Edirne Barosu Keşan Temsilciliği görevini yürüten Avukat Osman Barbaros Akgül, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” nedeniyle dün bazı önemli açıklama ve değerlendirmelerde bulundu. Akgül, çocukların yaşama, sağlık ve eğitim haklarından yararlanmalarının en önemli hakları olduğunu kaydetti.

ÇOCUK HAKLARI CENEVRE ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ İLE ŞEKİLLENDİ

Çocuk haklarına; kanunen veya ahlaki olarak, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğunu vurgulayan Akgül,Çocuk hakları; eğitim, sağlık, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamakta kullanılan uluslararası genel kavramlardandır. Çocukların erişkinlerden farkı fiziksel, fizyolojik davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği dikkate alınarak, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, modern dönemde ‘Cenevre Çocuk Hakları’ bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Ekim 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair sözleşmedir. 20 Kasım günü Evrensel Çocuk Günü (Universal Children’s Day) veya Çocuk Hakları Günü olarak kabul edilmiştir.” dedi.

“AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ÇOCUK HAKLARI İHLALLERİ BÜYÜK BOYUTLARDA

Çocuk haklarının, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konu olduğunu ifade eden Osman Barbaros Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır. Uluslararası Af Örgütü’nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde, çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır.”

YAŞAMAMA, SAĞLIK, EĞİTİM HAKKI…

 Çocukların sağlıklı yaşam ve eğitim hakkının olduğunu ifade eden Akgül,Birleşmiş Milletler Çocuk haklarına dair sözleşmenin çok sayıda maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklemektedir. Sözleşmenin 6. Maddesi’ne göre; her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir. 24. Madde gereğince her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir. Gerekli tedavi ve iyileştirme hizmetlerinden faydalanabilmelidir. İhmal edilen terk edilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tabi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılmasından devletler sorumludur. Eğitim Hakkı, çocukların en önemli haklarından biridir. Yaşama hakkının yanı sıra çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlak gelişimi için eğitime gereksinimi vardır. İnsanın doğuştan getirdiği yeteneklerini geliştiren en önemli vesile aldığı eğitimdir.” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIN ANNE VE BABASINI BİLME HAKKI VARDIR

Akgül, eğitimsizlik sonucu ortaya çıkan sorunlar hakkında ise, şunları söyledi: “İnsanlar üretken biçimde çalışamazlar, sağlıklarına özen gösteremezler, kendilerini ve ailelerini gereği gibi koruyamazlar, kültürel açıdan zengin bir yaşam sürdüremezler. Sözleşmeye göre; her çocuğun, temel yaşam hakkının yanında, nüfus kütüğüne kaydolma, isim, vatandaşlık ve mümkün olduğu ölçüde anne-babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkı vardır. Buna paralel olarak, taraf devletlerin çocuğun kimliği, tabiiyeti, isim ve aile bağları dâhil olmak üzere her türlü koruma haklarına saygı gösterme ve bu konularda yasa dışı müdahalelerde bulunmama yükümlülüğü bulunur.”

TÜRKİYE’DE ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ 1995 YILINDA UYGULAMAYA GEÇTİ

İsveç, Finlandiya ve Ukrayna başta olmak üzere pek çok ülke, Çocuk Haklarını korumaya yönelik şikâyet mercileri oluşturduğunu ifade eden Akgül, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde, bu yolda çalışmalar söz konusudur. 2006 yılı sayımlarına göre; yaklaşık 18 milyon çocuk nüfusa sahip olan Türkiye’de Çocuk Hakları Sözleşmesi ancak, 1995’te uygulamaya geçti. Çocuk Vakfı’nın hazırladığı 1 Ekim 2015’te Türkiye’nin Çocuk Gerçeği karnesine göre; Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i çalışıyor veya çalıştırılmaktadır. Ülkemizde; 03.07.2005 Tarihli ve 5395 Sayılı Kanun ile Çocukların korunmasına ilişkin Çocuk Koruma Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun ile korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında alınacak tedbirler ile suça sürüklenen çocuklar hakkında güvenlik tedbirleri ve çocuk mahkemeleri düzenlenmiştir.”