CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Mehdi Eker’e ayçiçeği üretimindeki sıkıntılar ve fiyat durumunu sordu.

Gürkan, Türk çiftçisinin dünya çiftçileriyle kıyaslandığında en yüksek girdi maliyetleriyle karşı karşıya kaldığını, ayçiçeği hasadının başladığını ve üreticinin, ürününü geçen yıla göre yüzde 30 - 35 ucuza satmak zorunda bırakıldığını belirtti.

Ülkemizde,1 litre mazotta ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) tutarı yaklaşık 0,70 Euro iken aynı rakamın 27 AB üyesi ortalamasının ise 0,42 Euro olduğunu ve ÖTV’nin bir de %18 KDV’si olduğunu hatırlatan Gürkan, ülkemizdeki ÖTV’nin, Avrupa Birliği ortalamasından yaklaşık olarak, benzinde %76, motorinde %65, LPG’de %300 daha yüksek olduğunu ifade etti.

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan’ın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle;

Ülkemizde gerçekleştirilen ayçiçeği üretimi ne yazık ki talebi karşılamamaktadır. Ülkemiz yağlı tohumlu bitkilerin ithalatına yüksek miktarda döviz ödemektedir. Yerli üretimimizin yurtiçi tüketimi karşılamamasından dolayı üretimi arttırmak ve ithalata ödenen döviz miktarını azaltmak için yağlı tohumlu bitkilerin desteklenmesi gerekmektedir.

Ayçiçeği ekimi yapılan tarım arazilerinin yaklaşık %70’i Marmara bölgesindedir. Düşük gümrük vergileri ile ithal edilen ayçiçeği ve ayçiçeği yağı, ülkemiz üreticilerini olumsuz yönde etkilemektedir. İthalatın azaltılarak haksız rekabetin önlenmesi ve ucuz girdi fiyatlarıyla yerli üreticinin desteklenmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Ülkemizde son 10 yılda, yıllar itibariyle ayçiçeği ekimi yapılan tarım arazisi kaç hektardır?

2- Buğday ve ayçiçeği arasındaki fiyat paritesi son 10 yılda, yıllar itibariyle ne olmuştur?

3- Ayçiçeği üreticilerini mağdur eden düşük gümrük vergili ayçiçeği ve ayçiçeği yağı ithalatı konusunda ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

4- Üreticilerin ucuz girdiye ulaşması konusunda kısa, orta ve uzun vadede ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

5- 2002 yılından bu yana ayçiçeği üretimimizin arttırılması yönünde desteklemeler, AR-GE ve diğer çalışmalar yapıldığı halde, üretimin ihtiyacı karşılayacak düzeye çıkarılamamasının nedenleri nelerdir?

6- Ayçiçeği maliyetlerinin (tohum, mazot, gübre) geçen yıla göre artmasına rağmen, ayçiçeği fiyatlarının geçen yıla göre %30-35 arasında düşmesinin sebepleri nelerdir?

7- Ayçiçeği çekirdeği ve ham yağ ithalatında uygulanmakta olan kotanın kaldırılmasının nedenleri nelerdir?

8- Ayçiçeği taban fiyatı açıklayacak mısınız? Yoksa üreticiyi kendi kaderine mi terk edeceksiniz?