SONGÜL KONAR

Çakırlar, Bakan Eroğlu’nun açıklamalarını bilinçsizlik olarak karşıladıklarını söyledi.

“BU LAFI ETMEK ECDADA HAKARET ETMEK, EVLADI FATİHAN’A HAKARET ETMEKTİR”

Medeniyetin nadide örneklerinin Edirne’de olduğunu hatırlatan Çakırlar,“Edirne gibi bir yere ‘biz onu köylükten kurtardık demek’ bilinçsizliktir. Bu kültürü bilmemektir. Edirne 1361 yılında fethedilmiş bir şehir, dünya imparatorluğu olmuş bir şehre başkentlik yapmış. Bu medeniyetin en nadide örnekleri burada. Bu lafı etmek ecdada hakaret etmek, evladı Fatihan’a hakaret etmektir. Bu şehirde doğmuş Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethediyor, aklı evvelin biri de çıkıp diyor ki ‘Edirne köy gibiydi.’ ‘Hadi oradan’ derler adama” dedi.

“BU ŞEHİR, MEDENİYETE HÜKMETMİŞ, DÜNYAYA HÜKMETMİŞ BİR ŞEHİR”

Son günlerde Edirne’de il başkanları arasında art arda açıklamaların yapıldığını belirten Çakırlar,

“İl başkanları yaptıklarını anlatıyor, bizim il başkanımız da yapamadıklarını söylüyordu. Biz de yapılmış olup da çalıştıramadıkları olan şehre 15 kilometre uzaklıkta olan gölete geldik. Yarı açık yarı kapalı sulama düzeni kurulmuş, yaklaşık 20 senedir de çalıştırılamıyor. Bu muhterem buraya, Edirne’ye geldi. Edirne’ye köy gibiydi diyen bu bakanımız üstelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapmış. Şehrin dibinde 15 kilometrelik mesafede bu göleti çalıştıramıyorsa konuşmanın manası yok. Edirne’ye köy gibi diyen bir adam eğer Necati’yi, Hasan Sezai’yi, Hayali Beyi, Mimar Sinan’ı bilmiyorsa bana göre tarif ettiği şeyi bilmiyordur. Bu şehir, medeniyete hükmetmiş, dünyaya hükmetmiş bir şehir. 1700’lü yıllarda dünyada 3.,4. büyük nüfusa sahip bir şehirdi. O günkü yıllarda medresesi, okullarıyla, eserleriyle, bugün üzerinden geçtiğimiz köprülerin hepsi o dönemlerde yapılmış. Bugün ibadet ettiğimiz Selimiye Camii, onların daha var olduğunu düşünmedikleri bir eser. Böyle bir şehre köydür demek cehalettir. Bunun ötesi berisi yok” diye konuştu.

“KENDİ MİLLETVEKİLLERİ, KENDİ İL VE İLÇE BAŞKANLARININ TEPKİ GÖSTERMESİ LAZIM”

Eski Bakan Veysel Eroğlu’nun Edirne halkından özür dilemsi gerektiğini vurgulayan Çakırlar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hiç kimsenin Edirne’ye saygısızlık etmek gibi bir hakkı olamaz. Bana göre, bu konuya kendi milletvekilleri, kendi il ve ilçe başkanlarının tepki göstermesi lazım. ‘Sayın Bakan sen ne diyorsun’ demeleri lazım. Bu muhterem Edirne’ye büyük saygısızlık etmiş. Çıkıp Edirne halkından özür dilemeli. Burası evladı Fatihan. Burası çok kıymetli bir şehir, bundan haberi yok mu?”