Türkiye Atletizm Federasyonu'nca düzenlenen “25. Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu” kapsamında, Yunanistan’ın Selanik kentinde bulunan Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, dün, İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

İpsala Sınır Kapısı’nda düzenlenen tören, saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesi ve halk oyunları ekiplerinin gösterisi ile başladı.

ALTINOK: KARDEŞLİK SINIR TANIMAZ

Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok törende yaptığı konuşmada, 20’nci Yüzyıl’da savaş görmüş Avrupa’nın en çok ihtiyaç duyduğu, “Sevgi hoşgörü ve saygı” ile bir arada yaşama düşüncesinin, Mustafa Kemal Atatürk tarafından son derece veciz bir biçimde, “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesiyle ifade edildiğini söyledi. Türkiye olarak Balkan ülkeleri ve orada yaşayan soydaşlarla olan beraberliğin sadece tarih arka planının bir ürünü olmadığını aktaran Altınok, şunları söyledi: “Ortak değerlerimiz, inancımız, acımız, sevincimiz bu ilgimize sebep teşkil etmektedir. Çünkü Balkan coğrafyasının herhangi bir yerinde yaşayan bir soydaşımızın düşüncesi, Trakya ya da Anadolu’da bir Ege kasabasında yaşayan insanlarımızın düşüncesinden farklı değildir. Bu noktada bizlere düşen, Balkanlarda asırlar öncesine dayanan ortak kültürün gerektirdiği bir sinerji meydana getirmek, işbirliğini en üst seviyede sağlamak ve aradan uzun bir zaman dilimi geçmiş olmasına rağmen oradaki kardeşliğin unutulmadığını ortaya koymaktır. Unutmayınız ki, kardeşlik sınır tanımaz.”

HAKGÜDER: TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU SINIFTA KALMIŞTIR

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder de yaptığı konuşmada; Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin vazgeçilmez inanç ve ideal olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Yunan yönetimi Batı Trakya Türkleri’ne uyguladığı asimilasyon politikasının en büyük örneğini ana okullarında gösteriyorsa, Avrupa Birliği de sesini çıkarmıyorsa nerede düşünce özgürlüğü? Batı Trakya’da olan hakların verilmemesi Avrupa Birliği ve Yunanistan’ın kara bir tarihe sahip olduğunun belgesi haline gelmektedir. Biz iki ülkenin dostluğunu tüm topluluklardan daha fazla istiyoruz. Geldiğimiz noktada ise Türk-Yunan dostluğu sınıfta kalmıştır.”

ATA TOPRAĞI YOLA ÇIKTI

Daha sonra Selanik’ten Atatürk’ün evinden getirilen Türk Bayrağına sarılı topraklar,  Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok tarafından Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder ile İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim edildi.

Atletlerin İpsala’dan aldığı Türk Bayrağına sarılı toprak, 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, diğeri de Hakgüder tarafından Samsun Valisi’ne teslim edilecek.