HABER MERKEZİ

“Kadın Hakları” teması ile ortaya çıkan, dünyada kadına verilen değeri gösterme adına Birleşmiş Milletler tarafından 1975 yılında ilan edilen ve 1977 yılında şimdiki halini alan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, Türkiye'de ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandığını belirten Arıkan sözlerine şöyle devam etti;

“Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının Kurtuluş Savaşı sırasında mücadelesine tanık olarak her seferinde kadınları takdir etmiş, kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunda iyileştirici planlar hazırlayarak bunları hayata geçirmeyi planlamış ve Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra bu planlar doğrultusunda ilerleyerek pek çok ilke imza atmıştır. Biz Türk kadınları ona çok şey borçluyuz ve minnettarız. Türk toplumunda ailenin, ailenin içinde de kadının yeri ve önemi büyüktür. Türkiye’ de aile, çağdaş hukuk anlayışına uygun olarak medeni kanun esaslarına göre kurulmuştur. Türk ailesinin kuruluşunu yeniden düzenleyen Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesiyle, toplumsal ve ekonomik hayatta kadın erkek eşitliği sağlanmıştır. Ancak ülkemize baktığımızda, günümüzde ne yazık ki kadının hala hak ettiği yerde olmadığını görüyoruz. Kadınlara çalışma hayatında yeterince eşit fırsatlar maalesef sunulmuyor. Daha da kötüsü, kadınlarımız ülkemizde çok ciddi istismar ve şiddete maruz kalıyorlar. Korkutuluyor, sindiriliyorlar. Bu konuda kadına karşı yapılan her türlü şiddetin karşısındayız.”

Kadının toplumdaki önemine de dikkat çeken Arıkan, son olarak şunları söyledi:“Kadınların eğitim imkânlarından daha fazla yararlanması ve iş hayatına daha aktif katılım sağlaması, sadece toplumsal cinsiyet eşitliği için değil, ekonomik ve demokratik gelişim için de çok önemli. Kadınlara çalışma hayatında eşit fırsatlar sunulması, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına, hane halkı gelirinin yükselmesine ve yoksulluğun azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında sağlamak, ülkemizin sosyo-ekonomik geleceği açısından vazgeçilmez öneme sahiptir. Bu nedenle kadınların eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılımını teşvik edecek ve sürdürülebilir kılacak uygulamaların hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum. Sevginin, şefkatin ve fedakârlığın simgesi olan tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.”