AYŞİN SEÇİL GEZER

Toplantının yapılışı ile ilgili bilgiler veren Akıllı, şunları söyledi: “Genel Kurul Toplantısı’nın yapılışı ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. 4 bin 500 üyesi olan bir kooperatif için Genel Kurul’a katılım azdı. 300’ü aşkın bir katılım vardı. Katılan üyeler yönetime karşı tepkili olduklarını başlangıçta daha ifade ettiler. Ancak bu tepkilere yönetim kurulu da sebep oldu. Genel Kurul’da ses cihazı dahi getirememişler. Sesler kesildi, konuşmalar olmadı. Belediye Başkanı’nın konuşması 5 kez kesildi. Bu bir rezaletti. Ses sitemi olmadığından İstiklal Marşı okunamadı. Divan Başkanı İstiklal Marşı’nı okutmaya kalktı, rezil oldu. Bilen bir arkadaşımız geldi, İstiklal Marşı’nı okuttu. Bir yönetim, genel kurulu organize edemiyorsa, İstiklal Marşı’nı doğru düzgün okutmasını başaramıyorsa, artık bunların yönetimde durmaları bence abesle iştigaldir. Bu arkadaşlarımızın kendilerine yön tayin etmeleri gerekirdi ama bakıyorum ki önümüzdeki sene tekrar uzatma getireceklermiş. Artık buna gerek yok. İnsanların daha büyük tepkisini alırlar. Buraya mutlaka Keşan Belediyesi’nin hizmetini bekliyorlar. Belediye eğer bunu yapamayacaksa belediyenin de tavrını koyması lazım. 15 seneden beri oyalamakla bu işler artık götürülemez. İş tıkanma noktasına geldi, iş bitme noktasına geldi.” 

KOOPERATİFİN TASFİYESİNİ GÜNDEME KOYUP GENEL KURULA GETİRMELERİ LAZIM

Şükrü Akıllı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Erikli yeni bir döneme girdi. Erikli bundan sonra kooperatife bu tip hizmetleri götüremez. Önümüzdeki sene kooperatifin kuruluşunun 30 yıllık faaliyet süresi bitiyor. Faaliyet süresi bitince artık uzatma teklifi yapmaları doğru değil. Onların yapacakları tek şey, eğer yönetimde kalmayı düşünüyorlarsa ki kalacakları görünüyor, açıklamaları onu gösteriyor. Seneye kooperatifin tasfiyesini gündeme koyup genel kurula getirmeleri lazım. Genel kurula katılan üyelerin de 3’te 2İ’sinin oyuyla kooperatifin tasfiyesine karar verilmesi durumunda kooperatif tasfiye sürecine girer. Kooperatif özellikle bu tasfiye sürecinde Keşan Belediyesi’nin bütün hizmetlerini bizzat alması lazım. Kooperatifin de belediye ile ilgili bütün hizmetlerden tamamen çekilmesi lazım. Mal varlıklarını aktif ve pasifiyle sıfır bilançoya doğru götürmesi lazım. Bu tasfiye belki 1 sene sürer belki 3 sene sürer. Çünkü 30 yıllık bir birikim var. Kurulacak tasfiye kurulu tarafından yapılması gerekiyor. Mademki Keşan Belediyesi’nin mücavir sahasında mademki 1965’ten beri belediyenin kontrolü altında 1989 yılından beri de imar uygulamaları ile belediye bizzat sorumlu, Keşan Belediyesi buradaki asli görevini yapmak zorunda. Yapamaya bilir, yapmam diyebilir çünkü yasalar bunları zorlamıyor. Ama mademki bu bölgeden Keşan Belediyesi’nin 15 kalemlik bir geliri var, çok büyük bir gelirdir. Sorumluluğunu, aldığı vergilerin gereğini yapmak zorundadır.” 

İBRA EDİLMEYİNCE YÖNETİM SUDAN ÇIKMIŞ BALIĞA DÖNDÜ

Erikli’de yaşayan insanların tepkisi olduğunu ifade eden Akıllı, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Devir maalesef 13-14 yıldan beri oyalandı. Belediye Başkanı geldiğinde büyük bir tepkiyle karşılandı. Alacağım, alacağım. Almanız için bir engel yok ki neden almayasınız. Arıtma yapılacakmış, su getirilecekmiş. Su getirilmesi zaten suya düştü ben bunu daha önce de söyledim. 2020’ye kadar Erikli’ye su gelmesi söz konusu değil. Devlet Su İşleri’nin yatırım programına alınma teklifi hükümet tarafından reddedildi. Arıtma konusunda da şu anda kesinleşmiş bir çalışma yok. Kooperatifin ceza uygulama sorumluluğu yok, buraya devletin organı gelecek. Eğer kooperatif tasfiye sürecinde Keşan Belediyesi gelip sorumluluğunu alamıyorsa insanlar çareyi yeni belediye kurulmasında arıyorlar. İnsanlar bunu da yapacaklar, başka çaremiz kalmadı. Bu bölgeye sahip çıkmak zorundayız. Devletin buraya el atması lazım. Çareler tükenmedi. Bilmece yok, Erikli’de durum gayet net. Yönetim ne yapacağını bilmiyor, yönetim şaşkına dönü. İbra edilmeyince yönetim sudan çıkmış balığa döndü. İnsanlar bunları seneye de ibra etmeyecekler. Çok büyük tepki var. Bunların getireceği hiçbir teklif seneye kabul edilmeyecektir. İnsanlara aklıselim davranın dediler ama kendileri aklıselim davransınlar. Erikli’yi karanlık bir duruma getirmesinler. Kooperatif Başkanı diyor ki 2019’da kooperatif fesih edilirse sıkıntı yaşanır. Defalardır söylüyoruz kooperatifin feshi için önce tasfiye kararı alınması lazım, tasfiye süreci yaşaması lazım. Bu süreçte de kooperatifin mal varlıkları, alacakları var. Ne kuyuların elektriği kesilir, ne enerjisi kapatılır. Kooperatiflerden aidat alınmasa bile kooperatifin varlıkları bunları çalıştırmaya yeter. Bir de su gelirimiz var. Kooperatifin artık Erikli’de olmaması lazım. İnsanlar bunu istiyor ben de insanların tercümanı olarak söylüyorum. Yeni bir uzatma teklifi ile gelmesinler. Kooperatifin tasfiye ile ilgili süreç yaşaması lazım.”