Karagöz; “Taşeron, esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri AKP iktidarı döneminde yaygın biçimde hayat bulması yetmiyormuş gibi bunu temel çalışma biçimi şeklinde yasalaştırmaya çalışmaktalar. Daha dün Başbakan katıldığı sendika kongresinde “taşeronluğu” vazgeçilmez tarif ederken bunu sendikaların istediğini söyledi. Ama hangi sendikalar olduğunu söylemedi.” dedi.  

ÖDP Keşan İlçe Başkanı Hasan Karagöz, açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:

“Bu taşeron sisteminde yaşanan ölümler,  iş kazası değil iş cinayetidir. Taşeron işçiler hiçbir denetimin olmadığı güvencesiz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır. AKP, şirketler üzerindeki denetimi özelleştirerek, taşeron çalışmayı yaygınlaştırarak daha fazla sömürünün yolunu açarken, ölümlerin kapısını da aralamaktadır.

Hiçbir denetime tabi olmayan, uzun çalışma saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sendikalaşmasının önü fiilen ve hukuken pek çok biçimde kesilen, güvencesizliğin ve taşeronluğun yaygınlaştırılması sonucunda ülkemiz bir işçi mezarlığına dönüştürülmektedir.

AKP, yaşanan işçi cinayetlerini 'kader-kaza' olarak göstermeye çalışmaktadır. 2002'den bu yana yaşanan 'iş kazası' sayısı 706 bin 608'dir. Bu 'kazalarda' 10 bin 297 işçi hayatını kaybetmiş, 16 bin işçi iş göremez raporu almıştır. 2012 yılında bu rakam 878'dir.

İşte AKP'nin kaza deyip geçiştirmeye çalıştığı, kahrolasıca kader budur!

İşçi ölümlerine son vermek için, derhal sözleşmeli, taşeron çalışma koşullarının uygulanmasından vazgeçilmelidir. İş güvenliği ile birlikte güvenceli çalışma ve işçilerin güvencesi sendikalaşmanın önündeki her tür baskı ve engel ortadan kaldırılmalıdır. Çalışma saatleri haftalık 35 saat belirlenmelidir.

Sermayenin daha çok kârı için işçilerin emeğine ve hayatına el koyan bu taşeron düzenine karşı işçilerin, emekçilerin insanca koşullarda çalışabileceği, insanca yaşama hakkına sahip olduğu, emeğin hakim olduğu bir Türkiye'yi kurmaktan başka bir yolumuz yoktur.”