Keşan Belediye Başkanlığı ve Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği’nin, 15 Kasım 2013 tarihinde imzaladığı “Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Önlenmesi ve Ateşçilerin Eğitimine” yönelik protokol kapsamında, dün, bir eğitim semineri düzenlendi.

Keşan Belediyesi Köşk Düğün Salonunda gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan  “Kazan Yakma Sistemleri Ateşçi Bilgilendirme ve Gelişim Semineri”ne apartman yöneticileri ve kalorifer ateşçileri büyük ilgi gösterdi. Toplantıya; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz, Makine Mühendisi Mehmet Ali Şahin, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilcisi ve Keşan Belediye Meclisi Üyesi Tanju Şapçı, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü ve Çevre Mühendisi Arzu Akbunar ile çok sayıda apartman yöneticisi ve kalorifer kazanı ateşçisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Akbunar, katılımcılara teşekkür ettikten sonra sözü Kılavuz’a bıraktı.  Toplantıya gösterilen ilgi nedeniyle katılımcılara teşekkür eden ve katılıma gösterilen ilginin Keşan’daki hava kirliliğinin önlenmesine yönelik verilen çabanın da göstergesi olduğunu ifade eden Cemil Kılavuz, “Keşan’ın hava kirliliği bizi yakından ilgilendiriyor. Bu sorunun çözümü konusunda ilgili kurumlarla birlikte hareket ediyoruz.” dedi.

ŞAHİN: ISI YALITIMI, HAVANIN DAHA AZ KİRLENMESİ DEMEK

Daha sonra seminerin konuşmacısı Şahin söz aldı. Keşan’ın hava kirliliğinin önlenmesi konusunda yapılması gerekenlerle ilgili bir arada olunduğunu ifade eden Mehmet Ali Şahin, “Hava kirliliğinin en önemli unsuru kullanılan yakıtlardır. Apartmanlarımızda ve evlerimizde ısı kaybını önlemek için ısı yalıtımı konusunda da bilgilenmemiz gerekiyor. Eğer bir binada tam manasıyla ısı yalıtımı uygulanırsa %50’ye varan bir yakıt tasarrufu sağlanmış oluyor. Bu da havanın bu oranda daha az kirlenmesi demek.” dedi. Bölgede kullanılan kömürün kükürt oranının biraz fazla olduğunu, kullanılma fikri ortaya atılan baca filtrelerinin kirliliği önleme konusunda %92’ye varan bir artısı olduğunu aktaran Şahin, “Ayrıca kömüre konulan kirecin de hava kirliliğini önleme etkisi var. Kömürcüler tarafından verilen kirecin ateşçiler tarafından kömüre karıştırılması gerekiyor. Bununla ilgili denetimler var ve hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla bu denetimler daha da artacak.” dedi. Hava kirliliğinin çözümünün sadece kalorifer ateşçileri ve apartman yöneticilerinden değil tüm Keşan halkının sorumlu olması gerektiğine vurgu yapan Mehmet Ali Şahin şöyle devam etti: “Hava kirliliğini önlemede ilçedeki herkese sorumluluklar düşüyor. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse sorunu çözmüş oluruz. Kalorifer kazanından iyi ısı edinilmesi ise ateşçilere düşüyor.” Şahin, kalorifer ateşçilerinin kazan yakma adedi yükseldikçe kazanların bakımı ve temizliği ile yeterince ilgilenemediklerini belirtti.

Seminer soru-cevap şeklinde devam etti.