Anamın dokundurmadığı MAUN SANDIĞI’nı açtım. Allah’ım… İçinde “yok” yok. Tabi, biz bir küp altın bekliyorduk amma çıka çıka sonbahar yaprakları gibi sararmış kanaviçeli çeyizler, büyüklerin "Bir yastıkta kocasın" dedikleri, uzun yastıklar çıktı.

Koca şirketin yevmiyesini, kebirini, bir rakamla tutmayan mizanını tutturan beynim ambale olmuş, eve gelmişim, anam elime tığı, ipliği tutturur "Hadi bakalım; madem üniversiteye gitmiycen havlu kenarına dantel yap " "Hadi bakalım madem güççük yaşta evlenecem diye tutturdun çarşaf kenarına dantel yap" "Hadi bakalım madem aşk aşk diyon, kocanın kalbine giden yol mideden geçer, peçete kenarı yap" Bende işin raconu bu diye - o vakit bir dantel furyası gidiyor- “Dantelli taharet bezi yap’’ deseler öreceğim. 

Neyse 19 yaşında evlendik; eşimle aynı şirkette muhasebeciyim. Patronlar yahudi, hepsi birbirinden şeker insanlar. Hele Bay Beno 80 yaşında, sert mizaçlı ama tam bir fırlama. Evlilik kurumu hakkında tüyolar verirdi "Sen biraz erken çık, kocanın kalbi, midesindedir, güzel güzel sofralar hazırla"derdi. Çıkardım, Eve geldiğim gibi çeşit çeşit yemekler, mezeler bir de DANTELLİ PEÇETELER… (Herif peçeteyi yiyecek sanki) Hafta sonu saatlerce dantelli çarşafları, dantelli perdeleri, havluları ütüle, ütüle, ütüle ... 

Hepsini cinnet geçirdiğim bir gün anama iadeli taahhütlü geri verdim. Tıkmış MAUN SANDIĞA. Dedim “Kız, hayatımı bitirdi bu danteller, ömrümü yedi, tüketti beni. Çin işkencesi yaptın bana" Her şeye bir cevabı var kadının; Dedi ki “O dantelleri örerken sabrı öğrendin,  iğne ile kuyu kazdın, evlendin aşk diye. Aşk mı değil mi istediğin ne bildin?" İyi de “Bunları dantelleri yaptırmadan önce deseydin ya… Yirmibeş sene sonra mı diyorsun" dedim. "Dedik ama kördün, sağırdın, sandığın içindekilere zaman harcaman mühim değil. Bir yastık, tek yastık olmalı başını koyduğun" 

Beynim uyuştu, kalbim üşüdü yeniden. Dedim "Peki, niye hala saklıyorsun bunları ?" Dedi "Senin kızının çeyizine, sandığın içine bakınca kendi içini görsün diye

Kızımın çeyizine, o kıymetli vaktini, o değerli kalbini angarya ile oyalayacak tek çöp dahi koymayacağım. 

Rabbim evlatlarımıza, muhabbetle süsleyecek, tek yastıkta iki yürek yuvalar nasip eylesin…

O MAUN SANDIK VAR YA! O MAUN SANDIK !!!