Belediye Başkanı Mehmet Özcan dün yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu çeşitli açılış, temel atma töreni, toplantı ve bu yıl 652.si düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinliklerine katılmak üzere Edirne’ye gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Keşan’a yapılacak yeni devlet hastanesi ile ilgili yaptığı açıklamaları talihsiz olarak nitelendirdi. Özcan,Sayın Bakanımıza ya etrafındaki kişiler yanlış bilgi veriyorlar ve hiçbir bilgisi yokken topu bize atıyor ya da Sayın Bakanımız bu açıklamalarını bilerek yapıyor. Bu, devleti temsil eden bir bakana yakışmaz. At çamuru izi kalsın mantığı ile siyaset yapıyor.” dedi.

TOPU BİZE ATIYOR AMA

Müezzinoğlu’nun yaptığı açıklamada, Keşan’a yapılacak yeni devlet hastanesine başlanması ile ilgili tek sorunun, Milli Eğitim’den tahsisi yapılan 8 dönümlük arazinin Keşan Belediyesi tarafından sağlık alanına dönüştürülmesi olduğunu söylediğini kaydeden Özcan, şöyle dedi: “Ben Mehmet Müezzinoğlu’na hem devletimizin Sağlık Bakanı olarak hem de Edirne Milletvekili olarak iki ayrı şekilde cevap vermek istiyorum. Bizler bölge insanı olarak devlet denilen nesnenin ne olduğunu çok iyi bilen bir yapıdayız. Şu an devletimizin bölgemizden çıkan bir Sağlık Bakanı vardır. Bu nedenle eleştirilerimizi siyasi olarak değil, devlet adabı ve kuralları içerisinde yapmaya özen gösteriyorum. Sayın Bakanımıza ya etrafındaki kişiler yanlış bilgi veriyorlar ve hiçbir bilgisi yokken topu bize atıyor ya da Sayın Bakanımız bu açıklamalarını bilerek yapıyor. Bu, devletin temsil eden bir bakana yakışmaz. Hastane olayı gündeme geldiğinden bu yana o dönemde milletvekili olan Müezzinoğlu’na ben hastane için bu yerin uygun olmadığını dile getirdim. Ancak buna rağmen yaptığı açıklamalar çok talihsiz.

YAPTIKLARI SİYASETEN SATAŞMADIR

Tahmin etmiyorum, ancak seçim dönemi olduğu için galiba siyaset yapmaya çalışıyor. Ancak bölge Milletvekili olarak Müezzinoğlu’na cevap vermek gerekirse “Belediye hastanenin yapılması konusunda el frenini çekiyor” şeklindeki açıklamaları tamamen siyaseten bir sataşmadır. Müezzinoğlu her fırsatta bizim yaptığımız projelere destek verdiklerini ifade ediyor. Ancak kendileri devleti yöneten hükümet, ben de devletin bir belediyesini yöneten kişi olarak çalışmamın bedelini alıyorum. Ben kanuni haklarıma dayanarak çalıştım, proje ürettim ve yapılanları ortaya koydum. Belediye olarak İlbank’ın ortağıyım. Her yıl İlbank’a Keşan halkının 550 bin lirası ortaklık bedeli olarak kesiliyor. Hangi akla hizmet benim projeme karşılık bana ucuz kredi hakkımı vermeyeceksin? Hem proje getirin destek verelim diyecekler, hem de her ortamda siyasi malzeme yapıp “biz destek verdik” diyecekler.

PAZARYERİ PROJESİ’NİN PARASI HAZIRDI

Pazaryeri Kompleksi Projesi’ne destek vermeseydiler, ben başka bir banka ile anlaşmıştım ve parası hazırdı. Proje varsa para her zaman vardır. Ama benim ortağı olduğum bankadan ucuz kredi almam en doğal hakkımdır. Ben hibe para almadım. Borç aldım ve ödüyoruz.”

BÜROKRASİDE BİR TIKANIKLIK VAR

Her platformda ben para verdim Keşan Belediyesi yaptı demek hoş bir siyaset yapma şekli değildir” diyen Özcan, sözlerini doğalgaz tartışmalarına getirerek şunları söyledi: “Ben Sağlık Bakanımdan beklerdim ki, son günlerde gündemde olan doğalgaz için bir açıklama yapsın ve eleştirsin. Hâlâ hesap numaraları ortada yok. Demek ki bürokraside bir tıkanıklık var. Oysa Bakanımız bunları konuşmak yerine muhalefet olduğumuz için “vurun muhalefete vatandaş inansın” mantığı ile hareket ediyor.

SEÇİLEN YER DOĞRU DEĞİL AMA

Artık vatandaşlarımız bunlara inanmıyor. Ben hastane yeri için her zaman söylediğim sözlerin arkasındayım. 150-200 yataklı bir hastane için seçilen alan doğru değildir. Burada makam ve koltukları bir kenara bırakalım. Bir hekim olarak Bakanımızın bu alana içi yatıyor mu? Ben bu alan yapılmasını istemememe rağmen hep şunu söyledim. Siyasi irade bu alanı uygun görmüş ve içime yatmasa da bunu engelleyen kurum olmayacağız.”

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YETKİ KEŞAN BELEDİYESİ’NDE DEĞİL 

Açıklamasını yeni  hastanenin yapılacağı yer ve hazırlanan plan hakkında teknik bilgiler vererek sürdüren Özcan: “Bu alan imar planlarımızın dışında ancak Keşan Belediyesi’nin sınırları içerisindedir. İmar planlarımız içinde olan her yere ev ve işyeri yapılabilir. Ancak bu alan imara alınmamış. 1/25 000’lik  planlar yapılırken bu alan Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı olarak belirlenmiş. Bu nedenle alan için yetkili olan kurum İl Genel Meclisi ve Edirne Belediyesi’dir. 1/25 000’lik planları Edirne Belediyesi hayata geçirdi. Biz de bu nedenle bu alanın planlarını Edirne Belediyesi’ne sunduk ve onaylandı. Bundan sonraki aşama 1/ 1000’lik ve 1/5 000’lik planlar çerçevesinde alanın uygulama planının yapılması gerekmektedir. Bunu da yapacak kurum İl Sağlık Müdürlüğü’dür. İl Sağlık Müdürlüğü kendisi bir şehir plancısı bularak bu alanın uygulama planını yaptıracaktır. Ancak Bakanımız kendi personelinin bu planları yaparken noksan yaptığını bilmiyor.

BİZE UYGULAMA PLANI GELMEDİ

Keşan Belediye Meclisine bugüne kadar “bu benim uygulama planım” diye bir plan getirilmedi. Hatta geçtiğimiz hafta Meclis toplantımıza hazırlanıp sunulacağı belirtildi. Ancak hâlâ gelen bir plan yok. Daha önce bir plan hazırlamışlar ve bu plan arsa ile örtüşmedi. Planda yapı arsaya sığmadı. 20 Haziran 2013 tarihinde bize gönderilen raporda Karayolları tarafından planın uygun görülmediği belirtildi ve 27 Haziran’da da bu plan bize sunulmayarak geri çekildi. Karayolları bu alana hastane sığmaz şeklinde görüş bildirmiş. Çünkü bu alanda toplayıcı yollar ve istimlak sınırları bulunuyor. Bunun sonucunda Karayollarına toplayıcı yolları az çekin şeklinde öneri sunmuşlar.

PLAN BİZE GELSE MECLİSİMİZDEN GEÇECEK

Bu nedenle uygulama planını yapan şehir plancısı hala bir plan hazırlayarak bize sunacak konuma gelemedi. Şayet bu şekli ile bile bana plan gelseydi ben Meclisimize bunu sunarak geçirecektim. Ben bu plan geldiğinde Meclis tatilde bile olsa olağanüstü toplantıyla tek madde olarak bu planı görüşebileceğimizi dile getirdim. Bunca şeye rağmen ben nasıl oluyor da bu hastane yapımına engel oldum, bunu anlayamıyorum. Bu kadar açıkça yalan olmaz. Ben bu yalanı Bakan sıfatıyla kendisine yakıştıramam ve bu yalanı kendisini Milletvekili olarak görerek yakıştırıyorum” dedi.

HATAYI KENDİ PERSONELİNDE ARASIN

Müezzinoğlu’nun “at çamuru izi kalsın” mantığı ile hareket ederek siyaset yaptığını ancak sıkıntının en büyük kaynağının kendi personeli olduğunu da öne süren Özcan, “Hastane yeri için plan yaptırmaya çalıştıkları Sevdanur Yılmaz isimli şehir plancısı, AKP İl Yönetiminde olan bir bayan arkadaşmış. İşin özetini bu ortaya koymaktadır. Koskoca bakan beni muhatap alarak yalan söyleyecek duruma gelmemelidir.

ENGELLEYİCİ KURUM OLMAM

Bu açıklamalardan önce Bakanımız keşke bana işin aslını sorarak gerçeği öğrenseydi. Bunu İl ve İlçe Sağlık Müdürleri de çok iyi biliyor. Bir tek Bakan bilmiyor. Çünkü bunlar bu işi beceremediler. Çünkü yer uygunsuz ve alana yapıyı oturtamıyorlar. Bunun suçlusu kimse kusura bakmasın ama ben değilim, Bakanımızdır. Ben her zaman söylediğim gibi engelleyici kurum olmayacağım. İçime sinmese de ucube bir hastane olsa da elimden gelen desteği vereceğim. Mesele tükürdüğünü yalamak değil hizmet yapmaktır” diye konuştu.

YER SEÇİMİ İÇİN HÂLÂ GEÇ DEĞİL!

Mehmet Müezzinoğlu’nun,sadece Milletvekili iken yaptırım gücünün fazla olmadığını ancak Sağlık Bakanı olduktan sonra bütün yetkilerin kendinde bulunduğunu, buna rağmen kendi personeline doğru işler yaptıramadığını da sözlerine ekleyen Özcan, hâlâ hastane yeri için çok daha güzel yerlerin bulunabileceğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı. “Oldu ki bu hastane bir şekilde yapıldı. Bu hastaneye gelenler araçlarını nereye park edecek ve çalışan personel hangi sosyal alandan yararlanabilecek? 4 tarafı karayolu olan bir alan içinde egsoz gazını ve gürültüsünü nasıl giderebilecekler? Bu alanın hemen üstündeki alana hastanenin yapılmaması neyin inadıdır? Buna rağmen siyasi iradenin kararına saygı göstererek bu planları Meclisimizden geçireceğiz. Burada sorun, sen yaptın, ben yaptım değil, bir şeylerin kalıcı yapılmasıdır.”