Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Taner Aykut, kendisinin de katıldığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 17-18-19 Ekim 2014 tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği ve engelli haklarındaki yeni düzenlemelerin anlatıldığı “Engelli Hakları” konulu toplantı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YAPTIRIM GÜCÜNE SAHİP OLMALIYIZ

Aykut, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR Genel Müdürlüğü ve Engelliler Konfederasyonu aracılığı ile yapılan, “Engelli Hakları ve İstihdamları” adlı seminer toplantısına; Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı ve derneğin üyesi olduğu Engelli Hakları Federasyonu’nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak Edirne Bölgesi’nden sadece kendisinin katıldığını bildirdi. Toplantıda, 5378 sayılı Engelli Yasası’nın içeriğinin, engelli hakları ve istihdamında, yeni düzenlemeler hakkında detaylı bilgiler verildiğini ifade eden Taner Aykut, “Bu toplantıdan sonra, engelli bireylerin haklarının, maddelere dayanarak uygulama ve uygulatma konusunda daha ayrıntılı ve bilinçli bir şekilde, bir engelli temsilcisi olarak yaptırım gücüne sahip olacağımıza inanıyorum. 5378 sayılı Engelliler Yasası’nda yapılan düzenlemelerde, en sevindirici nokta; Türkiye genelindeki İŞ-KUR müdürlüklerinde, iş bekleyen kayıtlı 1 milyon 658 bin 330 kişi için büyük bir istihdam oluşacağı ve İŞ-KUR bünyelerinde başlatılacak, ‘Tüketici Değil Üretici Birey Olmak İstiyoruz’ sloganıyla engelli bireylere mesleki kurslar ve garantili iş eğitimi verilecek olmasının söylenmesidir.” dedi.

DÜZENLEMELERİN UYGULANMASINDA HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYECEĞİZ

Kamu kurumlarındaki engelli kontenjanlarının, %4 olduğunu ifade eden Aykut, özel sektörde ise bu oranın, %3 olduğunu kaydederek, devletin yaptığı bu düzenlemelerin uygulanmasında engelli temsilcisi olarak istihdam ve hakları konusunda, her şeyi devletten beklemeden, takipçisi olacağını vurguladı. Önceden, 250 TL değerindeki tekerlekli sandalyenin, 150 TL’sinin ödendiğini, şimdi ise tamamının ödeneceğine dikkat çeken Taner Aykut, şunları söyledi; “Akülü tekerlekli sandalyelerde de bin 900 TL ödeme yapılırken, şimdi ödeme miktarı akülü araç markasına göre 10 bin TL’ye kadar çıkartılmıştır. Devlet, yatalak, ağır engelli, bakıma muhtaç engellilerin bakıcılarına da, günümüz şartlarında 800 TL’ye yakın maaş öderken, bakıcı, refakatçi vasiine de SGK primi ödenip, erken emeklilik hakkı doğmuştur. Bahsettiğim 5378 sayılı Engelli Hakları İstihdam Kanunu’nun içeriğindeki tüm konularda, Keşan’da hizmet verip, derneğimiz üyesi olsun ya da olmasın, tüm engelli bireylere derneğimizin kapısı açıktır. Derneğim Yönetimi ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak, şahsım adına yardımcı olmaya, bilgilendirmeye hazırız. Yerleşim yeri gözetmeksizin bilgilendirme ve elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.”