11 Temmuz 2016’da hazırlanan raporda; suyun deşarj edildiği noktada koku olmadığı, deniz yüzeyinde partikül ve askıda yüzen madde olmadığı belirtildi ve çeşitli akredite laboratuarlarca tesis giriş ve çıkışından ham su ve çıkış suyu numunelerinin alındığı ve değerlerin alıcı ortam deşarj standartlarına uygun olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

Keşan Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlı Sağlığı teknisyenleri Mehmet Orhan ve Kadir Arabacı’nın hazırladıkları konuyla ilgili İnceleme Raporu şöyle:

DENİZ YÜZEYİNDE PARTİKÜL VE ASKIDA YÜZEN MADDE BULUNMADI

“İlçemiz Yayla Sahilinde Keşan Belediye Başkanlığı tarafından işletilmekte olan Atık Su Arıtma Tesisinden çıkan suların Yayla Sahili yüzme alanında denize deşarj edildiği ve salgın hastalıkların arttığı yönünde yerel gazetelerde çıkan haberler üzerine kurumumuz Çevre Sağlığı Birimi’nce 11.07.2016 tarihinde yerinde yapılan incelemede, kurumumuz Yayla Sahili Yüzme Suyu numune alma noktası Boylam: 26.396600 Enlem 40.603869 koordinatlarında bulunmakta olup bahse konu haberde adı geçen Atık Su Deşarj Borusunun bu noktadan geçtiği ve denizin içinde 30 metre içeriye deşarj edildiği tespit ve beyan edilmiştir. İnceleme esnasında belirtilen alanda koku olmadığı, deniz yüzeyinde partikül ve askıda yüzen maddelerin olmadığı, yüzücülerin yoğun olduğu tespit edilmiş olup alanı gösterir fotoğraflar çekilmiştir.

Boylam 26.398236 Enlem: 40.612002 koordinatları çevresinde Keşan Belediye Başkanlığı tarafından işletilen denize 1,2 km mesafede bulunan atık su arıtma tesisinin mevcut olduğu söz konusu tesiste mekanik ve kimyasal arıtma işlemlerinin yapıldığı ve arıtılan suyun deniz suyu ile karıştırılarak berrak halde deşarj hattına verildiği anlaşılmıştır. Tesise ait görsel, doküman tutanağın ekindedir. Tesis çıkış suyunda akım ve yüzeysel partikül maddelerin olmadığı görülmüştür. Şikâyetlere konu olan bayram tatili süresince arıtmadan çıkan suyun denize deşarj işleminin her gün 02.00-09.00 saatleri aralığında yapıldığı, gün içinde deşarj işlemi yapılmadığı tarafımıza beyan edilmiştir.

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 01.04.2016 tarih ve 269 sayılı yazılarıyla tesise 01.04.2017 tarihine kadar geçerli ‘GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ’ verildiği anlaşılmıştır. Ayrıca çeşitli akredite laboratuarlarca tesis giriş ve çıkışından ham su ve çıkış suyu numunelerinin rutin olarak alındığı, değerlerin alıcı ortam deşarj standartlarına uygun olduğu tarafımıza sunulan belgelerden anlaşılmış olup, tutanağın ekinde sunulmak üzere birer nüsha örneği temin edilmiştir.

AYDA 2 KERE NUMUNE ALINIYOR

15 Mayıs 2016 tarihinden itibaren kurumumuzca 15 günde 1 olmak üzere rutin olarak Yayla Sahili Yüzme odak noktasından deniz suyu numuneleri (4 adet) alınmış olup, Bakanlığımız İnternet sayfasında da yayımlandığı haliyle analiz sonuçlarının limit değerlerin altında olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu noktadan inceleme esnasında da yüzme suyu numunesi alınmıştır.

Yüzme alanında bulunan vatandaşlarla yapılan görüşmelerde atık su deşarj borusunun varlığının kişilerde mikrobiyal kaynaklı herhangi bir hastalık etkisi görülmese bile psikolojik olarak olumsuz hissedilmesine yol açabileceği kanaati oluşmuştur. Bu nedenle deşarj noktasının yüzme alanı dışında, yüzme amaçlı kullanılmayan bir alanın seçilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.

Durumu bildirir inceleme raporudur. 11.07.2016 Saat: 17.50”