Bülent Saylam

 

Keşan Engellileri Koruma Derneği Başkanı Fatma Öz ve Basın Sözcüsü Sedat Aydemir, dün gazetemizi ziyaret ederek, engellilerin ve derneklerinin sorunları hakkında bilgi verdi.

Dernek Başkanı Öz, “Sesimizin duyulmasını, engelli vatandaşlarımıza hizmet verebileceğimiz bir yer istiyoruz” derken; Basın Sözcüsü Aydemir ise, Ali Paşa Çarşısı’nın 3. katında 60 adet merdiveni olan ve çok az sayıda engellinin çıkabildiği bir büroda hizmet vermeye çalıştıklarını söyleyerek, “Buradan sesleniyoruz; bizim sesimizi duyun. Biz gönüllü çalışan insanlarız, maaş almıyoruz, engelli vatandaşlarımız için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“TRAKYA’DA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK

DEMOKRATİK BİR TÜZÜĞE SAHİBİZ”

Basın Sözcüsü Sedat Aydemir, Keşan Engelliler Koruma Derneği’nin hiçbir federasyona üye olmadığının; Trakya’da örnek gösterilebilecek demokratik tüzük yapısıyla uluslararası faaliyetlere açık, valilikçe onaylanmış, üyelerin eşitlik esasına göre yapılandırılmış, diğer engelli derneklerinde olmayan, herkesin demokratik hak ve çıkarlarını gözeten, demokrasinin bütün kurallarını işleten bir dernek olduklarının altını çizdi.

Tüzük kurultayının ardından yeni tüzükle beraber 7 kişilik bir yönetim kurulu oluşturduklarını ve bugüne kadar kentin içinde var olma savaşı verdiklerini ifade eden Aydemir, “Keşan’da Zihinsel Engelliler, Ortopedik Engelliler ve çeşitli hastalıklar nedeniyle engelli konumuna giren engelliler olarak 3 engelli derneği var. Biz derneğimizi tüm engellileri koruma anlamında değerlendirdiğimiz için; bütün engellileri kollayıp, ekonomik, sosyal, demokratik hak ve çıkarlarını gözetmek, tıbbi malzeme sağlamak, yapamadığı işleri takip etmek amacındayız.” dedi.

“TEKNİK İMKANSIZLIKLARIMIZDAN DOLAYI

ÜYELERİMİZLE BÜTÜNLEŞEMİYORUZ”

Keşan Belediyesi tarafından bazı Engelli Derneklerine verilen işletmelerden oldukça yüksek miktarda gelir elde edildiğini ancak kendi derneklerinin belediyeden bir toplu iğne dahi elde edemediklerini belirten Aydemir, şunları söyledi: “Teknik imkansızlıklarımızdan dolayı üyelerimizle bütünleşemiyoruz. Yer sıkıntımızdan dolayı belediyeye defalarca dilekçemizi verdik. Yer olmadığı söylendi. Biz bu anlamda çözüm de ürettik. Bağışlarla prefabrik bir yapıyla büro yaptırabiliriz. Bunun örnekleri var: Şişli’de yerinde inceleme fırsatımız oldu, ahşaptan bir arabanın kapıları açıldığında kafe olabilen kapandığında büro şeklinde çok amaçlı seyyar bir araçla hizmet verdiklerini gördük. Bu araçta günün yirmi dört saati gönüllüler nöbetleşe çalışıp, engellilere gelir elde ediyorlar. Belediyemizin geniş olanakları var. Herhangi bir parkın bir köşesinde bize az önceki örnekte olduğu gibi bir yer gösterebilirler. Bizim meseleye bakışımız insanlarımızın refah seviyesini, onları kültürel, demokratik yönde eğitmek sessiz bir çığlık olmaktansa, insanların kültürel yapılarının zenginleştiği, üretime katıldığı bir üye yapısı oluşturmak istiyoruz.”

“BELEDİYE BÜNYESİNDE

ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULABİLİR”

Keşan Belediyesi’ne engellileri konu alan bir rapor hazırlama aşamasında olduklarını ve Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ı da konuyla ilgili bilgilendirdiklerini söyleyen Sedat Aydemir, hazırlamaya başladıkları ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle tamamlayamadıkları raporla ilgili şu bilgileri verdi: “Kentin sorunlarından, belediyenin gelirlerini çeşitlendirmek adına çözüm ve öneriler adı altında bir takım projeler üretmeye çalışıyoruz. Belediyemizde olmayan engelliler müdürlüğü Keşan Belediyesi’nde uygulanabilir. Engelliler için sorumlu bir personel, engellilerin yardıma giden, doktora götürme gibi hizmetler verilebilir. Engellilerin rehabilitasyonu için psikolojik danışmanlık verilebilir. Bu altyapı var Keşan’da. Türkiye’deki bazı belediyelerde bu uygulamalar varken Keşan’da da neden olmasın? Kentin engellilere uygun bir şekilde tasarlanması anlamında düzenlemeler yapılır. Fakat öyle kötü bir durumdayız ki faturamızı ödeyemediğimiz için internetimizi ödeyemedik. Yazıcımız yok, elektriğimiz kesik. Ekonomik bir boğulma içinde olduğumuz için dosyayı bitiremedik.”

“KETUS, ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN RAHAT SEYAHATİ İÇİN GÜZEL BİR SİSTEMDİ

FAKAT ŞU AN ŞEHİR İÇİNDE HİZMET VERMİYOR”

Aydemir, kendisin de bir engelli olduğunu ve her engelli gibi minibüslerde zorluklar yaşadığını belirttikten sonra minibüslerde engellilere yer ayrılmasını ve şoförlerin de minibüslerde engellilerin de seyahat ettiklerini unutmamasını istedi. Belediye’nin KETUS’la özellikle engelli vatandaşların seyahati konusunda bir çare olduğunu düşündüklerini ifade eden Aydemir, “KETUS engelli vatandaşlarımızın rahat seyahat için güzel bir sistemdi fakat şu an şehir içinde hizmet vermiyor. Özel bir amaca hizmet ediyor. Hiç değilse haftanın bir günü engellileri alıp gezdirme yoluna gidilebilir.  Engelliler durakları kurulabilir.” dedi.

“BİZ ÜRETİME GEÇMEK VE İNSANLARIMIZIN

AYDINLANMASINI İSTİYORUZ”

En fazla desteği basın emekçilerinden aldıklarını söyleyen Sedat Aydemir, açıklamasını şöyle sonlandırdı:“Biz üretime geçmek ve insanlarımızın aydınlanmasını istiyoruz. Toplumda ‘ben de bireyim’ diyebilen bir yapıya büründürmek istiyoruz. Köylerde arkadaşlarımız var henüz köyün dışına çıkamamış. Bu insanlar vücutlarının bir tarafı eksik olan, normal insan gibi yaşayamayan engellerinden dolayı çok fazla çıkamayan, asosyal, gelişememiş, bir takım ihtiyaçları olan insanlar. Lütfen bunlara karşı duyarlı olsunlar, bunları da toplumda üretici bir birey olarak değerlendirsinler. Üzerimize düşen görevi yapalım. İşyeri sahibi insanlarımızın bağışlarını bekliyoruz.”