CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan İlçe Başkanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada 26 Ekim 2016 tarihinde Edirne İl Mahalli Çevre Kurulunun kömür ile ilgili aldığı kararı eleştirdi. Yapılan açıklamada alınan kararlarla Keşan’a düşük kalorili kömürün getirilmesiyle Keşan’ın akciğerlerine bir hançer sokulmak istendiği iddia edildi. CHP’nin yazılı açıklaması şöyle:

“26 Ekim 2016 tarihli 88 Karar No’lu Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile Keşan’ımıza sokulmaya çalışılan düşük kalorili ve kalitesiz kömürün yapılan bunca çalışmaya saplanan bir hançer olduğunu düşünmekteyiz. Belediyemizin ve STK’ların bu konuda yaptığı çalışmalar, bilgilendirmeler ve toplantılar adeta hiç sayılmıştır. Önceki senelerde artan hava kirliliği, şehrimizdeki solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok kanser ve kalıtsal hastalıkların artmasına sebep olmuş, ülke medyasının ve tüm Türkiye’nin dikkatini çekmiştir. Vatandaşlarımız geceleri sokağa çıkamamış, evinin camlarını bile açamamıştır.

HALKIMIZ ELİNDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞMIŞTIR

Tüm bunlara rağmen halkımız elinden geleni yapmaya çalışmış, kazan bakımlarını yaptırmış ve yüksek kalorili kaliteli kömürler kullanarak şehrimizdeki hava kirliliğini azaltmayı hedeflemiştir.

SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDEN GİDİYOR!

Alınan kararla ısıl değeri 5800 kcal/kg’den, kükürt değeri %1,6’dan düşük olan kömürler şehrimize sokulamayacaktır. İthal kömür kullanılmasıyla birlikte kalitesiz yerli kömürün havaya karıştırdığı partikül, kükürtdioksit, karbonmonoksit ve azot gazlarının azaltılması hedeflenmiştir. Bu zararlı gazlar ile birlikte sadece insanlarımız değil, yağmurla birlikte toprağa indiğinde toprağımız ve doğal yaşamımız da etkilenmektedir.

UCUZ KÖMÜR PAHALI VE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇACAKTIR

İl Mahalli Çevre Kurulunun bunca çalışmayı hiçe sayması, maddi hesapların iyi yapılmadığını göstermektedir. Şu anda kömürü ucuza mal etmeleri,  ileride bizim sağlığımız için harcanılacak paraların artması, zaten dışarıya bağımlı olduğumuz ilaç ve kimya sektörüne de gelecek nesillerimizin sağlığına karşılık harcanacakların hiç mi hiç düşünülmediğinin adeta kanıtıdır. Ayrıca sağlığımız, para ile satın alınamayacak en büyük hazinemizdir.

Bu konuda söyleyeceğimiz son söz, kurulun kararını tekrar incelemesi ve yaptıkları yanlıştan bir an önce geri dönmeleridir. Lütfen sağlığımızla oynamayın!”