Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. yıl dönümünde, tüm yurtta, dış temsilciliklerimizde, KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)’nde olduğu gibi dün Keşan’da da düzenlenen tören ve program ile anıldı. 


CUMHURİYET MEYDANI’NDAKİ TÖREN
Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören, saat 08.50’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı.
Keşan Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Keşan Belediye Başkanlığı ile siyasi parti ve dernek ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu.

Çelenklerin sunulmasının ardından saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından Keşan Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı söylenirken, bayraklar yarıya indirildi.

AHMET YENİCE ORTAOKULU
Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Salonu’nda Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Salonu’nda Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Türk Edebiyatı Öğretmenleri Ahmet Özgen ve Tuğçe Atalay tarafından hazırlanıp, tarafından hazırlanan programa geçildi. 

Saat 10.00 sıralarında başlayan programa Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Tamer Gedik, askeri erkan, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve bazı vatandaşlar katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Atatürk’ün “10. Yıl Nutku”nun kendi sesinden dinlenmesiyle başladı.

DOLAY: MUSTAFA KEMAL GİBİ DÜŞÜNMEK…

Daha sonra Günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Melek Dolay tarafından yapıldı.

Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dahilerden olan Büyük Önder Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 76. yılında rahmet ve şükranla andıklarını ve aziz hatırası önünde saygıyla eğildiklerini belirten Dolay, “Sizlere Atatürk’ün kahramanlıklarını konuşmayacağım. Sizlere devimleri anlatmayacağım. Çünkü onun anıları, kronolojik sırasını bellediğimiz kahramanlıkları hep anlatıldı ve sonsuza dek yenilenecek. Ancak onu bir insan olarak anlamakta geciktik. Oysa o tüm üstün nitelikleri ile gerçek, canlı ve sımsıcak bir insan. Orduları komuta ederken, savaş meydanlarını aşarken; Acıları, sevinçleri olan, engellerle karşılaşan, kaygılar duyan, onurla ve gururla direnen yaşamı ile dünyaya yol gösteren o müthiş insan Mustafa Kemal’i ben bir de böyle hatırlatmak ve anlatmak istiyorum. 20. yüzyıla damgasını vuran Atatürk 21. yüzyılın da aydınlatıcısıdır.  Çünkü Atatürk gibi insanlar, bir kuşak için doğmadıkları gibi bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerinin tarihinde hüküm sürecek insanlardır.” dedi.

Konuşmasına bir gazete yazısı alıntısıyla devam eden Melek Dolay, şunları söyledi: “Tarih 18 Mayıs 2002. Yer İtalya’nın Perugia kenti. Genç Türk İşadamı Utku Oğuz, bilgisayarında kayıtlı son Atatürk fotoğrafını projeksiyon makinesinin aydınlattığı duvara yansıtıp sözlerini tamamladı: <İşte Anadolu aydınlamasının temeli olan Türk Devrimi budur. > Perugia’nın önde gelen kişilerinin oluşturduğu Felsefe ve Tarih Kulübü’nün üyeleri ve konuklar büyük bir coşkuyla alkışladılar genç adamı. Ama Utku Oğuz için o 18 Mayıs gecesini asla unutulamayacak kılan yorum, orada konuk olarak bulunan yaşlı bir Norveçli’den geldi. “Norveç dilinde ‘Mustafa Kemal gibi düşümek’ diye bir deyim vardır. Herhangi bir problem karşısında, çözümü imkansız olduğu düşüncesiyle hemen kestirmeden teslim olma eğiliminde olan, ruh ve zihin tembeli kişilere söylenir bu söz. Bu tip insanlara derhal, ’Hayır, yanılıyorsunuz bu problemin mutlaka bir çözümü olmalı, biraz da Mustafa Kemal gibi düşün deriz.’ Ancak sizin bu geceki sunuşunuzdan sonra bu sözün arkasındaki anlamı çok daha derin bir şekilde kavramış durumdayım; yani benim anadilim olan Norveççeye yerleşmiş olan eski bir deyimin arkasındaki gerçek ve derin anlamı!.. Size bunun için minnettarım.” Genç Türk’ün gözleri yaşardı. Dünyanın bir başka ucundaki ülkenin anadilinde bir deyim olarak yerleşmiş büyük devrimciyi bir kez daha minnet ve özlemle andı…”

21. yüzyılda da tek çözüm yolunun Mustafa Kemal gibi düşünmek olduğunu dile getiren Dolay, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çiftçimiz, köylümüz, Mustafa Kemal gibi düşünmelidir. Kadınlarımızın Mustafa Kemal gibi düşünmelidir. Bugünün Türk kadını, bu güzelim ülkenin, Türkiye’nin kadınlarını, bebesinden esirgediği battaniyeyi, kağnıyla taşıdığı silaha örtecek kadar akıllı, Mustafa Kemal gibi düşünerek, Kurtuluş Savaşı’na katkıda bulunan kadınların izinden gitmelidir. Aydınlarımız da Mustafa Kemal gibi düşünmek zorundadırlar, ulusal konularda duyarlı olmak zorundadırlar. Gençler, evet sevgili öğrenciler, sizler, en çok Mustafa Kemal gibi düşünmesi gereken bireylersiniz. Sevgili öğreniciler i bir ders olarak okurken, tarihi yaşadığınızın da bilincinde olmalısınız. Tarih sayfalarına yenilerinin eklendiğine tanık oluyorsunuz. Bilimin aydınlattığı aklınızla, Atatürk ilkelerini benimsemiş gençler olarak ülkemizin aydınlık geleceğini kurmak sizin elinizdedir. Atatürk’ün başlattığı uygarlık yarışını siz sürdüreceksiniz. Gerekirse bu ülke için yeni destanları yine siz yaratacaksınız. Unutmayın ki, en onurlu, ne huzurlu, en başı dik olarak yaşayacağınız topraklar, bu topraklardır.”

Program, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan Maliye Üsteğmen Yalçın Eken’in Atatürk’ün askeri kişiliğini anlatmasıyla sürdü.

YUSUF ÇAPRAZ LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAZIRLADIĞI GÖSTERİLER BÜYÜK BEĞENİ KAZANDI

Program, Atatürk’ün dünyadaki yeri, yabancı devlet adamlarının ve gazetecilerin Atatürk hakkındaki görüşleri ve düşünceleri Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Sümeyye Çakal’ın, Atatürk’ün kronolojisinin Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Enes Aktaş ve Canan Akam’ın, Atatürk  ilkelerini Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Atakan Gülcan ve Beste Duhan’ın okumasıyla sürdü.

Program; Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Serkan Yalçın tarafından,  Türk Gençliğinin Atatürk’e cevabı ise Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Emre Can Akam tarafından okunmasıyla devam etti.

Daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Atatürk’ü Anlamak” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında şiir dalında dereceye giren ilkokullarda Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu öğrencisi Pelinsu Soran, ortaokullarda Süleyman Paşa İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Aleyne Değer, Ortaöğretimde Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Umut Kunduracı eserlerini okurken, “Mustafa Kemal’den Son Mektup” adlı şiir Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Bahar Karışit tarafından okundu. 

Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk adlı oratoryo sunumu yapıldı.

Atatürk’ün sevdiği şarkılar İlçemiz müzik öğretmeleri eşliğinde Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından kurulu koro tarafından seslendirildi.

Zeybek gösterisinden sonra, 10.Yıl Marşı öğrenciler ve katılımcılar tarafından ayakta söylenerek anma töreni sona erdi.

Kaymakam Bekir Dınkırcı ve beraberinde Keşan Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Tamer Gedik, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan sahneye çıkarak anma töreninde görev alan idareci, öğretmen ve öğrencileri özveri ile çalışılarak emek harcanan güzel sunumlarından dolayı tebrik etti.