Sonay CAN

“5 Nisan Avukatlar Günü”, dün, Keşan’da da düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı.  

Saat 10.30’da, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşunda bulunulması ile başlayan tören, Edirne Barosu Keşan Temsilcisi Av. Orhan Yalçın’ın basın açıklamasını okumasıyla son buldu. Törenin ardından Keşan Hükümet Konağı’nın birinci katında bulunan Avukatlar Odası’nda kokteyl düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende konuşan Yalçın, ülke ve meslek sorunlarının arttığı bu günlerde her 5 Nisan’da olduğu gibi mutlaka çözümlenmesi gereken sorunlarla yine baş başa olduklarını vurguladı.  Yargı ve Avukatlık Mesleği ile ilgili sorunlarının, her yılın 5 Nisan’ında gündeme getirilip bir gün sonra unutulmaması dileğinde bulunan Orhan Yalçın, “Bu sorunlarımızın çözümü için Baromuzun tüm Türkiye’deki il barolarının TBB (Türkiye Barolar Birliği)’nin diğer sivil toplum örgütlerinin ve siyasi gücü elinde bulunduran iktidarın sorunlarımızın çözümü noktasında üzerlerine düşen görevi yapması ve bir dahaki 5 Nisan Avukatlar Günü’nde bu sorunları gündeme getirmeden günümüzü kutlamayı temenni ediyorum.” dedi.

“DELİL TOPLAMA YETKİSİNE İŞLERLİK KAZANDIRILSIN”

Daha sonra avukatların ülke genelindeki sorunlarına dikkat çeken Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel anlamdaki mesleki sorunlarımıza gelince; avukat kimliği resmi kimlik olarak kabul edilmelidir, tüm avukatlara yeşil pasaport alma hakkı tanınmalıdır. Bazı kesimlerde yargıyı tamamlayan değil geciktiren unsur olarak görülmemeliyiz, avukatlık anayasamızda yürütme içerisinde değil yargı içerisinde düzenlenmelidir diyoruz. Dolayısıyla meslek yasamızın 1. Maddesine, kamu hizmeti anlatımının yanına yargı görevi yapan deyimi mutlaka eklenmelidir. Avukatların delil toplama yetkisi işlerlik kazanmalıdır.”

“ZORUNLU MÜDAFİLİK, ANGARYA OLMAKTAN ÇIKARILMALI”

Avukatların, adliyelerin ev sahipleri olarak görülmeleri gerektiğine dikkat çeken Orhan Yalçın, şöyle dedi: “Hak ihlallerini engellemek için müdafi olan avukatın ücreti hakkı ihlal edilerek geç ödenmemeli, zorunlu müdafilik angarya olmaktan çıkarılmalıdır. Avukatlık sınavı bir an evvel çıkarılmalı, avukatlar adliyelerin ev sahibi olarak görülmeli, gelip geçen misafirler olmadığı kabul edilmelidir. Avukatların vergisel sorunları çözülmeli CMK ve Adli Yardım ücretlerindeki vergi kaldırılmalıdır. Savunma hakkı lüks görülmemeli %18’lik KDV düşürülmelidir. Avukat müvekkil ilişkisi avukat tarafından düzenlenen vekâlet ile ispatlanabilmelidir. Eğer avukat meslektaşımız Anayasa Mahkemesi’nde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda görev yapabiliyorsa, hatta Adalet Bakanı oluyorsa, Adalet Bakanlığı kadrolarında da rahatça görev almalıdır diye düşünüyoruz. Yine avukat meslektaşlarımız Anayasa Mahkemesi HSYK’da görev alıp Adalet Bakanı olabiliyorsa, illerde ve ilçelerde adli ve idari yargı adalet komisyonlarında baro başkanı ve ilçelerde baro temsilcisinin görev yapmasının yolunun açılmasını talep ediyoruz.”

“KEŞAN ADLİYESİ, ADALET BAKANLIĞI’NA YAKIŞMAMAKTADIR”

Yalçın, sözlerinin ilerleyen bölümünde, Keşan Adliye Sarayı’nın yılan hikâyesine dönen ve bir türlü başlamayan yapım işine değinerek, “Savunmasız yargı olmayacağına göre yine  diyebiliyorsak, diğer iki ayak olan ve makamı gibi savunma makamının da gerçek yerini almasını bekliyoruz. Unutulmaması gereken Keşanımızın bizler ve adli teşkilat için en temel sorunu, Yeni Adalet Sarayı’nın yapım sürecidir. Hızla büyüyen devamlı gelişen Keşanımızın Adalet Sarayı’na, yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmemize rağmen bir türlü başlanamamaktadır. 100 bine yaklaşan nüfusu ile Hükümet Konağı’nın 1,5 katında faaliyet gösteren Keşan Adliyesi maalesef ne Keşanımıza ne de Adalet Bakanlığı’na yakışmaktadır.

Keşan Adalet Sarayı ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın bütün hazırlıklarını yaptığını, sadece binanın inşası için ihale edilmesi aşamasına geldiğini biliyoruz. Bakanlık tarafından ihalenin de bir an önce yapılarak Adalet Sarayımızın en kısa sürede bitirilmesini bekliyoruz. 2014 yılının 5 Nisan Avukatlar Günü’nü yeni Adalet Sarayımızda kutlama temennisiyle bütün meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.”  dedi.

Açıklamanın ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi. Törenin ardından avukatlar, Keşan Hükümet Konağı’ndaki Avukatlar Odası’nda, kolalı içecek ve kuru pasta eşliğinde günlerini kutladı.