AYGÜL KONAR

TRAFİK KAZALARININ ÖNÜNE EĞİTİMLE GEÇİLECEĞİNE İNANIYORUM

Türkiye, 2018 yılına trafik kuralları açısından bilinçlenerek girmeye çalıştığının altını çizerek, sözlerine başlayan Arda, şunları söyledi: “Bazı eksikliklerden kaynaklı olarak, yıl içerisinde Türkiye genelinde trafik kazaları yaşandı. Trafik kazalarının önüne eğitimle geçileceğine inanıyorum. Eğitimin seviyesi ne kadar yüksek olursa, vatandaş trafik kuralları konusunda bilinçlenecektir. Böylece, trafik kazalarının önüne bir nebzede olsa geçilmiş olacak. 2018 yılındaki istatistiklere bakıldığında, hızdan kaynaklı kazaların fazla olduğunu görmekteyiz. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte araçlarda kullanılan motorların kapasitelerinin yükselmesiyle, motorlar hıza endeksli hale geliyor. Vatandaşımız, hız kavramını algılayamadığından ötürü birçok trafik kazası meydana geliyor. Vatandaş, aracın kalitesine değil; yolun kalitesine önem göstermelidir. Kullanacağı yolu iyi şekilde irdelemelidir. Bu şekilde bakan sürücülerin kaza yapacağına çok fazla ihtimal vermiyorum. İnsanoğlu istemeden de, olsa hatalar yapıyor ama hataların diğer insanların hayatına kast edebilecek düzeye geçmesinin önüne geçilmesi önemlidir. Bunu becerdik mi, sorun çözülmüş oluyor.”

RAKAMSAL ARTIŞLAR, VATANDAŞIN MADDİ ANLAMDA ÜZECEK DÜZEYDEDİR

2019 yılı itibariyle, trafik cezalarında önemli oranda artışların yaşandığını belirten Ender Arda, sözlerine şöyle devam etti: “Rakamsal artışlar, vatandaşın maddi anlamda üzecek düzeydedir. İnsanın cebinden beklenmeyen bir paranın çıkması ekonomik anlamda o kişi zorlar. Bundan ötürü de, herkesin trafik kurallarına uyarak, istenmeyen durumlardan uzaklaşması gerekiyor. Ayrıca, cezai yaptırımlarla kazaların önüne geçilmesi çok zordur. Sorunu sadece cezalarla çözemeyiz. Önemli olan biraz bilinçlenmeliyiz. Sorun, kurallara uymakla çözülür.”

“SÜRÜCÜ, KENDİ CAN SAĞLIĞINI DÜŞÜNEREK, KIŞ LASTİĞİNİ TAKMALI”

1 Aralık 2018 tarihi itibariyle, sürücülerin kış lastiğini takma mecburiyeti olduğunu ifade eden Arda, “Vatandaş, uygulamanın sadece ticari araçlar için geçerli olduğunu düşünüyor. Ancak, uygulama tüm araçlar için geçerlidir. Sürücüler öncelikle kendi can sağlığını düşünerek, kış lastiğini takmaya üzen göstermelidir.” dedi.

“EHLİYET FİYATLARINDA YÜZDE 10-YÜZDE 12 ORANINDA ARTIŞ YAŞANACAK”

Ehliyet fiyatlarında, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle belli bir artışın yaşanacağına kayıt düşen Ender Arda, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomik anlamda çok fazla bir artış söz konusu değil. Yaklaşık yüzde 10-yüzde 12 oranında bir artış yaşanacak. Ehliyet fiyatı bin 500 liradan, bin 700 liraya çıktı. Türkiye standartlarına göre, çok yüksek değil. İnsan hayatında 1 defa ehliyet alacak ve ne kadar iyi eğitim alırsa, kişi açısından o kadar önemlidir. Paradan çok verilen eğitime insanların dikkat etmesi gerekiyor.”