SONGÜL KONAR

BELLİ PERİYOTLARLA ARTIŞ YAŞANDI

2020 yılının koronavirüs hastalığıyla mücadele edilerek geçtiğini belirten Taş, “Koronavirüs, tüm yaşamımızı olumsuz etkiledi. Salgın nedeniyle, birçok alanda kısıtlamaya gidildi. Tedbir amacıyla, yaşlı vatandaşlarımız ve çocuklarımız dışarıya çıkamadı. Yaz mevsiminde koronavirüste bir duraklama yaşandı. Ama daha sonraki süreçte, belli periyotlarla artış yaşandı. Kış mevsimi de, salgın süreci yaşanmaya devam edecektir. Bu süreçte, kendimizi ve çevremizi korumak amacıyla maskelerimizi takmaya devam edeceğiz” dedi.

KAPALI MEKANDA BİRDEN FAZLA İNSANLA KALINMAMALI

“Koronavirüsün en fazla bulaşma yolu nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Ragıp Taş, şunları söyledi: “Koronavirüsün en fazla bulaşma yolu, hava kabarcıklarıyla olmaktadır. Hasta birinin öksürmesi ve hapşırmasıyla, virüs tanecikleri hava yoluyla burun ya da ağzından teneffüs edilmesiyle bulaşmaktadır. Elimizi kirli bir yere bulaştırıp, ağzımıza ya da gözümüze bulaştırmayla bulaşmaktadır. Ayrıca, bu süreçte mesafede çok önemlidir. Kapalı mekanlarda az insan bulunması önemlidir. Uzun süre, kapalı mekanda birden fazla insanla kalınmamalı. Odalarımız, sürekli havalandırılmalı. Bu virüs tüm organlarımızı etkiliyor ama en fazla akciğerlerimizi etkiliyor. Bundan ötürü de, akciğer rahatsızlığı olanlar ve sigara gibi madde kullananlar, hastalığı ağır şekilde geçirmektedir. Korunmak amacıyla, maske, mesafe ve temizlik kurallarına mutlak suretle uymalıyız.”

ELİMİZİ 23 SANİYE BOYUNCA SABUNLA YIKADIĞIMIZDA VİRÜSLER YOK OLMAKTADIR

Türk geleneğinde, tokalaşma kültürünün çok fazla olduğunu belirten Taş sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar birbiriyle, tokalaştıktan sonra elini ağzına ve gözüne götürmeden dezenfekte etmelidir. Artık, kolonya ve dezenfekte her yerde bulunuyor. Ayrıca, elimizi 23 saniye boyunca sabunla yıkadığımızda virüsler yok olmaktadır. Burada el temasından çok hava teması çok önemlidir. Buna dikkat edilmeli. Sağlıklı olmak için sigarayı biran önce bırakmalıyız ve beslenmemize dikkat etmeliyiz.”

KORONAVİRÜSE KARŞI BİR AŞISI, İLACI VE TEDAVİSİ YOK

Koronavirüs salgının sona ermediğini ve devam ettiğini belirten Ragıp Taş sözlerini şöyle tamamladı: Birçok insan sokağa çıktığında, halen maskelerini takmıyorlar. İnsanlarda bu konuda gevşeme söz konusu oldu. Bu kötü sürecin sona ermesi için tedbirlerimizi almalıyız. Koronavirüse karşı bir aşısı, ilacı ve tedavisi yok. Korunmak için tek şansımız, tedbirdir.”