AYGÜL KONAR

“RAPOR SORUNU ÇÖZÜLMEDEN ENGELLİ KONUSU ÇÖZÜME KAVUŞMAZ”

2018 yılının engelliler açısından kötü geçtiğini belirten Aydemir, “Engelli yasalarında makyaj yapılarak, bir düzenleme yapılmış durumda. Fakat bu düzenleme engellilere faydası değil; zararı var. Bazı engelliler bir takım haklardan faydalanamadı. Örnek vermek gerekirse; ikramiye alamadı. Raporunda, ağır engelli yazmasına rağmen gelir düzeyi hane bazına göre alındığı için bundan zarar görüyorlar. Ayrıca, engelliler olarak sağlık ve rapor konularında çok mağdur olduk. Hükümet bu konuda gerekli düzenlemeyi yapamadı. Bunun yanı sıra; Türkiye’nin birçok yerinde engellilerin hastanelere ulaşım konusunda sıkıntılar yaşandığını görmekteyiz. Geçmiş yıllarda, yüzde 40 raporu olanlar engelli sayılmıyordu. Ama şimdi yüzde 20 raporu olanlar hafif engelli sayılacağı ifade ediliyor. Rapor sorunu çözülmeden engelli konusu çözüme kavuşmaz. Umarım bu sıkıntılar gelecek yıllar içerisinde çözüme kavuşturulur,” dedi.

“ENGELLİNİN BEKLENTİSİ, KİMSEYE MUHTAÇ OLMADAN BİR YAŞAM SÜRDÜRMEKTİR”

Engelli maaşları hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Sedat Aydemir sözlerine şöyle devam etti: “Engelli maaşları yerinde sayıyor. Maaşlar çok düşük durumda. Engelli maaşlarının yeni yılla birlikte 480 liraya çıkması bekleniyor. Bu maaşla bir engellinin yaşamını sürdürmesi çok zordur. Engellinin beklentisi, kimseye muhtaç olmadan bir yaşam sürdürmektir. Engellilerin, hastane hizmetleri ve maaşlar konusunda iyi bir refah seviyesine çıkartılması isteniyor. Bütün haklardan yararlanarak, insanca yaşayabileceği bir ücretin yeni yılda verilmesini bekliyoruz.”

“ENGELLİLERLE İLGİLİ BİR ARPA BOYU YOL ALINAMIYOR”

Keşan’da engellilere yönelik herhangi bir şeyin olmadığını ifade eden Aydemir sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’da ne engelli merkezimiz, ne lokalimiz, ne de sosyal faaliyetlerini yapabileceği herhangi bir şey yok. Keşan’da engelli rehabilitasyon merkezi ve huzurevinin sürekli olarak, yapılacağı dile getiriliyor ancak, herhangi bir ilerlemenin olmadığını görüyoruz. Engelliler konusunda, bir arpa boyu yol alınamıyor. Umarım yeni yılda, bu konuda adım atılır.”