SONGÜL KONAR

“SATILAN HER İKİNCİ EL ARAÇ İÇİN RAPOR ALMAK ŞART”

1 Nisan'dan itibaren alım-satım işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu olduğunu belirten Aktaş, “Satılan her ikinci el araç için rapor almak şart. Artık kilometre düşürme, aracın hasarını, kazasını gizleme gibi dolandırıcılığa kadar varan yanıltmalar son bulacak. Her şirket de ekspertiz raporu düzenleyemeyecek. İkinci el araç satışında, alıcı talep ederse ekspertiz raporu alınıyordu. Araçta herhangi bir sorun çıkmazsa alım-satım gerçekleşiyordu. Raporu talep etmeyenler ise aracın dış görünüşüne bakıp, satıcının sözüne güvenmek zorunda kalıyordu. Ticaret Bakanlığının 'İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği' ile bu durum son buluyor.”dedi.

“'HİZMET YETERLİLİK BELGESİ' ALABİLEN FİRMALAR, EKSPERTİZ RAPORU DÜZENLEYEBİLECEK”

Her işletmenin bu raporu veremeyeceğini dile getiren Aktaş, sözlerine şöyle devam etti: Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) 'Hizmet Yeterlilik Belgesi' alabilen firmalar, ekspertiz raporu düzenleyebilecek. Almayı düşündüğünüz ikinci el otoyu markaya göre değil şube bazında '13805 TSE HYB Belgeli' olan güvenilir bir oto ekspertiz merkezine götürülmeli. Yeni düzenlemeye göre, 13805 TSE HYB standartlara uymayan ekspertiz servisleri 1 Nisan itibariyle hizmet veremeyecek. Belgesi olmayan bir servise giderseniz, ileride oluşabilecek olumsuzluklarda karşınızda muhatap bulamayabilirsiniz.”

“EKSPERTİZ RAPORU TÜM KUSURLARI BULUYOR”

Ekspertiz raporunun tüm kusurları bulduğunu belirten Aktaş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İkinci el araç alırken kontrol edilse de bazı teknik hasarlar fark edemeyebilir. Ekspertiz raporunun bulacağı kusurlar şöyle:

- Ekspertiz raporunda ikinci el aracın özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer veriliyor.

- Ekspertiz raporu ile aracın motorunda değişen bir parça var mı yok mu görülür.

- Aracın tamponu, kaportasında problem olup olmadığına bakılır.

- Aracın elektronik arızaları da kontrol edilir.

- Frenlerin durumu ve aşınma derecesine bakılır.

- Aracın boyasının orijinalliği, parça boyaları incelenir.

- Aracın değişen parçaları da tespit edilir.”