İlçedeki hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla ciddi çalışmalar yürüten ve bu anlamda ilgili kurumlarla işbirlikleri yapan Keşan Belediyesi, dün, kalorifer ateşçileri ve apartman yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledi.
KALORİFER ATEŞÇİLERİNE YÖNELİK TOPLANTI
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü organizesinde Köşk Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantılardan ilki kalorifer ateşçilerine yönelik yapıldı ve saat 10.00’da başladı.
Bu toplantıya; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Şapçı, Makine Mühendisleri Odası Keşan Şube Başkanı Mehmet Ali Şahin ve kaloriferciler katıldı.
Toplantı öncesinde kalorifercilere Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli tarafından bilgilendirme broşürleri ve kazan yakma talimatı verildi. 
AYDIN: BAHANE ÜRETMEK ANLAMSIZ
Toplantıyı açan Arslan Aydın, Mahalli Çevre Kurulu kararları gereği Keşan’da ısınma amaçlı yakıt kullanımında kömürün kalorisinin 4800’den 5800’e çıkarıldığını belirtti. Kalorifer ateşçilerini çok önemsediklerini çünkü kazanı ateşçilerin yaktığını ifade eden Ayşegül Arslan Aydın, bu yıl Keşan’da kömür kalorisi yükseltiminden dolayı çoğunlukla ithal kömür yakılacağını ifade etti.
Keşan’da hava kirliliğinin önlenmesi için yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirlerle ilgili bahane üretilmesinin anlamsızlığını vurgulayan Arslan Aydın, “Keşan’da toplu ölümlerin yaşanmasını istemiyoruz. Para nedir ki! Sağlıktan, çocuklarımızın canından daha değerli ne olabilir ki?” dedi.
ÇEVRE HATTI OLUŞTURULDU
Ayşegül Arslan Aydın, Keşan Belediyesi’nin hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla Çevre Hattı oluşturduğunu aktardı. Arslan Aydın, 0 549 808 96 75 No’lu Çevre Hattı’nın 07.00-19.00 saatleri arasında her türlü bilgi paylaşımı ve şikayet için açık olacağını kaydetti.  
Ayşegül Arslan Aydın konuşmasında, mevcut kazanların ithal kömüre uygun olmadığına dair söylentiler olduğunu ancak bunun gerçeği yansıtmadığını, kurallara uyulduğu ve aşırı ısınmaya mahal vermeyecek şekilde az miktarda kömür atıldığı takdirde mevcut kazanlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.
GEÇEN YILA ORANLA KİRLİLİKTE AZALMA VAR
İlçede geçen yıl Ekim ayı ile bu yıl ki Ekim ayı hava kirliliği oranları karşılaştırıldığında ciddi oranda bir düşüş yaşandığını bildiren Ayşegül Arslan Aydın, bunda en büyük payın ithal kömür kullanımı, duyarlı ateşçiler ve yöneticilerde olduğunu söyledi ve katkıları nedeniyle teşekkür etti.
AKBUNAR KURALLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ
Arslan Aydın’dan sonra Akbunar, kazan yakma saatleri, kuralları, ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin olumsuz sonuçları hakkında bilgi verdi.
Keşan’ın konumundan dolayı hava kirliliği açısından çok özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Arzu Akbunar, ilçede kömüre %4 oranında kireç katılması, boş kömür torbalarının ise yakılmaması gerektiğini bildirdi ve kazan denetimlerinin bu yıl da artarak süreceğini anlattı.
Akbunar, kurallara uymayan apartmanlarda daire başına 1221 TL, 219 TL de Kabahatler Kanunu’na istinaden idari yaptırım uygulanacağını kaydetti.
ŞAHİN: İTHAL KÖMÜRDE %70 ORANINDA ISI VERİMİ SAĞLANACAK
Akbunar’ın ardından ateşçiler Mehmet Ali Şahin tarafından kazan yakma teknikleri konusunda bilgilendirildi.
Şahin,  ateşçilerin hava kirliliğinin önlenmesi konusunda bu işin merkezinde olduklarını çok iyi bilmeleri gerektiğine dikkat çekti.  İthal kömürün cürufunun daha az olduğunu dile getiren Mehmet Ali Şahin, bunun ateşçilerin lehine olduğunu ifade etti ve ithal kömürün %70 oranında ısı verimi sağlayacağına işaret etti.
Şahin, yakma saatleri konusunda gelen eleştiriler için de bu saatlerin iş giriş çıkışı yani insan yoğunluğunun artışına göre planlandığını bildirdi.
AVUKATOĞLU ateşçilerden siyah duman çıkan
komşu apartman bacasını şikayet etmesini istedi
Toplantıda daha sonra Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu konuştu.
Hava kirliliğinin kader olmadığını doğru yakıt ve doğru yakma sistemi ile ortadan kaldırılabilecek bir problem olduğunu belirten Avukatoğlu, ateşçilerden siyah duman çıkan komşu apartman bacasını şikayet etmesini istedi. Aziz Avukatoğlu, elbirliği ile Keşan’ı daha temiz hale getirmek için çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.
Toplantıda söz alan İl Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Şapçı da kazan dairelerinde izolasyon olmadığı için %15 daha fazla yakıt kullanıldığını belirtti.
APARTMAN YÖNETİCİLERİNE YÖNELİK TOPLANTI
Apartman yöneticilerine yönelik ikinci toplantı da yine aynı konu içeriğinde gerçekleştirildi ve Köşk Düğün Salonu’nda yapıldı. Bu toplantı ise saat 14.00’te başladı.
Bu toplantıya; Belediye Meclisi Üyesi Mitat Beyazoğlu, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Şapçı, Makine Mühendisleri Odası Keşan Şube Başkanı Mehmet Ali Şahin, GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pekdemir, GAZDAŞ Edirne Müşteri Hizmetleri Yöneticisi Özgür Tuncaakar, GAZDAŞ Edirne İşletme Şefi Murat Aras ve apartman yöneticileri katıldı.
BEYAZOĞLU: herkes önce kendini denetlemeli
Aydın’ın açış konuşmasından sonra söz alan Meclis Üyesi Beyazoğlu, bölge insanının sıcağı seven kişilerden oluştuğunu dile getirdi “Ancak çok yakma çok kirlenme demek. Yakma saatlerine ve diğer kurallara uymalıyız. Apartman yöneticileri olarak ateşçileri sizler de denetlemelisiniz. Keşan’a doğalgaz geliyor ancak bu süreçte yine de kurallara uyulmalı. Toplum olarak cezadan yanayız ama herkes önce kendini denetlemeli.” şeklinde konuştu.
Mitat Beyazoğlu’ndan sonra Akbunar, uyulması gereken konular hakkında apartman yöneticilerini sunum eşliğinde bilgilendirdi.
Apartman yöneticilerinden gelen ithal kömürden kaynaklı siyah duman eleştirisini ise Mehmet Ali Şahin yanıtladı. Şahin, ithal kömürün dünyanın çeşitli ülkelerinden ilçeye geldiğini ve geldiği ülkenin toprak ve yer altı yapısının özelliklerini taşıdığını ilk birkaç dakikada siyah duman çıkabileceğini bunun haricindeki siyah dumanın yakma şeklinin yanlışlığından kaynaklandığını bildirdi.
PEKDEMİR: ÇEŞMECİLER DEĞİL YETKİ ALMIŞ FİRMALAR TERCİH EDİLMELİ
Toplantıda daha sonra Cumhur Pekdemir söz aldı.
Keşan’da doğalgaz çalışmalarının devam ettiğini, doğalgazın ciddi bir iş ve tehlikeli bir madde olduğunu aktaran Pekdemir, Keşan’da şu ana kadar 54 kilometre doğalgaz döşemesi yaptıklarını, yılsonuna kadar da 76 kilometrelik bir çalışma yapılacağını ifade etti.
5 yıl içinde tüm Keşan’ın doğalgaza kavuşacağını dile getiren Cumhur Pekdemir, doğalgazla ilgili hedefte bir sapma olmadığını söyledi.
Doğalgazın iç kurulum çalışmalarının GAZDAŞ’tan yetki almış firmalar tarafından yapılmasının zorunluluk olduğuna kayıt düşen Pekdemir, kriterlere uymayan sistemlerin kapatılacağını ve yeniden açılış için ekstra maliyetler ortaya çıkacağını, bununla ilgili mağduriyetler yaşanmaması adına maliyeti az olduğu için tercih edilen çeşmeci diye tabir edilen kişiler yerine işinin ehli yetki belgesi almış firmaların tercih edilmesinin zorunluluk olduğunu anlattı.
Toplantı apartman yöneticilerinin sorularının cevaplandırılması ile sürdü.