Fırçasız, temassız yıkamanın ve yakın zamanlarda da kapalı hücreli köpükten yapılma fırçaların kullanıldığı oto yıkama firmaları günümüzde daha fazla rağbet görüyor.

Araba yıkamanın başka bir duygu olduğunu ifade eden Genç Oto Kuaför İşletme Sorumlusu Mustafa Kemal Demirel, araba temizlemek için kullanılan malzemelerin çok önemli olduğunu bildirdi.

Bir zamanlar titiz araç sahiplerinin, araç kaportasının hasar görme riski nedeniyle özellikle fırça kullanılan oto yıkamacılarından uzak durduklarını belirten Demirel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Oto yıkama makineleri ve yapılan işlemler gibi araç boyaları da gelişti ve dolayısıyla aracın hasar göreceğine ilişkin bu tür yaklaşımlara şimdilerde daha az rastlanmaktadır. Ucuza araba yıkayan yerler var. Kaliteli kimyasallar kullanmak oto yıkamaları için önemli. Vatandaşın arabasını yıkamasıyla bizim aynı arabayı yıkamamız tamamen farklı bir olay. Araba yıkatma, kışa oranla yazın daha çok. Çünkü yazın insanlar arabalarına daha özen gösteriyor. Yıkamanın artmasına bir etken ise araba satışlarının yaz döneminde daha fazla olmasıdır. Arabasını satacak insanlar arabaya çok özen gösteriyor ve en ince köşelerine kadar yıkatıyor.”

İNSANLAR BEKLEMEK İSTEMİYOR

Keşan’da çoğu oto yıkamacının sanayi sitesinde olduğunu dile getiren Demirel, bayan sürücülerin sanayi sitesine girmek istemediğini söyledi.

Mustafa Kemal Demirel, “Bu nedenle bayanların arabaları erkeklere oranla daha kirli. Oto yıkamacıların sanayide olması bayanların arabalarını yıkatmamasına neden olabiliyor. Çarşı merkezine yakın bir oto yıkama olduğumuz için insanlar arabalarını buraya bırakıp işlerini rahatça halledebiliyor. Öyle arabalar geliyor ki inanamazsınız. Geçenlerde gelen bir arabanın yıkaması sırasında 5–6 kg toprak çıktı. Arabanın halısı görünmez haldeydi. Bazı arabalar ile 2-3 saat uğraştığımız oluyor. Ama yıkamasını yapamayacağımız bir araba yok.” şeklinde konuştu.

SEKTÖRDE MEMNUNİYET ÖNEMLİ

Bıcı Bıcı oto yıkama şirketi yetkilisi Yasin Sarpdağ ise, araba yıkamak dışında bir de arabaların üzerinde bulunan yapışkanları çıkarmanın zor olduğunu söyledi.

Arabalarda çok fazla kirli bölge olabileceğinin altını çizen Sarpdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Çok kirli gelen arabalarda ödediğimiz su parası, deterjan masrafı kazanmaktan çok kaybettiriyor. Yaşanan büyük sıkıntılar olabilir.  En son yaşadığımız bir olayı anlatayım. Geçen günlerde bir müşteri geldi. Biz arabanın içinden normalde anahtarı alırız. Fakat müşteri almamamızı ısrarla istedi. Biz de almadık. Ama araba kendisini kilitledi. Arabalar kendilerini koruyor. Yazın çok araba gelir. Birçok pasta cila olur. Kışın daha kirli araba gelir. Çamur olma oranı daha fazladır. Kısacası bizim sektörün iş yapma zamanı yazdır. Herkes oto yıkama dükkânı açabilir. Fakat dükkân açmak önemli değil, istikralı bir işletme yürütebilmektir. Ayrıca temizlik kalitesini korumaktır. Müşteri memnuniyeti sağlamak bizim sektörün önemli bir unsurudur. Müşterilerin her türlü talebi oluyor.”

Yasin Sarpdağ, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Araba üstündeki yapışkanları bile bizim çıkarmamız gerektiğini söyleyen müşterilerimiz oldu. Onlar bizim işimiz olmamasına rağmen çıkarttığımız zamanlar oldu.