1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Avukatlar Haftası ve 5 Nisan Avukatlar Günü, Keşan’daki avukatların katılımıyla dün düzenlenen törenle kutlandı.


 

Saat 10.30 sıralarında Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törene, Edirne Barosu Keşan Temsilcileri Av. Orhan Yalçın ve Av. Belgin Şehirli’nin yanısıra Keşan’da faaliyet gösteren avukatlar katıldı.

Yalçın ve Şehirli’nin, Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan törende, Yalçın, Keşan’da faaliyet gösteren avukatlar adına bir açıklama yaptı. Tüm meslektaşlarının Avukatlar Haftası’nı ve Avukatlar Günü’nü kutladığını dile getiren Orhan Yalçın, “Bireylerin ve tüzel kişilerin birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan bireyler ve tüzel kişiler ile ilgili yerlerde, özellikle mahkemelerde temsil eden ve haklarını savunan kişidir diye tanımlanan avukatlık mesleğinin zorluklarını yaşayan biz avukatlar, birçok sorunlarla yeni bir Avukatlar Günü’ne gelmiş bulunmaktayız.” dedi.

MESLEĞİMİZ, YÜRÜTME İÇİNDE DEĞİL, YARGI İÇİNDE DÜZENLENMELİ

Türkiye’de 27 adet devlet, 39 adet vakıf ve Kıbrıs’ta da 5 adet olmak üzere toplamda 69 adet Hukuk Fakültesi’nin varolduğunu bildiren Yalçın, bu fakültelerden yılda 15 bin 500 adet öğrencinin eğitim aldığını vurgulayarak, “Bu fakültelerden mezun olan hukukçuların büyük çoğunluğu avukatlık mesleğine başlamaktadır. Bu kadar büyük bir hızla artan meslektaş sayımız karşısında, mesleki sorunlarla birlikte çalışma alanlarında da daralma meydana gelmektedir. Bu bağlamda; avukatlık mesleği Anayasa’da yürütme içinde değil, yargı içerisinde düzenlenmeli, kamu hizmeti yapan sıfatının yanına, yargı görevi de eklenmeli, avukatlık mesleğine giriş noktasında mutlaka sınav koşulları getirilmelidir.

YEŞİL PASAPORT HAKKI TANINMALI

Ayrıca, avukatlar üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli, avukatlık kimliği resmi kimlik olarak kabul edilmeli, bütün avukatlara yeşil pasaport hakkı tanınmalı, zorunlu müdafilik görevlerinde avukatlık asgari ücret tarifesinden aşağı olamaz hükmü uygulanmalı, kendi vekaletnamesini düzenleme yetkisi verilmeli, bir kısım satışların ve sözleşmelerin avukatsız yapılamayacağı hükmü konulmalıdır diyoruz.” şeklinde konuştu.

HUKUK DEVLETİNİN, HUKUKUN GÜVENCESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Gerek kendisi, gerekse kendisinden önceki avukatların verdiği mücadele ile yeni Adliye Sarayı’nın yapımına başlandığını vurgulayan Orhan Yalçın, şunları söyledi; “2013 yılı Avukatlar Günü’nde, 2014 Avukatlar Günü’nü yeni adliye sarayımızda kutlama temennisinde bulunmuşsak da bu kez 2015 yılında kutlayacağımız Avukatlar Günü’nü yeni adliye sarayımızda kutlayacağımızı düşünüyoruz. Yeni adliye sarayımızın yapımı ile birlikte, bölgemizde adli yargı komisyonunun kurularak ağır ceza mahkemesinin de kurulacağı ve bu anlamda bugün itibari ile Keşan’da bulunan 71 avukat meslektaşımız için yeni iş olanaklarının açılacağını düşünüyoruz. Yasama organının yapmış olduğu düzenlemelerle, yargı erkinin yürütme organına bağlı bir kurum haline getirilmeye çalışıldığı, adli yargı kararlarının idari yargı kararlarının hatta Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmadığı bugünlerde, biz barolar ve avukatlar olarak hukuk devletinin ve hukukun güvencesi olmaya devam edeceğiz.

Biz avukatlar görevimizi yaparken ne müvekkile, ne hakime, ne de iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızdaki kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemlisinden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar köle kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı (Moliere) diyerek siz değerli meslektaşlarımın Avukatlar Haftası’nı ve Avukatlar Günü’nü kutlarım.”