SONGÜL KONAR

“HER ŞEYE YAPILAN ZAM NEDENİYLE, ASGARİ ÜCRET ADETA KUŞA DÖNDÜ”

Asgari ücret görüşmelerinin 7 milyona yakın emekçiyi ilgilendirdiğini belirten Aydemir: “Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar karşısında asgari ücret adeta kuşa dönmüş durumdadır. Yaşam koşulları ağırlaşan, zamlar nedeniyle beli bükülen emekçilerin kayıplarının karşılanmasını isteyen sendikalar, hükümete eylül ayında asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılması çağrısı yaptı. Sendikaların talebi Aralık ayındaki görüşmelerde artışın 2 bin lira üzerinden yapılmasıydı. Hükümet hep yaptığı gibi milyonlarca işçinin bu talebini görmezden geldi. Milletvekillerinin ve cumhurbaşkanın maaşlarına zam yapılırken, asgari ücretliye yapılacak zam halen belirsizliğini sürdürüyor. Bizim isteğimiz, herkesin insanca bir yaşam sürdürebileceği bir zam oranıdır. Ayrıca, asgari ücretlinin vergi dışı bırakılmasını istiyoruz,” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİ, AÇLIK SINIRININ ALTINDA BİR YAŞAM SÜRMEYE MAHKUM EDİLİYOR”

Erdal Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün asgari ücret, net bin 603 liradır. Türk-İş’in Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı bin 943 liradır. Rakamlar ortadadır. Asgari ücretli ne yazık ki, açlık sınırının altında bir yaşam sürmeye mahkum ediliyor.”

“BEBEĞİ OLAN BİR ASGARİ ÜCRETLİ UYKU UYUYAMAZ DURUMA GELDİ”

TÜİK verilerine göre; 1 yıl içerisinde birçok tüketim maddesinde enflasyonun yüzde 25'i geçtiğine kayıt düşen Aydemir: “Son 1 yılda yumurtanın fiyatı yüzde 62,22 arttı. Ayrıca, sofralarımızdan eksik etmediğimiz patates ve soğanda son 1 yılda yüzde 37 zamlandı. Meyve fiyatları da, yüzde 33 oranında bir artış gösterdi. Bebeği olan bir asgari ücretlinin durumu diğerlerinden daha kötü durumdadır. Çünkü bebek maması, bebek bezine ve diğer giderlere zamlar geldi. Son 1 yılda bebek bezi yüzde 38, bebek maması yüzde 70 oranında zamlandı. Bu zamlarla birlikte bebeği olan bir asgari ücretli uyku uyuyamaz duruma geldi. Bir asgari ücretlinin bu zamlar karşısında evini geçindirmesi mümkün değildir. Bundan ötürü de, birçok asgari ücretli ek işler yapmak zorunda kalıyorlar. Birçoğu da, 17-18 saat çalışmak zorunda kaldığını görüyoruz,” şeklinde konuştu.

“İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULMALI”

Erdal Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Asgari ücretli, vergi yükü altında inim inim inliyor. Yılbaşında yüzde 15 kesilen vergi miktarı ekim ayında yüzde 20’ler seviyesine çıkıyor. Temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalardan alınan dolaylı vergiler de cabası. İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergiden muaf tutulmalı.”