Edirne Barosu Keşan Temsilciliği tarafından dün, “5 Nisan Avukatlar Günü” nedeniyle, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde saat 12.30’da bir tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, avukatlar tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlenen törende basın açıklaması yapan Edirne Barosu Keşan Temsilciliği Osman Barbaros Akgül, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da, avukatlar günü vesilesiyle birlikte bir arada ve Atamızın huzurundayız. 5 Nisan 1958’den bu yana Avukatlar Günü kutlanmaktadır.” diyerek başladı.  Akgül, “Bugün dünyanın en saygın ve kadim mesleği olan savunmanın ve savunmanın örgütlü yapısı olan baroların, mesleki sorunlarını, siyasal ve toplumsal meselelerinin tartışıldığı gün olmasının yanı sıra, mesleğin ve toplumun sorunlarıyla ilgili savunmanın örgütlü yapısı olan baroların görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıkları gün olmasıyla da ayrı bir anlam taşıyor. Bu durum avukatların ve mesleklerinin öneminin anlaşılması açısından da son derece önemlidir.” dedi. 

AVUKATLIK MESLEĞİNİN NE KADAR ZOR OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR

Osman Barbaros Akgül, “Hukuk devleti olmaya ve insan hakları alanında ideal bir noktaya gelmeye çalışan ülkelerde hukukçu ve insan hakları savunucuları olarak, avukatlık mesleğinin ne kadar zor olduğu bilinmektedir. Hâkim ve savcıların önünde dosyaların yığıldığı, örgütlenme haklarının olmadığı, adliyelerde katip mübaşir ve hakim sayısının eksik olduğu, avukatların yeri geldiğinde serbest meslek, yeri geldiğinde kamu görevlisi olarak kabul edildiği ama kamu adına verilen bu yetkileri kullanmaya gelince engeller çıkarıldığı, gece vakti bile göreve gönderilen avukata yol ücretinin çok görüldüğü, resmi tüm kurumlarda dosya bilgi ve belge inceleme yetkilerinin törpülendiği, yasal bir takım güvenceleri olmasına rağmen rahat bir şeklide soruşturma ve kovuşturmaya maruz kaldıkları, yapılan her yanlışta adeta günah keçisi haline getirildiği, görev üstlendikleri davalarda müvekkil ile özdeşleştirildiği, her gün adliyede görev ifa etmelerine rağmen Adalet Komisyonlarında bulunmadıkları bir sistemde; hep birlikte hukuk zemininden uzaklaşmadan mücadele ederek bu engelleri aşmaya çalışmaktadırlar.

BÜTÜN YETKİLİLERİ YARGIYA KARŞI DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Bu sebeple, bütün yetkilileri yargıya karşı duyarlı olmaya, yargının sorunları için çaba göstermeye çağırıyoruz. Sadece devletin en temel işlevlerinden birisi olan adalet hizmetlerini başarıyla ve özveriyle yürüttükleri için değil aynı zamanda insanların, insanlarımızın ortak iyiliği uğrunda çalıştıkları için yargının kurucu unsuru olan avukatlarımız ile avukat dostlarına sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Biz avukatlar görevimizi yaparken ne müvekkile, ne hakime, ne de iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemlisinden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı. 5 Nisan Avukatlar Günümüz kutlu olsun.” diyerek sözlerini sonlandırdı. Tören, basın açıklamasının ardından sona erdi.