Yunus Algın, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Serkan Genç ve Destekleme Hizmetleri Müdürü Hasan Takatak ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi. DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda Bölge Müdürü Algın, 2012 yılında yapılan çalışmaları ve 2013’te yapılacak projeleri anlattı.

2012’DE 9 BİN 504 HEKTAR ALAN SULU TARIMA AÇILDI”
DSİ olarak tarım, enerji ve hizmet sektöründe faaliyette bulunduklarını belirterek konuşmasına başlayan Yunus Algın, geride bıraktığımız 2012 yılında ödeneklerinin 112 milyon 132 bin TL iken revize ödeneklerinin yüzde 26’lık bir artışla 141 milyon 19 bin TL olduğunu, cari bütçe ile birlikte bu rakamın 186 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirtti. 2012 yılı içerisinde 13 proje tamamladıklarını ve bu projeler sayesinde 9 bin 504 hektar alanın sulu tarıma açıldığını kaydeden Algın, 11 köy ve 1420 hektar alanın da taşkından korunduğunu söyledi.
HAMZADERE ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA 87 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAK”
Edirne için önemli projelerden olan Hamzadere ve Çakmak barajları hakkında da bilgi veren Yunus Algın, Hamzadere Barajı’nın yaklaşık 336 bin dekarlık alanı sulayacağını, bu alanın 62 bin 200 dekarlık bölümünün 2012 sonuna kadar sulu tarıma açıldığını belirtti. Kalan 273 bin 440 dekarlık bölümün yapım ihalesinin 2012 yılı sonunda yapılacağını ve projenin, ihale sonuçlanmasının ardından 3 yıl içerisinde tamamlanacağını anlatan Algın, “Hamzadere sulamaları faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yıllık 87 milyon TL fayda sağlayacak.” dedi.
ÇAKMAK BARAJINDA ÖDENEK PROBLEMİ YOK”
Edirne’nin GAP’ı olarak değerlendirilen Çakmak Barajı’nın yapımına 2008 yılında başlandığını ifade eden Yunus Algın, “Toplamda 6 milyon m3 dolgunun 4,5 milyon m3‘ü dâhil olmak üzere, bütün kazılar, konduvi imalatı, dolusavak ve cebir borular tamamı bitti. Geriye 1,5 milyon m3 gövde dolgusu kaldı, kalan bu işi de 2012 yılı sonunda ihale ederek 2013 yılı sonunda bitirmiş olacağız. İşin ödeneksizlikten kaldığı bilgileri doğru değil. Ödenek problemi kesinlikle yok.” dedi.
“EDİRNE ARTIK RAHAT VE KORKUSUZ UYUYABİLECEK”
Toplantıda, taşkın konusuna da değinen Yunus Algın, Edirne’nin bir taşkın şehri olduğu gerçeğine vurgu yaparak ilçelerin kışlık, tarım arazilerinin ise yazlık seddelerle korunduğunu söyledi. İpsala, Ergene ve Küplü kışlık seddeleri başta olmak üzere toplam 239 km yazlık ve kışlık seddenin yükseltme ve güçlendirmesi ile toplam 15 kmlik yeni sedde yapılması proje çalışmalarının 2012 yılında tamamlandığına dikkat çeken Algın, “İhalesi süreci devam eden bu işimiz yaklaşık 3 yılda tamamlandığında artık Edirne ve İlçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecektir.” dedi. Son olarak Ergene Eylem Planı ile ilgili açıklama yapan Yunus Algın, şunları söyledi:
“BELEDİYELERİN YAPMASI GEREKEN PROJELERİ BİZ YAPIYORUZ”

“Ergene Eylem Planı kapsamında 15 eylem planı bulunuyor. Bu eylemlerden 5 eylem DSİ tarafından yürütülüyor. 5 eylem kapsamında 73 adet proje var. Bu eylemlerin en önemlisi belediyelerin sorumluluğunda olup, yıllardır yapılamayan 12 adet Atık Su Arıtma Tesisi inşaatının inşa edilmesidir. Tesislerden 2 tanesi Uzunköprü ve Keşan ilçelerine aittir. Ülkemizde yalnızca Trakya’da ve bazı Doğu Anadolu illerinde Atık Su Arıtma Tesisi yok. Bu tesisleri belediyelerin yapması gerekirken Trakya’da 12 proje üstlendik. Projelerle ilgili belediyelerle protokoller yaptık. Bu tesisler DSİ tarafından projelendirilip ihale edilecek. Tüm ödenek de tarafımızdan karşılanacak. Belediyeler bu bedeli 30 yılda eşit taksitler halinde geri ödeyecekler. Bu tesisler tamamlandığında Ergene Nehri’ne drenaj olan evsel atık suyun yüzde 70’inin arıtılması sağlanacaktır. Eylem planında suyun kademeli olarak 2. Kalite su düzeyine getirilmesi hedeflenmektedir.”
Algın son olarak Trakya genelindeki 12 adet Atık Su Arıtma tesisi inşaatını 2013 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.(İHA)