Keşan Bakkal ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz yaptığı açıklamada, hava şartlarının bu şekilde devam etmesi halinde, sebze ve meyve üretiminin bu durumdan olumlu etkileneceğini belirtti. Fiyatların düşebileceğini ifade eden Aldanmaz, Türkiye'de bu yıl, meyve üretimini olumsuz etkileyen iklimsel olayların yaşanmaması nedeniyle üreticinin sevindiğini söyledi. Türkiye'nin sebze ve meyve ihracatında en büyük pazarı olan Rusya ile yaşanan krizin, bu alana da sıçramasından sonra sıkıntılı bir kış sezonu geçiren sektör paydaşlarının, bu ayın sorunsuz şekilde geçmesini beklediğini vurgulayan Aldanmaz, açıkta yetiştirilen sebze ve meyvelerde etkili olan hava koşullarının, üretim ve ona bağlı olarak da fiyatların oluşmasında en önemli faktör durumundayken, ülke genelinde bir süredir devam eden elverişli hava şartlarının, üreticiyi yaz sezonu için umutlandırdığını dile getirdi.

SEBZE VE MEYVE REKOLTESİNDE BİR SIKINTI BEKLENMİYOR

İbrahim Aldanmaz, “Bu yaz sezonunda, aşırı yağış ve kuraklık ile ekonomik kayba yol açacak bir hastalık ve zararlıların etkisi olmadığı sürece sebze ve meyve rekoltesinde bir sıkıntı beklenmiyor. Bahar aylarıyla birlikte meyve ağaçları çiçek sezonunu açtı. Bunun yanı sıra bazı yazlık sebze ve meyveler de tezgâhlarda boy göstermeye başladı.” dedi.

KORKUYLA HER GÜN HAVAYA BAKIYORUZ

Hava şartlarının gayet iyi gittiğini belirten Aldanmaz, şunları belirtti; “Neredeyse, 'Acaba fırtına ya da soğuk olacak mı?' diye korkuyla her gün havaya bakıyoruz. Çünkü badem, erik ve diğer meyve ağaçları çiçek açtı. Bazı yazlık ürünler yavaş yavaş tezgâhlardaki yerini de almaya başladı. Mesela yakında kiraz da çıkmaya başlayacak. Eğer bir soğuk olursa, bu durum çiçeklere çok zarar verir. Sadece soğuk ve fırtına değil, aşırı sıcak da ürüne zarar verebilir. Eğer hava böyle devam ederse çok iyi olur. Ancak ne olacağı belli olmaz. Şu an her şey çok güzel. Böyle giderse fiyatlar da çok uygun olacak. Fiyatlar özellikle Nisan’ın başından itibaren hissedilir derecede düşmeye başlar.”