HABER MERKEZİ

Aksal, Kovid-19 ile mücadelede aşının bir silah olduğunu söyleyerek, herkesi aşı olmaya davet ederek, PCR testi tartışmalarına, Ergene Nehri’nin arıtılmasına, erken seçimlere ve Selimiye Meydanı’ndaki düzenleme çalışmalarına dair birçok soruya cevap verdi.

Aksal, Selimiye Meydanı projesinin bizzat takipçisi olacaklarını ve bu konuyla ilgili proje çalışmalarının yapıldığının altını çizdi.

“EN BÜYÜK SİLAHIMIZ AŞI”

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına karşın herkesin aşı olması gerektiğini söyleyen TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, aşı randevusu alıp da gitmeyenlere de çağrıda bulundu.

Aksal Kovid-19 aşılamasına karşı yaptığı açıklamada; “ Pandemiyle savaşmada elimizde en büyük silahımız aşı. Maske ve mesafe çok önemli ama sürdürülebilir değil. Lütfen sırası gelenler aşı olsun. Bu ay sonunda 20 yaş üstünü aşılamayı planlıyoruz. Maalesef özellikle gençlerin arasında gençler kendilerine çok güveniyorlar. 65 yaş ve üstü büyüklerimizde yüzde 80 üstü bir aşı uygulaması yaptık. Ama yaş düştükçe maalesef gençler kendilerine çok güveniyorlar aşı olmak istemiyorlar ama gerçekten bu işin bir tek yolu var bütün dünya’da öyle pandemiyi önleyeceksek toplumsal bağışıklığı kazanmamız gerekiyor. Ne olur sırası gelenler aşısını olsunlar. Buradan şöyle bir çağrı yapmak istiyorum. Özellikle Biontech aşısı -72 derecede ve onun çözülmesi gerekiyor bazı vatandaşlarımız üzülerek söyleyeyim aşı sırası alıyorlar ama aşı olmaya gitmiyorlar. Dünya’da aşı için bu kadar bekleyen insanlar varken Türkiye’de aşı uygulamasında iyi gidiyoruz dünyada daha 1 tane aşı olmamış ülkeler var. Bu kadar insan aşı için beklerken bizim bir doz aşıyı bile ziyan etmemiz gerçekten ne vicdana sığar ne hiçbir şeye sığar. Aşı randevusu aldıysanız mutlaka gidip aşınızı olun” diye konuştu.

“FİYATLARI SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ BELİRLİYOR”

Daha ucuz fiyatlara PCR testi yapılması konusunda da çalışmaların devam ettiğini söyleyen Aksal, henüz hızlı PCR testlerinin güvenirliğinin kanıtlanmadığını ifade etti.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Bulgaristan’da da aşı olmayan ciddi sayıda insan var. Türkiye’de de var herkesi aşılayamadık. Onlar için bizim PCR zorunluluğumuz var. PCR testinin de pahalı olduğunu biliyorum. Özellikle Bulgaristan’da daha da pahalı insanlar buraya gelirken o maliyeti dikkate almak zorundalar. Uzun zamandır daha ucuz PCR testi gündemde Sağlık Bakanımızla defalarca ben kendim görüştüm. Burada iki olay var mümkün olan en ekonomik aşıyı insanlara sağlamak ama öbür yandan da aşının güvenirliği çok önemli çünkü sonuçta söz konusu olan insanlarımızın sağlığı. Güvenilmeyen bir PCR testinin uygulanması mümkün değil. Ben en son Sağlık Bakanımızla görüştüğümde daha hızlı PCR testi için çalışmaların devam ettiğini ama şu an için dünyada kabul görmüş Türkiye’de kabul edilecek böyle bir PCR’ın olmadığını ama özel hastanelerde yapılan PCR testleri de daha ucuzlatıldı 170 TL’ye düştü. Bu Sağlık Bakanlığımızın genelgesiyle oldu, fiyatları Sağlık Bakanlığımız belirliyor. İnşallah en kısa zamanda hem Bulgaristan aşılama oranları yükseltir hem biz yükseltiriz hem de daha alternatif testler çıkar ve bir an önce vaka sayılarını düşmesiyle de birlikte inşallah bir an önce hem Bulgaristan’dan Edirne’mize alışverişe gelirler” açıklamasını yaptı.

“TÜM DERELERİ ISLAH ETMEK, DOĞAYI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Ergene Nehri’nin kirliliğinden de bahseden Fatma Aksal, AK Parti Hükümeti olarak o bölgede çok fazla yatırım yaptıklarını fakat tüm dereleri ıslah etmek zorunda olduklarını da belirtti.

Aksal yaptığı açıklamada; “Ergene kirliliğinden ve durumundan üzülmemek mümkün mü? Bunun hiç bir siyasi görüşü yok. Ama maalesef yıllarca süren bir ihmal edilmişlik var. Ergene temizliği konusunda en büyük projelerden bir tanesini geliştirdik. Kırklareli, Vize, Çorlu'da bir sürü arıtma tesisleri yaptık. Çok büyük yatırımlar yapıldı. Ben de takip ediyorum inanın orada çok büyük işler yaptık. Ama artık vatandaş gördüğüne inanıyor. O suyun rengini görmekten mutlu değiliz. Eylem planını da sizlerle paylaşırız ama orasını temizlemek zorundayız. Bu Marmara'da çevrenin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha gördük. Tüm dereleri ıslah etmek, doğayı korumak zorundayız. Elimizden geleni yapıyoruz yapmayı da sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

“TERTEMİZ OLMASI İÇİN DE ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Ayrıca çevre ve doğa için ortak bir mücadele yürütülmesi gerektiğini de bildiren Aksal, “CHP heyeti oraya gitmişti ama burada birbirimiz suçlayarak hiç bir yere varamayız. Topyekûn mücadele gerekiyor. Bu ortak bir mücadele. Birbirimizi suçlayacaksak biz de çok rahat onları suçlarız. Bugün CHP'li belediyelerin hangisinin arıtması var? Oradaki arıtma tesislerinin çoğunu biz yaptık, yapmak zorundayız. Birbirimiz suçlayarak bu konuyu çözemeyiz. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz inşallah Ergene'yi temizleyeceğiz. Bir tane deri fabrikası bile Ergene'yi kirletmeye yetiyor. Bir iletim kanalı yaptık suyu seyrelttik geçmişe oranla şu an Ergene'nin durumu iddia ediyorum ki çok daha iyi. Ama istediğimiz düzeyde değil. 'Ergene tertemiz oldu' dersek yalan olur. Tertemiz olması için de çok ciddi çalışmalar yapılıyor” şeklinde açıklamalar yaptı.

“SEÇİMLERDE HEDEFİMİZ 2023 YILININ HAZİRAN AYI”

Aksal, erken seçimle ilgili yaptığı açıklamada muhalefetin erken seçim istemesine rağmen henüz adaylarının bile belli olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Ekonomide en kötü şey belirsizliktir. Seçimin ne zaman olacağını insanlar bilecekler, planlarını ona göre yapacaklar biz ülkeyi erken seçimlerden kurtarmak için Türkiye'de bir sistem değişikliğine gittik. Bugün muhalefet bir erken seçimden konuşuyor. Ama Allah aşkına bir bakın daha kendi aralarında bir adayları bile yok. Bir aday konusunda bile anlaşmış değiller. Bizim adayımız belli Cumhur İttifakı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Bizim erken seçim diye gündemimiz yok. Yapacak o kadar çok işimiz var ki, gündemimizde erken seçim yok neden olsun? Bir de Türkiye'nin neden erken seçime ihtiyacı var? Bu sorunun cevabını ben bilmiyorum Kılıçdaroğlu'nun da bildiğini sanmıyorum. Seçimlerde hedefimiz 2023 yılının Haziran ayıdır. Zaten yarın erken seçim yapıyoruz deseniz buna en çok karşı çıkacak olan muhalefettir. Çünkü darmadağınlar.”

“SELİMİYE MEYDANI’NI SELİMİYE’YE YAKIŞIR HALE GETİRECEĞİZ”

Selimiye Camii’nin önünde süren çalışmalara da değinen Aksal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Aksal yaptığı açıklamada; “Türk-İslam mimarisinin başyapıtı. Selimiye'nin önünü gerçekten hepimizin ayıbıdır diye söylüyorum. Uzun süredir bu durumdaydı. Arkaya çok bakmamak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın uhdesinde Selimiye Camii'ne, Edirne'ye yakışır bir şekilde meydanını da inşallah hak ettiği düzeye getireceğiz. Bizzat takipçisiyiz. Proje çalışmaları yapılıyor” ifadelerine yer verdi.