SONGÜL KONAR

Tezcan Aktaş, Toprak analizlerinin tarım için mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

“ANALİZ SONUCUNA GÖRE GÜBRE KULLANIMI ÇİFTÇİ İÇİN EN EKONOMİK YOLDUR

Ticaret Borsası’nda toprak analizi için kurulan laboratuarın bölge halkına etkili bir şekilde hizmet ettiğini belirten Aktaş Tarımsal üretimin amacı mümkün olan en kaliteli ürünü ve en yüksek verimi elde etmektir. Bu hedefe ulaşmak için en etkili yol; dengeli ve düzenli gübreleme yapmaktadır. Bu ise ancak toprak analizi ile mümkündür. Toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesidir. Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır. Bitkinin isteği olan gübre miktarını ve cinsini bilmek, en uygun zamanda ve ne şekilde toprağa verilmesini bilmek demek üretici açısından maliyeti düşüren en önemli özelliklerdendir. Toprak analizinin önemi burada vurgulanır, analizi yapılan toprağa ekilecek bitki, gübre cinsi ve miktarı hatta gübreleme şekli analizler sonucu ortaya çıkar. Analiz sonucuna göre gübre kullanımı çiftçi için en ekonomik yoldur. Analize dayanmadan gerçekleştirilen gübreleme toprağa, çevreye, ekonomiye ve çiftçinin bütçesine zarar verecektir. Bu amaç çerçevesinde kurulan laboratuarımız bölge halkımıza etkili bir şekilde hizmet etmektedir dedi.

ANALİZ YAPILMADAN GÜBRELEMENİN SAKINCALARI

Aktaş bilgilendirmesinde, toprak analizi yaptırmadan gübrelemenin sakıncalarını şöyle aktardı: Gereğinden az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitki iyi beslenemez ve gelişemez, bu da elde edilecek ürünün ekonomik değerinin düşük olmasına sebep olur. Gereğinden fazla gübre kullanılabilir. Bu durumda maliyet arttığı gibi, fazla miktarda yapılan gübreleme toprağı ve ürünü olumsuz yönde etkiler. Yanlış türde gübre kullanılabilir. Bu durumda ürün azalabilir ve verimin aksine verim düşüklüğü oluşabilir. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Bu durumda bitki gübreyi bünyesine katamayacağından, gübreden beklenilen yarar da sağlanamaz.”

BİTKİ ANALİZLERİNİN GEREKLİLİĞİ

Bitki analizinin gerekliliğinden bahseden Aktaş, şunları söyledi: Bölge üreticimizin kafasında, arazisinde yetiştireceği ürün için hangi gübreyi ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağına dair sorular vardır. İyi bir üretim karlı bir gübreleme ancak bitkinin isteği olan gübreleri en uygun zaman ve şekilde topraktan ve yapraktan uygulamakla yapılabilir. Bu nedenle toprağı ve yaprağı analiz ettirerek gübre kullanımı, çiftçi için en ekonomik yoldur. Böylece hem bol ürün elde edilebileceği gibi, gübreye de gereğinden fazla para harcanmamış olacaktır. Yaprak analizinde başlıca 2 amaç gözetilmektedir. Bitkilerde ortaya çıkan ve besleme noksanlığı veya fazlalığı ile ilgili bulunan noksanlıkların hangi besin maddesine ait olduğunu saptayarak bu noksanlığın giderilmesi için gerekli uygulamaları yapmak ve besin noksanlıkları ortaya çıkmadan önce analiz sonuçlarına dayanılarak bitkinin gübre ihtiyacını belirlemektir. Bu ikinci özellik ise, zamanında yapılacak bir gübreleme o yıl üründe ortaya çıkması muhtemel azalmanın ya tamamıyla engellenmesi veya hiç değilse bu azalmanın en aza indirilmesini sağlamaktır.”

“HER FARKLI TOPRAK TİPİNE GÖRE ÖRNEKLEME AYRI OLMALIDIR”

Yaprak örneği alınırken dikkat edilecek kurallardan bahseden Aktaş, Alınan yaprak örneklerinin bitkinin tür ve çeşit özellikleri aynı olmalıdır. Karışık olarak örnek alınmamalıdır. Özellikle meyve ağaçları bir bahçede farklı yaşlarda bulunabilir. Örneğin 5–25 yaşındaki ağaçların yaprakları karıştırılmamalıdır. Ancak 15–20 yaşlarında olanların yaprakları karıştırılabilir. Aşırı derecede beslenme noksanlığı gösteren hastalıklı yapraklar seçilmeli ve bu durum bahçe bilgi formunda belirtilmelidir. Bahçenin tamamında aşırı besin noksanlığı gösteren yaprakları ayırmaya gerek yoktur. Bahçenin bir kısmı, toprak tipi bakımından diğer kısmından tamamıyla farklı olabilir. Belirgin farklılıklar göz önüne alınarak her farklı toprak tipine göre örnekleme ayrı olmalıdır. Yapraklar günün herhangi bir zamanında alınabilir. Bununla birlikte yapraklar ıslak olmamalıdır (Yağmur sonrası ve Yağmurlama sulama sonrası)” ifadelerini kullandı.

“SU KAYNAKLARININ DOĞRU KULLANILMASI TOPRAK VERİMLİLİĞİ VE BİTKİNİN GELİŞMESİNİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEKTİR

Tezcan Aktaş açıklamasının devamında, sulama suyu analizi ve analizin amacından bahsederken, sözlerini şöyle sonlandırdı: Bitkilerin su ihtiyacını karşılamak amacıyla, herhangi bir su kaynağından (akarsu, gölet, kuyu suyu vs) örnek alınarak, bu suyun sulama suyu olarak kullanılıp kullanılmayacağı yönünde gerekli analizler yapılarak, değerlerin tavsiye edilen veya izin verilebilecek değer aralıklarında olup olmadığının tespitinin yapılmasına “Sulama Suyu Analizi” denir. Su kalitesi, suyun kullanım amacıyla ilgilidir. Kullanılan su kullanım alanına göre değerlendirilmelidir. Bu nedenle su kaynağından alınan su örneklerinin kullanım amacı kriterlerine göre laboratuarda detaylı analizlerinin yapılması gerekir. Sulama sularının kalite özelliklerinin ve içerisinde bulunan maddelerin bilinmesi toprak verimliliğinin devamlılığı yönünden önem taşımaktadır. Bitki gelişiminde gözlenen gerileme veya durmada sulama suyunun kalitesinin de etkisi vardır. Sulama suyunun kalitesinin iyi olmaması, bu su ile sulanan arazilerin zamanla tuzluluğunun artmasına, çoraklaşmasına sebep olabilir, sulanan bitkilerin gelişiminde olumsuz etkisi görülebilir. Bu nedenle sulama sularının kullanılıp kullanılamayacağının önceden analizleri yaptırılarak belirlenmesi gerekir. Laboratuarlarda yapılan analiz sonucunda sulama suyunun özelliklerinin ve içerisindeki maddelerin bilinmesiyle uygun değer aralığında olan sular güvenle kullanılabilir. Su kaynaklarının doğru kullanılması toprak verimliliği, kullanılan gübrenin etkinliği ve bitkinin gelişmesini olumlu yönde etkileyecektir.”