uygulamasından yaralanmazlar. Emekli eğer evini kiraya vermiş ve kendiside kirada oturuyor ise emekli maaşından başka geliri yoksa ve yukarıda belirtilen diğer şartları da taşıyorsa indirimli (sıfır) vergi oranından yararlanır. Emekli kendi tek evini kiraya verip, eşine oğluna ya da kızına ait evde oturduğunda ise indirimli emlak vergisinden yararlanamıyor. Emeklinin kendisine ait tek mülkü de olsa normalde yazlık için emlak vergisi ödeyecektir. Ancak emekli yazlığında daimi ikamet ediyorsa ve bu onun tek konutu ise 200 metrekareyi geçmedikçe vergi avantajından yararlanır.”

Yalçın Akay, son olarak daha fazla bilgi almak isteyenlerin 0533 669 39 51 numarasından kendisine ulaşabileceğini kaydetti.