HABER MERKEZİ

Söz konusu düzenlemenin meclisten geçmesinin çocuk istismarının devam etmesi anlamına geldiğini ve endişe verici olduğunu belirten Arıkan, şunları söyledi; “Burada çocukların tam ve hür iradesinden söz edilemez. Erken ve zorla evlilikler modern, çağdaş kölelik olarak tanımlanıyor. Çocuklar eşya, meta olarak görülüyor. Bu köleliğe müsaade edilmemesi gerekir. Hâlbuki çocukların yaşam standardının artırılması, Çocuk Hakları Sözleşmesindeki haklarının tesisi konusunda çalışmalar yapılması gerekir. Bu aynı zamanda uluslararası onayladığımız sözleşmelere de aykırılık teşkil ediyor. Özellikle İstanbul Sözleşmesi, bu konuda asgari evlenme yaşına uyulması gerektiğini savunmakta.”
“ÇOCUK EVLİLİKLERİ İNSAN TİCARETİ BOYUTUNU ALIYOR”
Çocuk evliliklerinin aynı zamanda insan ticareti boyutu da alabileceğini, burada çocuğun tam ve hür iradesinden bahsedilemeyeceğini belirten Arıkan, sözlerine şöyle devam etti; “TCK 80. Maddede insan ticaretiyle ilgili şöyle bir kavram geçiyor; kişinin çaresizliğinden yararlanmak suretiyle, rızasını elde etme. Çocuklara tam da bunu yapıyorlar. Burada ileri sürülen; artık olan olmuş, zaten birlikteler, çocuk sahibiler, ailenin korunması gerekir şeklinde. Çocuğun ağır koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı, herhangi bir vizyon sunulmadığı, eğitim hakkının tesis edilmediğini görüyoruz. Tabiri caizse köleliğe mahkûm ediyorsunuz. Sevgi, aşk, saygı olmadan nasıl bir aile kuracaksınız? Buna aile diyemezsiniz ki! Aileyi koruyacağız diyorsunuz da ortada bir aile mi var! Bu yönüyle duygusal istismardır bu. Teklif yasalaşırsa 10 bin kişi tahliye edilecek.”

“TARTIŞMALI YASA TEKLİFİNE GÖRE 10 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK”

Seçim öncesi böylesi bir konunun tekrar gündeme taşınmasıyla ilgili olarak bunun büyük bir hata olacağını düşündüğünü belirten Arıkan, şunları da ekledi; “Bu öneri kadınların, çocuk örgütlerinin baskısıyla, toplumun karşı çıkmasıyla geri çekilmişti. Yeniden böylesi bir maddenin gündeme gelmesi kabul edilemez. Çocukların hakları açısından oldukça endişe verici. Çünkü çocuk evlilikleri hak ihlalidir, çocuğa yönelik cinsel şiddettir. Böylesi bir af, bu ihlali, suçu gerçekleştirenlerin cezasız kalmasına, yeni failler için de özendirici olmasına yol açacaktır. Böylesi bir düzenleme çocuk evliliklerinin meşrulaştırılmasıdır. Meclis olarak böyle şeyleri teklif etmek yerine çocuğu koruyan bir şekilde yasayı yeniden düzenlememiz gerekiyor. Çocuğun gelişimi, tedavisi, rehabilitasyonu ve yeniden kazanılması için alternatifler sunulması lazım. Aileler aydınlatılıp, bilgilendirilmeli. Ekonomik destek lazım, eğitime odaklanılmasını sağlamak lazım. Nitelikli bir uzman desteği ve takip gerekiyor. Şiddet sarmalını kırmak için bu yükümlülükler yerine getirilmeli. Buna izin verildikçe, bunların ardı arkası kesilmeyecek.”

“BU YASA ÖZENDİRİCİ BİR DURUM ORTAYA ÇIKARABİLİR”

Arıkan son olarak şunları söyledi; “Bu yasa şöyle algılanabilir; devlet küçük yaşta evlendirmeye izin veriyor. Bu da yine bir sürü çocuğun eğitim almamasının, belki de şiddet görmesinin önünü açabilir. Aynı zamanda tecavüzcülerin salınmasını ve küçük çocukların evlenmesini özendirici bir durum da ortaya çıkarabilir.”